Editura Evenimentul si Capital

Nu poate fi adevărat! Ar putea dispărea ceva fantastic? | VIDEO

Fata din multinaţională
Autor: | | 1 Comentarii | 1824 Vizualizari

În 1606, pe aici a trecut spaniolul Luis Vaez de Torres, împins de furtună dincolo de extremitatea statului Queensland, prin strâmtoarea care astăzi îi poartă numele… A urmat apoi căpitanul Cook, a cărui corabie HSM (Her Majesty Ship) Endeavour a fost prinsă şi grav avariată între recif şi continent, în 1770. După el a venit căpitanul Bligh care, în 1789, şi-a dus camarazii înfometaţi şi revoltaţi de pe Bounty spre apele calme…

Pare ciudat  să te gândești la ceva gen History în timp ce “admiri”, cu fața tumefiată de betoane și privirea torționată de oameni prea goi ca să fie plini, cerul urban. Dar o știre prea adevărată ca să fie adevărată își lățește promptitudinea din tableta luată în pauza de masă, după ce computerul și-a spus deja reach-urile. Cercetătorii australieni au publicat un studiu în revista Nature Scientific Reports care susţine că un incident de amploare, precum o deversare masivă de cărbune, ar putea ucide coralii şi peştii din cel mai mare sistem de recifuri de corali din lume!  Ar putea Marea Barieră de Corali să devină o amintire?

Oamenii de ştiinţă au declarat că cercetarea lor demonstrează efectele dezastruoase pe care l-ar avea scufundarea unui vapor încărcat cu cărbune în zona inclusă pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Specialiştii australieni au emis această teorie după ce au realizat un experiment, în cadrul căruia au expus o serie de specii marine la diferite niveluri de praf de cărbune. S-a demonstrat astfel că organismele care au intrat în contact cu concentraţii mari de cărbune au murit în decurs de două săptămâni.

Coralii expuşi la concentraţii mai scăzute de cărbune au supravieţuit mai mult, însă cei mai mulţi dintre ei au murit după o lună. O parte dintre peşti, dar şi iarba de mare, nu a reuşit să facă faţă concentraţiei mari de praf de cărbune, însă acesta doar a redus creşterea acestor populaţiilor la jumătate, în comparaţie cu cele care trăiau în apă limpede, potrivit descoperă.ro.

Cercetătorul Andrew Negri susţine că probabilitatea unei scurgeri majore de cărbune în zonă este destul de scăzută. Pe de altă parte, specialistul australian a spus că studiul coordonat de el poate fi folosit de autorităţi pentru a-şi face o idee mult mai clară cu privire la consecinţele pe care le-ar putea avea un asemenea accident asupra Marii Bariere de Corali.

Studiul realizat de cercetătorii Centrului de Excelenţă ARC pentru Studiul Recifurilor de Corali şi ai Institutului Australian de Ştiinţe Marine, a fost publicat în revista Nature Scientific Reports. El vine la doar câteva zile după ce specialista în ştiinţe marine Lyle Vale (Universitatea din Queensland) a publicat o serie de fotografii, în care sunt puse în evidenţă efectele devastatoare ale încălzirii oceanelor asupra recifurilor de corali. Trist.

Și când te gândești că Joseph Banks, botanistul de pe vasul Endeavour, a fost uimit de aceste locuri. După ce corabia a fost reparată, el a scris: "Un recif ca acela prin care tocmai am trecut este lucru rar cunoscut în Europa, sau oriunde altundeva decât în aceste mări. E un zid de corali ridicându-se perpendicular din oceanul fără fund"… Reciful a facut față furtunilor şi valurilor ucigaşe. Dar în secolul XXI, ameninţarea cea mai mare este...omul.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate