Editura Evenimentul si Capital

Nuclearelectrica, pe final de negocieri cu chinezii pentru reactoarele 3 şi 4

Centrala de la Cernavoda
Autor: | | 3 Comentarii | 465 Vizualizari

Negocierile cu chinezii de la CGN pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă sunt pe ultima sută de metri, printre aspectele care încă se discută fiind rolul statului român în acest proiect, a declarat pentru Agerpres Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica.

“Suntem pe ultima sută de metri, dar mai sunt câteva aspecte de clarificat. Primordial, sunt aspecte ce ţin de rolul statului în acest proiect. Mai avem o etapă de consultări cu diverse instituţii ale statului şi am avut nevoie de încă puţin timp”, a spus Lulache. 

În şedinţa de luni, Adunarea Generală Extraordinară a Nuclearelectrica a aprobat extinderea până la 20 decembrie a termenului de negociere pentru proiectul reactoarelor 3 şi 4. Lulache a arătat că speră ca negocierile să fie finalizate până atunci. 

Totodată, ea a fost întrebată dacă termenul va fi prelungit din nou în cazul în care negocierile nu se vor finaliza până la 20 decembrie. "Îmi place să cred că da, pentru că din punctul meu de vedere suntem la final şi trebuie să facem toate eforturile să ne atingem scopul. Elementul timp este subsidiar scopului primordial, respectiv să facem proiectul", a spus Lulache. 

Negocierile cu compania chineză CGN pentru construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă au fost prelungite până la data de 20 decembrie 2016, potrivit unei decizii a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, care a avut loc luni, 17 octombrie. Termenul de finalizare a negocierilor a fost prelungit de mai multe ori până acum. Ultima dată, acest termen fusese extins până la data de 8 septembrie 2016. 

Suma cheltuită până acum, la secret

Totodată, acţionarii au respins o solicitare a Fondului Proprietatea, care a cerut Nuclearelectrica să prezinte un raport privind suma cheltuită până acum cu acest proiect, precum şi suma bugetată de companie pentru următorii ani, în scopul susţinerii reactoarelor 3 şi 4. 

În urmă cu o săptămână, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara că proiectul realizării reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se va regăsi în strategia energetică a României, întrucât în acest proiect s-a investit deja peste un miliard de euro. Şi preşedintele Klaus Iohannis a vizitat ieri Centrala Nucleară de la Cernavodă, unde a avut discuţii cu conducerea Nuclearelectrica şi CNE Cernavodă.

Vizita, respectiv întâlnirea cu angajații Centralei nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă, vine la câteva luni dupa aprobarea Raportului privind Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Apărare a Țării. "Considerăm acești pași drept încurajatori pentru viitorul industriei nucleare din România, aceasta fiind una de vârf, atât pe plan național, cât și internațional. Centrala de la Cernavodă este una dintre piesele majore ale infrastructurii critice, furnizoare de securitate energetică și energie curată la prețuri accesibile. Este semnificativă totodată asocierea vizitei cu cei 20 de ani de la darea în exploatare comercială a Unității 1, eveniment care se va întampla efectiv pe 2 decembrie 2016. Realizarea proiectului este benefică pentru România, prin atingerea unei cote de 30 – 32% pentru energia nucleară în mixul energetic național, prin punerea în funcțiune a celor două noi unități nucleare", se arată într-un comunicat al ROMATOM transmis EVZ.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate