Editura Evenimentul si Capital

O „crimă” financiară perfectă. AFACEREA PRISMA. Procurorii au trimis în instanță un dosar cu fapte deja prescrise

De peste 10 ani, complexul Prisma este abandonat
Autor: | | 4 Comentarii | 5577 Vizualizari

Judecătorii Curții de Apel București au pe masă cadavrul unui dosar prescris. Magistrații judecă o speță la care procurori au „lucrat” mai bine de 10 ani încercând să demonstreze că s-au săvârșit fapte penale grave ca spălare de bani, bacrută fraudulosă, grup infracțional organizat și alte infracțiuni de natură economică

Procurorul George Ni ca ar trebui să dea înapoi cei 100.000 de lei, cheltuieli de judecată pe care statul adică Ministerul Public i-a cheltuit în această perioadă cât a durat ancheta. Concret este vorba de fostul sediu cunoscut bucureștenilor drept Prisma din Corbeanca.

În anii 1990 Re voluția făcea ca multe firme să apară pe firmamentul nou înfințatuluiRegistru al Comerțului. Printre primele construcții gen „mall dâmbovițean” avea să devină cunoscută și clădirea ridicată în apropiere de București, la Corbeanca, numită Prisma și primul salon auto. Acolo tarabele erau închise în pătrățele cu geamuri de unde noi vânzători își ofereau marfa adusă din Turcia, Bulgaria sau de la Chișinău. Prisma a devenit în scurt timp celebră, iar imbulzeala noului ”mall dâmbovițean” avea să aducă profituri uriașe dar și scandaluri ce aveau să țină prima pagină a ziarelor în propaspăta democrație. Costrucția Prisma a fost fondată pe terenurile cumpărate de la țăranii de lângă București de mai mulți investitori deveniți ul terior acțio nari ai firmelor. Printre cei mai importanți îi vom numi pe Cristian Țânțăreanu și Jose Enrique De Alvare, împreună cu soția sa Georgiana Alina Toma. După mai bine de 10 ani de la deschiderea Prisma acționarii decid să se extindă, să construiasă mai multe clădiri. Pentru realizarea acestui deziderat acționarii decid să facă un împrumut la BRD GSG SA de 8.000.000 de dolari. Împrumutul le este acordat pentru ridicare „complexului Prisma 2, un tunel ce subraversează DN1, cu drumuri de acces”, scrie în rechizitoriu. Pentru acordarea banilor se pune o ipotecă de rang 1 pe clădirea Prisma 1. Totul e frumos și cu viitor. Doar că între acționari încep scandalurile și frecușurile. Fiecare „trage spuza pe turta lui”, iar noul mall nu se mai realizează așa cum era prevăzut. Mai mult, acționarii se schimbă, firmele se transformă și așa mai departe. Cert e că BRD se trezește că nu mai primește banii dați cu împrumut.

Astfel, reprezentanții BRD sesizează Tribunalul București, în 25.06.2003, cu privire la mai multe fapte susținând că a fost păcălită când a dat cei 8 milioane de dolari pentru a se ridica Prisma 2, contestând reorganizarea judiciară.

Calvarul de la Parchet. Un caz atipic

Firma devenise între timp Prismatown, iar salonul auto, Salonul Auto Victoria SA. Dosarele trenează în instanță mai mulți ani. BRD decide, în 22.11.2007, să sesizeze Parchetul de pe lângă Tribunalul București cu privire la săvârșirea mai multor infracțiuni de natură economică pentru cele două firme care făcuseră împrumutul. Astfel, începe calvarul. Sute de persoane sunt chemate pentru audieri. Sute de citații sunt trimise, ziariștii au subiecte fierbinți aproape în fiecare zi. Dar dosarul trenează, trenează. Procurorii Tribunalului Bucrești deschid un dosar penal pe numele lui Jose Enrique De Alvare și a soției acestuia, Georgiana Alina Toma. Anchetatorii decid să-i cerceteze sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare de bani, fals în declarații, abuz în serviciu, gestiune frauduloasă. Șase luni mai târziu, în 20.07.2007, cauza este preluată de Parchetul General, respectiv de DIICOT. Procurorii constată că pentru ca aceste infracțiuni să fie constituite au nevoie de un grup organizat, adică de trei persoane, cum spune Codul Penal. Astfel, procurorii „o scot din pălărie” și o fac infractoare și pe secretara firmei, Violeta Gabriela Dinică. Chemată la audieri femeia explică procurorilor că, fiind o simplă angajată, nu a participat la infracțiuni ci doar a făcut ceea ce șefii i-au spus să facă, ca orice angajat. Concret, să se ducă la bancă să ia banii și să-i pună în conturile indicate. Lucru consemnat și de anchetatori în rechizitoriu.

Faptele penale închise de prescripție, iar părțile vătămate nu mai există

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate