Editura Evenimentul si Capital

Nu o să crezi ce greșeli fac românii plecați la muncă în străinătate

Titus Căpîlnean
Autor: | | 2 Comentarii | 5452 Vizualizari

Prin natura activității pe care o avem în comunitatea românească din Marea Britanie, dar și din restul Europei, intrăm în contact cu foarte mulți români veniți să muncească în străinătate. Mare parte din ei sunt veniți începând cu 2014, de când e permis peste tot în Uniunea Europeană să muncești liber, indiferent de naționalitate.

Din păcate, însă, nu toți accesează toate beneficiile pe care le poate oferi țara-gazdă pentru că asociază mediul online cu ceva în care nu pot avea încredere, nu au încredere nici în sistemul bancar și financiar și preferă să utilizeze banii cash în continuare, bani despre care am știm că sunt scumpi. Spre deosebire de generațiile foarte tinere, mai deschise către tehnologie, adulții au rețineri și preferă să folosească ceva cu care sunt familiarizați. Dat fiind faptul că aceștia nu au avut acces la educație financiară în limba lor, face procesul de accesare a beneficiilor dificil.

Mai jos e un top al celor mai frecvente 10 greșeli pe care le fac românii care vin la muncă în Anglia:

1. Acceptă să primeacă banii pe cash cards (carduri pre-plătite fără cont bancar atașat). Ei cred că scapă așa de mersul la bancă și ascultă de recomandările firmelor de recrutare. Se pierd bani pentru că nu mai au acces la facilități financiare, transfer de bani, credite etc.

2. Folosesc carduri bancare din România crezând că banca le oferă un curs de schimb bun. Nimic mai fals în Marea Britanie, ei au parte de dublă conversie valutară - lire - euro și euro - lei, ambele comisionate discret.

3. Nu își fac cont bancar pentru că nu știu cum sau nu pot să facă rost de documente suficiente. E dreptul fiecărei bănci să te refuze, însă dacă ai un loc de muncă și o adresă stabilă, sunt multe bănci care te vor accepta.  Începi cu un Basic Account și apoi poți să urci către conturi cu beneficii.

4. Nu plătesc facturile prin direct debit, prin urmare nu beneficiază de reducerile disponibile.

5. Lucrează la negru și trimit bani cash ca să nu fie taxați. Nu își construiesc istoric și plătesc și comisioane foarte mari, respectiv se supun la riscuri de exploatare.

6. Ascultă sfaturile prietenilor fără să cerceteze pe cont propriu și ajung să plătească taxe și servicii pe care altfel le-ar fi putut evita dacă s-ar fi informat câteva minute online.

7. Dau bani ca sa obțină o dovadă de adresă falsă sau alte acte similare, cand au acces legal la facturi sau dovada plății taxei de consiliu de la casa în care locuiesc.

8. Folosesc portofele virtuale în loc sa folosească băncile și cardurile de debit, neștiind ce comisioane plătesc la depuneri și retrageri.

9. Nu își construiesc un istoric al creditului care să îi avantajeze pe viitor pentru că se feresc de cardurile de credit sau de creditele de nevoi personale.

10. Trimit lire sau euro în țară deși folosesc banii în moneda națională, deci trebuie să mai meargă la o casă de schimb sau să retragă banii de la bancă, unde plătesc alte comisioane.

Nu toți românii întâmpină acești pași. Unul din românii plecaţi în Marea Britanie și care s-a integrat rapid este Eduard. Eduard are 31 de ani și lucrează pe post de curățător de geamuri pentru o companie britanică. A plecat din România pentru a putea oferi familiei un viitor mai bun. Soția lui era însărcinată când au plecat, amândoi știau limba, însă a fost mai greu cu serviciile bancare, cu găsirea unui loc de muncă. La început s-au întreținut cu un împrumut și apoi a trebuit să îl plătească. Ratele erau complicat de plătit prin servicii de transfer de bani cash, documente multe, trebuia să meargă la ghișeu. După aceea a descoperit serviciile de transfer online și i-a fost mult mai bine, a început să plătească comisioane mult mai mici și acum le recomandă tuturor celor din jur să aibă încredere în instrumentele financiare online.

Românii din diaspora care folosesc în mod curent servicii financiare online trebuie să îi ajute pe cei din jurul lor. Numai împreună putem să construim o fundație trainică pentru diaspora digitală. Numai împreună vom păși către o lume mai modernă, mai rapidă și cu servicii mai de calitate.

Titus Căpîlnean, 28 ani, locuiește în Marea Britanie de 2 ani de zile, are un Executive MBA la Hult International Business School și este Country Manager pentru România la TransferGo.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate