Numărul IMIGRANȚILOR care ajung în GRECIA crescut până la 7.000/zi

Numărul IMIGRANȚILOR care ajung în GRECIA crescut până la 7.000/zi

Numărul imigranților care au ajuns pe insulele grecești, lângă Turcia, a crescut la 7.000 pe zi, în ultima săptămână, spun experții în migrație, potrivit BBC News.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a anunțat că numărul mediu al imigranților, la sfârșitul lunii septembrie, a ajuns la 4.500 pe zi. Teama legată de înrăutățirea vremii ar putea fi explicația pentru această creștere, spune OIM.

Schema de relocare a imigranților, în UE, a început să fie pusă în aplicare azi, când 20 de cetățeni din Eritreea au părăsit Italia la bordul unui avion pentru a ajunge în Suedia. Unele state membre UE au criticat schema de redistribuire.

În acest timp, Turcia și-a exprimat îngrijorarea legată de posibilitatea ca tot mai mulți sirieni să ajungă la granița sa, din cauza bombardamentelor rusești din Siria. Avertismentul a fost lansat de purtătorul de cuvânt al MAE de la Ankara, Tanju Bilgic. Turcia deja găzduiește circa 2 milioane de refugiați, mulți dintre ei fiind disperați să părăsească taberele de primire de urgență și să înceapă o nouă viață în Europa.

Ne puteți urmări și pe Google News

OIM spune că în ciuda noului flux de migranți, aglomerația de pe insula grecească Lesbos a scăzut, datorită faptului că 70% dintre refugiații care au sosit în Grecia săptămâna trecută au trecut în Macedonia imediat.

„Sirienii călătoresc acum mai rapid de pe insule la graniță, pentru că își permit. Cumpără bilete pentru ambarcațiuni spre Atena, autobuze direct spre frontieră și uneori plătesc pentru taxiuri care costă până la 700 de euro pentru o familie de la Atena la graniță. Afganii, pe de altă parte, trebuie să muncească pentru a câștiga suficienți babni pentru a cumpăra bilete”, explică un comunicat al OIM.

Într-o singură zi, săptămâna aceasta, aproape 2.000 de imigranți au sosit în Italia traversând Mediterana. Potrivit planului UE, 120.000 de refugiați vor fi redistribuiți din Italia și Grecia către alte țări. Cehia, Ungaria, Slovacia și România au obiectat față de cotele obligatorii, cerând UE să întărească și controlul la frontierele externe.

Refugiații  vor fi înregistrați, amprentați, ideitnificați și scanați înainte de a fi relocați în interiorul UE, a explicat comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulos.