O lege controversată a tehnocraților a căzut. Războiul din lumea cinematografiei, tranșat la Camera Deputaților

O lege controversată a tehnocraților a căzut. Războiul din lumea cinematografiei, tranșat la Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a respins ieri OUG 91/2016 privind cinematografia. Este tot mai clar, însă, că actorii domeniului s-au împărțit în două tabere

Filmul românesc se află în blocaj total, dar lucrul acesta nu a deranjat prea tare autoritățile. Mai mult, acum două săptămâni, Ministerul Culturii a elaborat normele de aplicare a OUG 91/2016, supranumită Legea Șuteu, fiind inițiată în mandatul acesteia. Pe data de 16 mai, Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor a dat aviz negativ actului normativ.

„Nu se va mai face reformă cel puțin 10 ani!”

Înaintea votului de ieri, câțiva membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon au solicitat, printr- o scrisoare deschisă, neadoptarea proiectului de respingere şi întoarcerea acesteia la Comisia de specialitate pentru o dezbatere publică reală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totodată, Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, a mai făcut un demers. „Forma actuală a ordonanței prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanțarea cinematografică (…) Prevede trecerea Arhivei Naționale a Cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic”, a spus el.

Drepturile de autor exclusiv ale producătorilor

În cealaltă tabără, majoritatea asociațiilor din cinematografia noastră au incriminat art. 52 al ordonanței, privitor la drepturile de proprietate intelectuală și au adresat, la sfârșitul lunii trecute, o mulțime de proteste autorităților nostre, dar și organizațiilor internaționale. „Ordonanța modifică articolul 57 din OUG 39/2005, care prevedea că dreptul de proprietate asupra negativului filmului aparține producătorului. În noul normativ se stipulează că dreptul de proprietate asupra negativului și/sau masterului digital, precum și drepturile de proprietate intelectuală asupra filmului aparțin producătorului”, se preciza în protest, care a primit imediat aviz pozitiv din străinătate, asociațiile respective notificând primul ministru și o comisie de specialitate din Bruxelles.

„Noaptea, ca hoții!”

Anul trecut, ordonanța, contestată de pe atunci, a trecut prin Parlament în 29 noiembrie 2016. Inițiatorii au lăsat, totuși, să treacă ceva timp, să treacă alegerile. Numai că pe 11 decembrie, când Guvernul Tehnocrat a realizat că nu mai are nicio șansă să rămână, au trimis noaptea ordonanța la Monitorul Oficial, iar în 12 decembrie neam trezit cu ea bătută în cuie. Uluitor cine vorbește de noaptea ca hoții!”, ne-a relatat regizorul Ioan Cărmăzan (foto).