Editura Evenimentul si Capital

O notă SRI a rămas secretă timp de 9 ani. Dumitru Sechelariu a murit fără a-și cunoaște complet dosarul în care a fost cercetat, arestat și judecat

Autor: | | 6 Comentarii | 17695 Vizualizari

Dosarul fostului primar al Bacăului a pornit de la o notă a SRI. În baza ei, procurorii anticorupție s-au autosesizat. Sechelariu a murit în 2013 și, un an mai târziu, a fost pronunțată decizia finală, complicii săi fiind condamnați

Dumitru Sechelariu, fostul primar al Bacăului, a fost unul dintre cele mai pitorești și mai controversate personaje ale perioadei 1990-2000. A murit în 2013, la o clinică din Viena, cu doar câteva luni înainte de a fi condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru luare de mită. Persoanele judecate alături de el, un viceprimar și fostul șef al Cadastrului, au fost condamnați la câte 4 ani de închisoare.

Interesant, din perspectiva scandalurilor din ultimul an, legate de implicarea ofițerilor Serviciului Român de Informații în activitatea de cercetare penală, este că dosarul lui Sechelariu a început de la o informare SRI. Acest act, deși a jucat un rol esențial în demararea acțiunii penale, a rămas secret pentru toți cei implicați.

Practic, Dumitru Sechelariu a murit fără să-și cunoască integral dosarul în care a fost cercetat, arestat și judecat.Povestea pare ruptă dintr-o scenetă absurdă.

Istoria dosarului Povestea începe în perioada în care Departamentul Național Anticorupție nici măcar nu exista. Dosarul a fost început de Parchetul Național Anticorupție, strămoșul actualului DNA. Pe 12 iulie 2005, PNA anunța că a început urmărirea penală împotriva lui Sechelariu (primar al Bacăului din 1996 până în 2004) a fostului său viceprimar, Laurențiu Lucaș, și a lui Vasile Ifrim, șef in cadrul Serviciului Cadastral si Fond Funciar.

Sechelariu este arestat în acest dosar și mandatul său este prelungit timp de 43 de zile. În acea perioadă procesele aveau trei etape – în loc de două, cât au acum - și inculpații sunt achitați la primele două instanțe, Tribunalul Bacău și Curtea de Apel Bacău.

Procurorii fac recurs și, pe noiembrie 2014, se răstoarnă deciziile anterioare, sunt schimbate încadrările și Lucaș Ifrim primesc câte 4 ani de închisoare. Lucaș este încă în închisoare și, în ediția noastră viitoare, veți citi un interviu acordat de acesta ziarului nostru.

Pentru Dumitru Sechelariu se constată încheierea procesului penal. Pe 16 februarie 2013, fostul primar a murit la o clinică din Viena, unde fusese transferat de la un spital bucureștean.

Sesizarea din „oficiu”

Când a început urmărirea penală, PNA anunța că „s-a sesizat din oficiu cu privire la aspectele de natură penală reținute în sarcina lui Dumitru Sechelariu, primarul orașului Bacău, pe baza unei note de realații numărul 0922507/11.01.2005”. Acest lucru se arăta într-un document intrat în posesia EVZ. Con cret, această notă întocmită de ofițerii SRI a stat la baza demarării dosarului penal cu numărul 3/P/2005. În aceea notă, se dezvăluiau fapte de corupție, conform legii 78/2000, care ar fi fost săvârșite de fostul edil al Bacăului, Dumitru Sechelariu, fostul viceprimar Laurian Lucaș și fostul consilier al Serviciului Cadastral și Fond Funciar, Vasile Ifrim. De la deschiderea dosarului inculpații au încercat să afle, concret, ce aflaseră ofițerii SRI și care erau faptele de corupție de care au fost acuzați cei trei funcționari ai primăriei Bacău.

Până la încheierea procesului, adică timp de 9 ani, nu au reușit.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate