Nu cumpăraţi mâncare de pe marginea străzii

Nu cumpăraţi mâncare de pe marginea străzii

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Băiculescu, a avertizat asupra riscurilor de sănătate la care se expun cei care aleg să cumpere produse comercializate "pe marginea străzii", fără autorizaţie sanitar-veterinară, în special în perioada Sărbătorilor Pascale.

Dumitru Băiculescu a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă dedicate Zilei Mondiale a Sănătăţii, că, printre neregulile descoperite frecvent de ANSVSA în această perioadă, s-a numărat comercializarea de produse neexpertizate. În acest sens, el a punctat faptul că persoanele care aleg să cumpere produse de la comercianţi stradali îşi asumă riscuri de sănătate. "Tot ceea ce este magazin autorizat şi sub supraveghere sanitar-veterinară, vă garantez că nu vor fi probleme. Tot ceea ce este comerţ pe marginea străzii... nu putem să le descoperim pe toate", a spus şeful ANSVSA, informează www.agerpres.ro.

La rândul său, Victor Olsavszky, şeful OMS în România, a declarat că, la nivelul Uniunii Europene, securitatea alimentară este printre cele mai crescute din lume. "(....) Deocamdată, la nivel mondial, noi facem (lucrurile ce privesc securitatea alimentară-n.r.) mai bine decât alţii datorită sistemului de siguranţă a alimentului implementat la nivelul UE ", a spus acesta. Tema pentru Ziua mondială a sănătăţii din 2015 este axată pe siguranţa alimentaţiei, întrucât bolile transmise prin alimente fac anual 2.000.000 de victime, dintre care o proporţie însemnată sunt copiii, potrivit site-ului dedicat zilei. Prin sloganul "De la fermă până în farfurie, Mâncarea sigură să fie" Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a propus să evidenţieze atât provocările, cât şi oportunităţile care decurg din siguranţa alimentelor. Consumul de alimente proaspete sau gătite joacă un rol deosebit de important în orice naţiune. Potrivit OMS, alimentele pot conţine bacterii, virusuri, paraziţi sau substanţe chimice care sunt responsabile pentru aproximativ 200 de boli, de la boala diareică acută şi până la cancer.

 

Ne puteți urmări și pe Google News