Important! Nu se schimbă nimic: Fumatul NU va fi permis în spații separate și pe terase special amenajate

Important! Nu se schimbă nimic: Fumatul NU va fi permis în spații separate și pe terase special amenajate

Interdicţia de a fuma în spaţiile publice închise şi în spaţiile închise de la muncă nu va fi îmblânzită, astfel că aceasta va rămâne neatinsă.

Fumatul în public urma să fie permis în spaţii şi pe terase destinate în mod special consumului de tutun, după cum se arăta în prevederile votate de senatori. "Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop", prevedea documentul. Totuși, deputații au eliminat această propunere din documentul final.

Totodată, pentru lista excepţiilor actuale de la interdicţia de a fuma, pe care acum sunt incluse celulele deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă şi zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, senatorii propuseseră adăugarea spaţiilor special amenajate destinate exclusiv pacienţilor din spitalele de psihiatrie. Însă spațiile nou-propuse au fost excluse din lege.

Nu în ultimul rând, senatorii votaseră o redefinire a spaţiilor închise. Concret, spaţiul public închis urma să fie "orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă". În momentul de faţă, definiţia face referire la spaţiile cu acoperiş, plafon sau tavan şi cel puţin doi pereţi.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acelaşi timp, spaţiul închis de la locul de muncă urma să fie "orice spaţiu care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, aflat într-un loc de muncă". În prezent, această definiţie face referire, de asemenea, la existenţa a cel puţin doi pereţi. Ambele reformulări de definiții s-au oprit însă la Camera Deputaților și legea a apărut în Monitor fără acestea, titrează avocatnet.ro.

Persoanele fizice care nu respectă interdicţiile riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei, iar la locul de muncă pot fi chiar sancţionate disciplinar de către angajator. În acelaşi timp, în funcţie de a câta abatere este, firmele pot fi sancţionate cu 5.000 de lei (la prima abatere), 10.000 de lei şi suspendarea temporară a activităţii (la a doua abatere) sau 15.000 de lei şi închiderea unităţii (la a treia abatere).