Editura Evenimentul si Capital

O biserică veche de sute de ani va „reînvia” duminică

Biserica Turea se află în satul Nou din Muzeul Satului
Autor: | | 0 Comentarii | 469 Vizualizari

Biserica din Turea, Cluj, este acum în Satul Nou, din Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”. Ea va fi resfințită duminică.

Biserica de lemn din Turea este un valoros monument de arhitectură religioasă din zona Clujului, datând de la mijlocul secolului al XVIII-lea, realizat  pe o temelie din piatră de râu, cu pereţi din bârne de stejar îmbinate în „coadă de rândunică”, frumos decoraţi la partea superioară cu console în retrageri succesive.

Acoperişul înalt, cu o streaşină largă, are învelitoarea din şindrilă de stejar îmbinată în „nut şi feder”. Deasupra pronaosului se înalţă turnul clopotniţei, al cărui acoperiş prezintă patru turnuleţe conice la colţuri.

Planimetria bisericii, de formă dreptunghiulară cu absidă poligonală decroşată, respectă împărţirea interioară tradiţională în pronaos, cu plafon drept, naos, cu boltă semicilindrică, şi altar, boltit cu o semicalotă îmbinată cu nervuri din lemn în torsadă.  Din păcate, din vechea pictură a monumentului se păstrează foarte puţine urme indescifrabile. Biserica Turea are hramul „Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir” și se află în „Satul Nou” din Muzeul Satului.

Biserica Turea va fi resfințită duminică, la ora 12.30. Slujba de resfinţire va fi oficiată de Timotei Prahoveanul-Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegat de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Acest moment deosebit va avea loc în cadrul Târgului de Sfântul Dumitru, desfăşurat în perioada 22 – 30 octombrie 2016 într-un format nou, sub semnul aniversării a 80 de ani de activitate a Muzeului Naţional al Satului. Organizat în preajma praznicului Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, patron spiritual al Muzeului Satului, Târgul îşi propune un program complex, cu o paletă diversă de activităţi: expoziţii, prezentări de carte, muzică, cântece şi jocuri tradiţionale româneşti şi din străinătate (Bulgaria), ateliere de creaţie populară şi meşteşugărească, produse din gastronomia tradiţională specifice toamnei. 

Este de asemenea prilejul de a-l comemora pe profesorul Dimitrie Gusti, ctitorul muzeului și întemeietorul Școlii Sociologice de la București. Lui îi datorăm „acest sat ciudat, alcătuit din mai toate satele României”, care a devenit de-a lungul timpului o instituție de prestigiu și referință  în peisajul cultural românesc.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate