Nudist la Marea Neagră: izgonit de maici, primit de textilişti

Nudist la Marea Neagră: izgonit de maici, primit de textilişti

„De 20 de ani nu am mai pus costumul de baie în Costineşti”, spune un tânăr de 37 de ani din Vaslui, în timp ce se bronzează dezbrăcat pe plaja de nudişti din dreptul epavei Evangelia, alături de prietena sa.

Motivul principal pentru care face nudism este sănătatea: „Altfel pentru ce? Exhibiţionism nu fac. Există şi exhibiţionism printre cei care fac nudism, dar nu e cazul meu. Se spune că unde nu ajunge soarele ajunge medicul. De ce să-mi privez anumite părţi ale corpului pe care le consider chiar importante?”, zice N.T. cu umor.

La vreo 20 de metri mai spre sud, pe un panou înfipt în vârful unui par scrie cu litere mari şi negre „PERMIS NUDISMUL”. Tabla e cam ruginită, iar „N”-ul a dispărut după ce o bucată din indicator s-a rupt. E clar însă: aici este o zonă cu toleranţă zero faţă de haine.

Totuşi, în jur, copiii se joacă în nisip sau caută scoici pe ţărm, iar mulţi adulţi sunt îmbrăcaţi. Dedicată în mod tradiţional nudismului, plaja de la epavă are acum tot mai puţini nudişti şi tot mai multe costume de baie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cauza erodării ţărmului, această porţiune de plajă este tot mai îngustă. Însă motivul principal pentru care nudiştii au început să plece de aici pare să fie construirea unor hoteluri şi pensiuni în partea de nord a staţiunii, pe faleza sub care turiştii făceau baie în pielea goală. Astfel, cei care se cazează acolo merg la plajă pe porţiunea de ţărm din dreptul hotelului lor, iar nudiştii se simt tot mai înghesuiţi.

Nudiştii de la Golful Francezului, „goniţi” de maicile de la mănăstire

Dar unii dintre ei se încăpăţânează să reziste pe plaja lor. „Numărul nu are importanţă, atâta timp cât plaja e dedicată pentru aşa ceva. Că sunt 10, că sunt 1.000, ţine de deschiderea fiecăruia”, spune destins N.T., şi completează că nu este deranjat de turiştii îmbrăcaţi care se plimbă printre nudişti. „Atmosfera a fost mereu relaxată. Nici nu am auzit vreun reproş din cauza cuiva”.

E indignat însă că în sudul extrem al plajei din Costineşti, denumită Golful Francezului, s-a construit o mănăstire de maici, iar nudiştii s-au văzut nevoiţi să îşi ia tălpăşiţa din calea Domnului. „Maicile au invadat zona. Scopul ăsta a fost, că omul se simte. Invazia a fost a lor”, spune vasluianul cu obidă.

Tânărul crede că, până la urmă, şi în România se va ajunge la situaţia din ţările vestice, unde nudismul se practică în mod mai organizat: „Nu contează, organizat sau nu. Important e să fie”. Iar dacă nudismul s-ar interzice în România, N.T. ştie ce are de făcut: „Închiriez o barcă şi mă duc la 300 de kilometri de mal”.

„De ce venim noi la mare până la urmă? Aici e singurul loc unde unim cele patru elemente: pământ, foc, apă, aer. Dezechilibrul lor chiar produce afecţiuni în organismul nostru”, N.T., nudist din Costineşti

„M-am dus în Vamă cu copilul şi erau toţi dezbrăcaţi, nesimţiţii”

Mai la sud, în Vama Veche, Gabriel stă gol puşcă pe un prosop alături de prietena sa. Singura bucată de material textil de pe corpul lui e un batic legat în jurul capului. „Mă simt bine, îmi place, e o senzaţie plăcută. Dacă mă întrebai acum 20 de ani, aş fi zis că mă simt mai liber. Acum pur şi simplu îmi place”, spune tânărul de 36 de ani.

Totuşi, din punctul lui de vedere, Vama s-a schimbat în rău: distanţa dintre cearşafuri este tot mai mică, aşa că are parte de tot mai puţină intimitate. Vine aici din 1991, când erau foarte puţini oameni pe plajă: „Nu erau atât de mulţi oameni îmbrăcaţi. De fapt, nu prea erau oameni îmbrăcaţi”, îşi aminteşte el.

Acum, el şi prietena lui s-au refugiat la extremitatea sudică a plajei deoarece costumele de baie au invadat cea mai mare parte a ţărmului. Bucureşteanul e destul de indignat de această cotropire: „Dacă vrei să stai în chiloţi pe plajă ai 60 de kilometri pe litoral. Dacă vrei să stai dezbrăcat, trebuie să stai ascuns. Nu pot să mă duc dezbrăcat acolo unde toţi sunt îmbrăcaţi. Când te duci la Roma, faci ce fac romanii”.

Din cauza aglomeraţiei a renunţat să mai facă nudism în Costineşti: „Erau mulţi copii. Am zis că nu pot să stau dezbrăcat printre copii”. Însă acum şi în Vama Veche vin tot mai multe familii cu copii, ceea ce lui Gabi nu i se pare normal.

Vama ar trebui să rămână un loc al boemei, crede el, şi aminteşte de o vecină a sa din Bucureşti care şi-a luat copilul în Vamă şi s-a întors mânioasă de acolo: „Mi-a zis: „Bă, m-am dus în Vamă cu copilul şi erau toţi ăia dezbrăcaţi, nesimţiţii”. Păi de ce te-ai dus cu copilul?”, se întreabă el retoric.

Plaja de nudişti din nordul Vămii

„Nu contează cum arăţi, că nu suntem la concurs”

Sunt şi aspecte pozitive: de când face plajă dezbrăcat la Marea Neagră, nu i s-a întâmplat niciodată să fie împiedicat să facă nudism. Într-adevăr, în România nu există o legislaţie care să interzică nudismul la mare.

Totul se reduce la un fel de acord tacit între nudişti şi ceilalţi turişti: cei din urmă nu protestează atâta timp cât primii folosesc plajele consacrate prin tradiţie nudismului.

Aşa că nudiştii preferă locurile mai ascunse. Bucureşteanul M.C., de 47 de ani, spune că nu face nudism decât pe plajele unde acest obicei s-a înrădăcinat, ca de exemplu în 2 Mai: „Aici, fiind o plajă mai aerisită, mai sălbatică, se poate face. E mai izolat”.

 „E o senzaţie plăcută, ne bronzăm uniform şi în apă e altceva: ieşi din apă, te usuci şi pleci. Pe când cu costum, până te usuci... Aşa e mai comod. Aici nu contează cum arăţi, că nu suntem la concurs”, arată şi soţia sa, C.P., de 42 de ani.

La „solarul” comunist: nudismul, eclipsat de bişniţa polonezilor

Cei doi spun că au făcut nudism de când erau tineri şi că nu i-a deranjat nimeni niciodată. În timpul comunismului făceau plajă dezbrăcaţi „la solar”. Aceste „solare”, după cum erau numite pe vremea aceea, erau locuri special amenajate pe plajă, delimitate de garduri şi ziduri, unde turiştii puteau face nudism fără să fie văzuţi, după ce plăteau o taxă de intrare.

Ele au devenit însă un soi de târguri unde se practica mai mult negoţul decât nudismul. „Veneau polonezii, cehii, cu diferite produse de vânzare: oje, cosmetice, vodcă. Era un mic comerţ”, povesteşte M.C.

Petra Popescu din Bucureşti îşi aminteşte şi ea de bazarele încropite la malul mării: “Ce bişniţă era cu polonezii la solar acu’ 20 de ani: ţigări, săpunuri, cafea. Veneau polonezii cu rulote şi maşini pline. Şi ne duceam să cumpărăm fierbătoare, butelii”, povesteşte doamna de 59 de ani, compătimindu-i pe „săracii oameni” care se duceau să facă nudism, dar aveau parte de bişniţă.

„Nudismul în devălmăşie”, înfierat de purişti

De multe ori, turiştii care fac plajă dezbrăcaţi în familie - bunici, părinţi şi copii - au fost criticaţi dur pentru acest „nudism în devălmăşie”, cum l-au numit conservatorii. Însă psihologul Bogdan Lucaciu spune că nuditatea adulţilor nu are un impact negativ asupra unui copil dacă el a fost obişnuit de mic să meargă la mare la nudişti.

„E adevărat că există un contrast între o parte a societăţii puristă, pudibondă şi cea naturistă, nudistă”, explică el. Dar copilul nu este afectat dacă el a fost familiarizat cu acestă practică, devenită tradiţională în familie. „Îl ia ca pe un lucru normal, îl ia ca atare”, consideră Lucaciu. Probleme ar apărea dacă un copil dintr-o familie conservatoare ar fi expus brusc nudităţii, spune psihologul.

Ce spun medicii: „Niciun beneficiu pentru sănătate”

Deşi mulţi turişti spun că fac nudism pentru că vor să aibă o sănătate bună, medicii avertizează că expunerea la soare a unor zone neobişnuite cu lumina puternică este periculoasă deoarece pielea din zonele intime se arde mai uşor.

„Alt beneficiu în afară de plăcerea personală şi a celor din jur de a sta gol la mare, nu văd. Nu e niciun beneficiu pentru sănătate”, spune Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina.

În plus, „mucoasa organelor genitale e foarte sensibilă la bărbaţi: o arsură acolo e cu atât mai gravă”, continuă ea.

De asemenea, dacă o femeie a avut o intervenţie chirurgicală pentru extirparea unui nodul din zona sânilor, expunerea la soare a acelei zone este total interzisă, mai arată Leventer.

Plajele de pe litoralul românesc unde se poate face nudism:

Sulina - în dreptul localităţii este o plajă sălbatică frecventată de un număr mic de turişti

Sfântul Gheorghe – aici este o plajă largă, ceva mai greu accesibilă, dar care le oferă intimitate nudiştilor Gura Portiţei – situat pe fâşia îngustă de nisip dintre Marea Neagră şi Lacul Goloviţa, satul pescăresc a fost o destinaţie preferată de nudişti încă din timpul regimului comunist. Acum, acolo s-au construit mai multe vile luxoase, iar cei care fac nudism se ţin la distanţă de complexul turistic.

Satul Vadu – plaja din comuna Corbu, între capul Midia şi Năvodari, este preferata turiştilor care spuns că “Vama s-a stricat”. Pentru ei, „Vadu este noua Vamă”, iar nudiştii se pot întinde în voie pe ţărm.

Între Mamaia şi Năvodari – plaja de nudişti de aici, frecventată în special de comunitatea gay, este una sălbatică, cu multe ierburi şi sălcii

Eforie Nord – plaja de nudişti din staţiune s-a desfiinţat, dar turiştii mai pot să facă nudism între Eforie Nord şi Eforie Sud

Techirghiol – la  băile reci de nămol se poate face nudism în zona amenajată, unde se plăteşte o taxă de intrare.

Costineşti - în nordul staţiunii, în dreptul Epavei

Olimp – în nordul staţiunii, spre 23 August

2 Mai – se poate face nudism în sudul plajei, în zona cazematei prăbuşite în mare Vama Veche – turiştii fac nudism în sudul şi în nordul extrem al plajei