Editura Evenimentul si Capital

Noua Lege a cadastrului, în avantajul fermierilor. Cât de repede vom avea acte gratuite pe proprietãți

Autor: | | 1 Comentarii | 987 Vizualizari

Agenția Naționalã de Cadastru și Publicitate Imobiliarã (ANPCI) a promovat un proiect de OUG pentru modificarea legii cadastrului, care, mâine, va ajunge pe masa Guvernului. Printre noile reglementãri se numãrã și cadastrarea cu prioritate a terenurilor agricole.

Proiectul de ordonanță de urgență, anunțat și de directorul ANCPI, Radu Codruț Ștefănescu, într-un interviu acordat recent revistei Capital,  prevede accelerarea înregistrării terenurilor agricole. Aceastã reglementare este extrem de importantã pentru fermieri, care vor avea acces mai facil la credite și vor putea comasa mai ușor terenurile agricole. În lipsa cadastrului, fermierii nu vor mai primi subvenții, începând cu anul 2020.

Astfel, proiectul de act normativ dă posibilitatea ca ANCPI să folosescă veniturile proprii pentru a sprijini financiar primăriile pentru realizarea cu prioritate a lucrărilor de cadastru din extravilan.

Proiectul de ordonanță mai cuprinde : reglementări menite să sprijine procesul de restituire a proprietãților și soluționarea situațiilor generate de suprapunerile de terenuri în extravilan. De asemenea, actul normativ  reglementează stabilirea cuantumului onorariului notarial, achitat de ANCPI, pentru eliberarea de notarii publici a certificatelor de moștenitor pentru succesiunile nedezbătute, certificate întocmite cu privire la imobile ce au făcut obiectul înregistrării sistematice.

Programul Național de Cadastru și Carte Funciară ( PNCCF) este derulat de ANCPI și se desfășoară în perioada 2015-2023, având ca obiectiv înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din România.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate