Nu poţi să ceri avocatului să te facă Albă ca Zăpada când tu eşti infractor

Nu poţi să ceri avocatului să te facă Albă ca Zăpada când tu eşti infractor

Preşedintele Traian Băsescu crede că relaţia avocat-client este partea cea mai dificilă a actului de Justiţie, deoarece apărătorul se află între loialitatea faţă de client şi respectul faţă de lege.

"Am încercat de multe ori, pentru că eu însumi am fost frecvent asistat de avocaţi în procesele pe care le-am avut, să înţeleg care este relaţia avocat-client şi vă mărturisesc că mi se pare partea cea mai dificilă a actului de justiţie. (...) Până unde merge avocatul cu loialitatea faţă de client, până unde îşi poate permite clientul să fie nesincer cu avocatul, unde se opreşte avocatul în apărarea unui client care este vinovat şi mulţi cred că datoria avocatului este să te scape de pedeapsă când tu eşti infractor. Ei, aici este din nou o chestiune de cultură. Ce poţi să-i ceri unui avocat pentru fapte pe care le-ai săvârşit, ca beneficiar al serviciilor unui avocat, este în marja de pedeapsă. Nu poţi să ceri avocatului să te facă Albă ca Zăpada când tu eşti infractor", a spus Traian Băsescu, la Congresul avocaţilor 2014.

El a mai spus că "relaţia avocat-client, probabil, în mintea unui inginer, se aşază între minimul şi maximul pedepsei" şi nu "scapă-mă, că atunci eşti avocat bun''.

"Spre deosebire de acuzatorul public, care nu are mamă, nu are tată, el are un singur obiectiv: condamnarea clientului dumneavoastră - este extrem de interesant ca obligaţie profesională. Şi pentru acest mod de a lucra, sincer, vă apreciez în mod deosebit. Domnul avocat Haşotti ştie cum discutam în unele procese legate chiar de flotă şi cum cerea colegilor mei să vină: Spuneţi-mi tot, ca să înţeleg. Altfel nu vă pot apăra'', a mai spus șeful statului. Președintele Traian Băsescu a participat în această dimineață la Congresul Avocaţilor 2014, unde a făcut mai multe aprecieri pozitive la evoluția sistemului juridic din ultimii zece ani, subliniind faptul că avocații, procurorii și judecătorii vor avea mereu un sprijin în persoana sa. CITIȚI ȘI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  •  Traian Băsescu: Ne lipsește o cultură a justiției. Președintele Bayern Munchen a fost condamnat la închisoare și n-a existat om politic care să ceară eliberarea sa