Editura Evenimentul si Capital

O judecătoare, membru CSM, TRAGE UN SEMNAL DE ALARMĂ: "Am speranţa că Justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment"

Gabriela Baltag
Autor: | | 0 Comentarii | 595 Vizualizari

Judecătoarea Gabriela Baltag, membru în CSM, fostă preşedintă a Asociaţiei Magistraţilor din România, a transmis un mesaj colegilor săi din CSM şi din ţară.

Mesajul judecătoarei Gabriela Baltag adresat colegilor din CSM, publicat de lumeajustitiei.ro.

“Stimaţi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii,

Dragi colegi

Politica penală a unui stat nu o redactează magistraţii. Puterea judecătorească trebuie să respecte vocaţia constituţională a celorlalte două puteri, motiv pentru care nu se poate interfera în activitatea acestora pentru chestiuni ce reprezintă strict de atributul lor.

Am speranţa că justiţia nu va cădea în capcana întinsă de conflictele politice de moment, de posibile replici pe care şi le dau unii sau alţii dintre actorii politici.

Judecătorii aplică legile, nu le creează. Dacă este bună sau nu o reformă, fie ea şi …. penală (aşa cum ni se solicită să ne pronunţăm explicit zilele acestea), este cine să ne spună.

Realitatea din ultimul timp ne-a dovedit că nu mai avem mult şi rămânem fără procedura penală. Curtea Constituţională are suficiente mecanisme să verifice, pe de o parte, respectarea atribuţiilor de către cei în drept să legifereze, iar pe de altă parte, să înlăture tot ce nu este în acord cu drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

Nimeni nu mai vorbeşte astăzi despre principii, despre garanţiile pe care trebuie să le primească toţi cei care ajung în faţă instanţelor, indiferent de gradul de jurisdicţie.

Mă aşteptăm să văd un interes sporit pentru o temă care ar trebui să intereseze pe fiecare. Este justiţia în afară de orice influenţă nefericită, este la adăpost de orice curiozitate a serviciilor secrete? Nimeni nu şi-a asumat această temă până la capăt. Avem angajamentul că după poziţia exprimată de Curtea Constituţională suntem la adăpost de orice pericol. Nu avem încă şi dovada… care implică responsabilităţi concrete.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze este altceva. Dintotdeauna au fost persoane care au încercat să ne dea lecţii, să ne îndrume, potrivit viziunilor lor; se întâmplă acest lucru şi în ultimul timp. Ce nu ştiu aceste persoane este că justiţia a existat dintotdeauna, indiferent de orânduire, de puterea celor îndreptăţiţi să surprindă sau nu o realitate legislativă care uneori se intersectează şi cu nevoia de schimbare a societăţii.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate