O herghelie de cai va fi demolată din ordinul Curții de Apel Cluj. Localnicii s-au luptat cu primarul prin instanțele judecătorești

O herghelie de cai va fi demolată din ordinul Curții de Apel Cluj. Localnicii s-au luptat cu primarul prin instanțele judecătorești

După patru ani de procese și investiții de sute de mii de euro, o herghelie de cai, situată în localitatea Apahida, județul Cluj, va fi demolată, fără niciun fel de discuție. Primarul Comunei Apahida a fost obligat să achite 12.700 de lei, cheltuieli de judecată, oamenilor cu care s-a judecat vreme de patru ani, în solidar cu proprietarii Clubului Hipic.

Ordinul judecătoresc al Curții de Apel Cluj este unul clar: autorizația de construire a fost emisă ilegal, în detrimentul a zeci de locuitori care dețin proprietăți în zona respectivă, în consecință toate clădirile aferente hergheliei de cai de demolează.

Locuitorii din Apahida, care s-au judecat timp de patru ani cu Primăria Apahida și cu reprezentanții Clubului Hipic Royal MSD Sport Cluj, spun că după câtă umilință au îndurat din partea primarului, care ar fi trebuit să fie de partea lor și nu de partea proprietarului hergheliei, cu siguranță vor demola grajdurile și clădirile anexe. ”După ce primim sentința, aceasta fiind una definitivă, cu siguranță ne vom adresa unui executor judecătoresc și vom cere respectarea ordinului judecătoresc care prevede demolarea hergheliei. Dacă ei nu vor vrea să își demoleze investiția atunci o vom face pe banii noștri și îi vom recupera altfel”, spune un localnic, bucuros că justiția le-a făcut dreptate.

De la ce a pornit scandalul

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2013, Primăria Apahida a autorizat construcția unui club hipic, în apropierea unui cartier de case, pe un teren, unde în Planul de Urbanism General se prevede că va fi destinat construcției de locuințe colective, și nu de ferme de animale. Sătenii spun că astfel, valoarea terenurilor lor a scăzut dramatic, deoarece conform normelor sanitare nu se pot construi locuințe pe o rază de 500 de metri în jurul unui astfel de obiectiv. „În autorizaţia de construcţie se arată că vor fi doar patru cai dar deja au fost construite 14 boxe a câte doi cai fiecare, deci, minim 28 de cai. Noi nu putem fi de acord cu acest lucru. Va mai există şi o rampă de dejecţii ale animalelor care va putea afecta sănătatea celor din zonă”, a spus Maria Câmpean, proprietar al unui teren care se învecinează cu cel unde se va construi herghelia.

Primarul și secretarul urmăriți penal

Avocatul Răzvan Bălosu, care i-a reprezentat pe localnici, susține că prin decizia Curtii de Apel Cluj, din 23 octombrie 2017, s-a finalizat, în mod definitiv, procesul intentat împotriva Clubului Hipic construit în zonă si Primarului comunei Apahida, având obiect anularea autorizației de construire și demolarea construcțiilor realizate.

Mai exact, susține avocatul, în cursul lunii iunie 2013, primarul din Apahida a emis o autorizație de construire în favoarea Clubului Sportiv Royal MSD Sport Cluj pentru construirea unui stabiliment denumit club hipic, ce consta într-o clădire concepută să adăpostească un număr de aproximativ 15-20 de cai. ”Autorizatia de construire a fost emisă în totală contradictie cu normele de sănătate publică și prevederile regulamentului local de urbanism din Apahida, ce stabileau ca inainte de eliberarea unei autorizatii de construire în zonă să fie elaborat un PUZ si să fie consultată populația. Proprietarii parcelelor învecinate au arătat în instanță că prezenta fermei de cai, în imediata apropiere a zonei de locuit, atrage după sine o serie de restrictii sanitare ce ar fi făcut ca întreaga zonă să devină neconstruibilă și să aibă un regim de zonă de protecție sanitară pentru clubul hipic”, susține avocatul Bălosu.

Avocatul a mai spus că primarul comunei Apahida, Grigore Fati și secretarul comunei Alexandru David sunt urmăriți penal pentru acest abuz de a fi autorizat o fermă de cai între casele oamenilor.