Editura Evenimentul si Capital

Nu de o Moțiune de cenzură se teme Dacian Cioloș, ci de tusea cu subînțeles a Majestății Sale de la Cotroceni | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 21 Comentarii | 5337 Vizualizari

Nelu Barbu, realizatorul Jurnalului de la 20, de pe B1tv, m-a întrebat, luni seara, în hotarele unei intervenții prin Skype, de ce au fost atît de puțini parlamentari la prima ediție a Orei premierului în Parlament. Întrebarea tînărului jurnalist conținea o importantă doză de uimire.

Aceasta pleca de la premisa că la un asemenea moment sala Parlamentului ar fi trebuit să dea peste margini de atîția parlamentari, ba chiar și de civili, numiți public, așa cum era pe vremuri în Parlamentul României, cînd se petreceau clipe spectaculoase. Am fost de acord cu uimirea sa. Ba mai mult, în intervenția mea, am spus că simpla prezență numeroasă n-ar fi fost de ajuns pentru momentul întîmplat.

Ar fi trebuit – am zis – ca parlamentarii să vină cu furci și topoare. Unii pentru a amenința Guvernul, alții, pentru a-l apăra. Aserțiunea mea se baza pe ceea ce a fost în realitate Ora premierului.

Ora premierului a fost gîndită – în chip corect – drept expresia publică a unei realități constituționale: Premierul, ca și întreg Guvernul, e subordonat Parlamentului, ca principală instituție a democrației autentice. De Parlament, care poate adopta o Moțiune de cenzură, depinde supraviețuirea Guvernului. De Parlament, cel care votează, depind legile, pentru care Guvernul e doar un simplu executant.

Ora premierului confirmă, fie și în chip formal, adevărul de esență al României de azi: Guvernul dă seamă în fața Parlamentului de ce face și de ce drege. În cazul de față, prezența în variantă înarmată a tuturor parlamentarilor, însoțiți de membrii familiei, era dictată și de chestiunea despre care raporta premierul: Modificarea Legii alegerilor locale astfel încît scrutinul din iunie să se desfășoare în două tururi.

Din cîte se știe, unul dintre cele două partide importante ale țării – PNL – a cerut premierului, cu vreo lună în urmă, să dea o Ordonanță de urgență prin care să se modifice Legea alegerilor locale. Nu punem în discuție corectitudinea acestei solicitări prin care un partid voia să-și rezolve o problemă prin intermediul Guvernului zis și de tehnocrați. Important, crucial rămîne Adevărul că, nemulțumit de răspunsul premierului, un partid parlamentar – PNL – i-a cerut premierului să vină și să dea seamă la Ora premierului de felul în care a răspuns la solicitare. Avînd în vedere, că PNL a lăsat impresia unei chestiuni de viață și de moarte, ar fi fost de așteptat ca parlamentarii liberali să fie toți pînă la unul în sală și, evident, înarmați. Solicitării PNL i s-a opus și i se opune PSD.

Ar fi fost normal ca parlamentarii PSD și cei ai UNPR, ai ALDE, ai UDMR să vină toți pînă la unul, și înarmați. Pentru a-l apăra pe premier de atacurile PNL!  Atmosfera a fost una de plictiseală rutinieră și nu de tulburare peste margini. Ca să nu mai spunem că parlamentarii au venit în număr mic.

Te-ai fi așteptat – repet – la o ședință istorică, marcată de tensiuni inimaginabile, amintind pe meleagurile românești de azi de atmosfera ședințelor Convenției franceze de pe vremea Terorii, cînd o intervenție de la Tribună te putea salva de la ghilotină. N-a fost așa.

Premierul a reiterat fără prea mare dramatism argumentele binecunoscute pentru refuzul de a rezolva el problema. Din partea PNL a luat cuvîntul Alina Gorgiu. Spre surprinderea noastră, ea n-a cerut demisia premierului, n-a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură, nici măcar că ea, în semn de protest, va purta doar fuste scurte. Șefa PNL a mers la Tribună pentru ataca PSD! Și cu asta basta!

Premierul a plecat, parlamentarii au rămas să joace bambilici electronici, presa a trecut momentul la și altele, dat fiind că nu s-a întîmplat nimic deosebit. A fost normal ceea ce s-a întîmplat? Firește că da.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate