Editura Evenimentul si Capital

Noutăți de la FISC pentru firme: Cum te declari contribuabil inactiv sau că reiei activitatea

Autor: | | 0 Comentarii | 3269 Vizualizari

OpANAF nr. 3846/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 0014 din 08 Ianuarie 2016 actualizează procedura de declarare a inactivității unui contribuabil sau, după caz, de reactivare fiscală a respectivului contribuabil, având în vedere prevederile normative aplicabile de la 1 ianuarie 2016. Specialiștii Bența Consult explică modificările introduse de noile reglementări.

În ce condiții se declară inactiv un contribuabil

Art. 92 alin. (1)-(3) din Codul de procedură fiscal prevede că:  „Contribuabilul/Plătitorul persoană juridică sau orice entitate fără personalitate juridică este declarat inactiv şi îi sunt aplicabile prevederile din Codul fiscal privind efectele inactivităţii dacă se află în una dintre următoarele situaţii: a) nu îşi îndeplineşte, pe parcursul unui semestru calendaristic, nicio obligaţie declarativă prevăzută de lege; b) se sustrage controalelor efectuate de organul fiscal central prin declararea unor date de identificare a domiciliului fiscal care nu permit organului fiscal identificarea acestuia; c) organul fiscal central constatată că nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat; d) inactivitatea temporară înscrisă la registrul comerţului; e) durata de funcţionare a societăţii este expirată; f) societatea nu mai are organe statutare; g) durata deţinerii spaţiului cu destinaţia de sediu social este expirată. Potrivit Codului de Procedură Fiscală, în cazul prevăzut la alin. (1) lit. a), declararea în inactivitate nu se poate face înainte de împlinirea termenului de 15 zile prevăzut la art. 107 alin. (1). Pentru situațiile prevăzute la literele f) şi g) declararea în inactivitate se va face după împlinirea termenului de 30 de zile de la comunicarea către contribuabil/plătitor a unei notificări referitoare la situaţiile respective. Analiștii citați atrag atenția că în momentul declarării inactivității unui contribuabil i se anulează prin efectul legii înregistrarea în scopuri de TVA. Acest fapt nu înseamnă că devine neplătitor de TVA ci va colecta TVA la livrările/prestările efectuate, fără ca acesta sau clienții acestuia să aibă dreptul să deducă TVA. Ce declarații depui pentru a deveni contribuabil inactiv Pentru declararea inactivității unui contribuabil ce nu și-a depus declarațiile fiscale sunt enumerate: a) declarațiile ce fac obiectul analizei; b) data când se efectuează analiza de către autoritatea fiscală; c) procedura de notificare a contribuabililor pentru îndeplinirea obligațiilor declarative; d) procedura efectivă de declarare a inactivității fiscale. Organul fiscal va verifica depunerea declarațiilor: 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat"; 112 "Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate"; 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit"; 300 "Decont de taxă pe valoarea adăugată"; 301 "Decont special de taxă pe valoarea adăugată"; 390 VIES "Declaraţie recapitulativă privind livrările/ achiziţiile/ prestările intracomunitare de bunuri"; 394 "Declaraţie informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional". Contribuabilul este notificat pentru nedepunerea declarațiilor, iar acesta nu va fi declarat inactiv dacă își va depune declarațiile în termen de 15 zile de la comunicarea notificării. 

Autoritatea fiscală analizează depunerea declarațiilor pentru semestrul în cauză începând cu data de 25 iunie pentru declarațiile cu termen 25 ianuarie-25 iunie, respectiv cu 25 decembrie pentru declarațiile cu termen 25 iulie-25 decembrie. În ordinul ANAF este particularizată și procedura pentru celelalte situații: a) reactivarea contribuabililor; b) corectarea erorilor materiale identificate.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
16:20 Udrea îl atacă Dragnea, după propunerea lui Tudose ca premier: „Praf și pulbere” 15:54 Oprișan aruncă bomba în PSD: Să nu fie ziua trădării! 15:08 Încolțit de presă în suspiciunea de plagiat la SRI, Mihai Tudose răspunde zâmbind: „Nu vreți să vorbim după desemnare?” 14:13 Dragnea: Am fost întrebat dacă AM PISTOLUL la TÂMPLĂ 12:45 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 10:20 Propunerea lui Mihai Tudose, posibilă DIVERSIUNE a PSD, consideră Dan Andronic 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT 07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ

Articole salvate