Noua autostradă Arad-Timişoara a fost inaugurată azi. Emil Boc: Este încă o victorie a lui "Da, se poate!"| FOTO

Noua autostradă Arad-Timişoara a fost inaugurată azi. Emil Boc: Este încă o victorie a lui "Da, se poate!"| FOTO

Cea mai nouă autostradă din România, care leagă, în numai 32,25 de kilometri, Timişoara de Arad a fost inaugurată, în această dimineaţă de premierul Emil Boc şi de ministrul Transporturilor, Anca Boagiu.

Cei doi au fost primii români care au rulat pe autostrada proaspăt finalizată şi care face parte din Coridorul IV. În numai 20 de minute, orice timişorean ajunge la Arad, cu maşina. Practic distanţa dintre cele două oraşe s-a înjumătăţit, dacă luăm în calcul timpul parcurs, pe autostradă, comparativ cu traseul consacrat, pe DN 69. Acesta număra 55 de kilometri, care se parcurgeau, cel mai optim, în 50 de minute. Emil Boc: Încă o victorie a lui "Da, se poate!" Ca de fiecare dată, premierul a atestat calitatea lucrării cu ajutorul unui pahar plin cu apă pe care l-a pus pe bordul Dacei Duster pe care a condus-o până la Arad, demarând în trombă de la urcarea timişoreană pe cea mai nouă autostradă din România, la ora 11.00. Înainte de a se urca la volan, Boc a afirmat că are noroc cu această inaugurare, că mai apucă şi el să conducă. "De astăzi, încă 32 km de autostradă intră în circulaţie în România. Asta înseamnă pentru noi, cei care de 3 ani conducem destinele Guvernului României, că avem 122 de kilometri de autostradă pe care se circulă în România. Felicit pe doamna ministru (n.r. - Anca Boagiu) că din nou a dat dovadă de pragmatism şi s-a ţinut de cuvânt. Am fost aici uneori mai supărat, alteori mai puţin supărat pe constructori, dar iată că au reuşit să respecte termenul pe care l-au angajat cu Guvernul şi de azi timişorenii, arădenii şi toţi cei care intră în ţară au un drum pe care să circule şi să nu mai avem necazuri cu accidente, cunoscută fiind zona dintre Arad şi Timişoara pentru că a generat foarte multe accidente în decursul timpului.

De aici înainte se va putea circula în siguranţă. Este încă o victorie a lui "Da, se poate!" Încă o dată se vede faptul că, dacă aloci mai mulţi bani pentru infrastructură, lucrurile încep să se vadă. Dacă în mandatul vechiului guvern s-au finalizat 5 km de autostradă, în cei 3 ani de mandat avem deja 122 de kilometri", a declarat premierul Emil Boc.

Boc s-a declarat mulţumit de lucrare, însă a anunţat că va penaliza, totuşi, constructorul, pentru că a întârziat finalizarea tronsonului de autostradă. Anca Boagiu va efectua, după ora 14, şi o vizită de lucru pe şantierul lucrărilor de pe lotul 1 al tronsonului Timişoara- Lugoj. La inaugurare au mai participat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii.  Limitare de viteză până la finalizare Autostrada are 11 poduri şi 14 pasaje, 1 nod rutier, 1 spaţiu de servicii şi 1 centru de întreţinere şi coordonare. Până la finalizarea tuturor lucrărilor, şoferii vor putea circula cu o viteză maximă de 100 km/h, în timp ce pe centura Aradului, viteza maximă admisă va fi de 60 km/h. Şantierul pentru autostrada Arad - Timişoara a fost deschis în iulie 2009. În vara lui 2010, proiectul era finalizat doar pe o treime. Apoi s-au sistat lucrările, care au fost redemarate, în forţă, sub ameninţarea rezilierii, în ianuarie 2011. Lunar, oficialii de la Ministerul Transporturilor au verificat la faţa locului starea şantierului, iar săptămânal au primit informări cu filmări din avion despre evoluţia construcţiei autostrăzii. Până în luna noiembrie, CNADR a achitat constructorului autorutei 73% din valoarea constractuluid e execuţie. Mai precis, asocierea Astaldi - FCC 357,12 milioane de lei (circa 81,9 milioane de euro).

Ne puteți urmări și pe Google News

Costul autostrazii a fost estimat, la începutul lucrarilor, la 483 de milioane de lei. Finanţarea a fost asigurată dintr-un împrumut de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare de 200 milioane de euro. Guvernul României cofinanţeaza proiectul cu 70 milioane de euro. Lucrările vor fi teminate integral în primăvara anului 2012. CUM ARĂTA NOUA AUTOSTRADĂ ARAD-TIMIŞOARA LA SFÂRŞITUL LUI NOIEMBRIE: <iframe src="http://www.youtube.com/embed/Y52JVOJF7N8" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>