Editura Evenimentul si Capital

Nomenklatura tehnocrată ocupă locuințele de protocol moștenite de la PCR

Mircea Marian
Autor: | | 8 Comentarii | 1927 Vizualizari

Din 1994 mă uit cum, generație după generație, imediat ce ajung la putere, noii nomenklaturiști își iau casă de protocol.

 Primul val, al feseniștilor lui Ion Iliescu, a ocupat vilele din Cartierul Primăverii. În campania electorală din 1996, Ion Iliescu a rămas fără răspuns când Emil Constantinescu a anunțat că și-a cumpărat casa din Primăverii. Care a fost concluzia trasă însă de Constantinescu, după ce a ajuns la putere: la împărțirea regiilor autonome, le-a spus țărăniștilor săi să renunțe la RENEL – monopolul de stat în domeniul electricității - și să ia regia protocolului de stat, o vacă de muls mult mai grasă. Aproape că nu a fost an în care să nu aflăm cum a fost stoarsă regia protocolului de stat – fosta gospodărie de partid din perioada PCR. Partidele și-au cumpărat pe nimic sediile luxoase din centrul Capitalei, fundații obscure cu spate politic au primit spații uriașe și nenumărați „foști” – printre care Mircea Geoană – nu s-au mai lăsat scoși din vilele primite în perioada în care ocupau funcți de demnitate. Până și Mirel Palada a plecat de la puetere luând cu el un frumos apartament situat pe bulevradul Mihai Eminescu.

La două luni după ce a ajuns la putere, noul guvern de tehnocrați copiază rețeta predecesorilor: demnitarii, fie că au sau nu casă în București, și-au luat apartamente de la RAAPPS. Unul dintre beneficiari, ministrul Mediului Cristina Palmer, are o avere de aproape un milion de euro, plus un mic apartament în Capitală. În cazul ei, Executivul a susținut că a primit locuință de protocol „din rațiuni de securitate”. Și șeful cancelariei, Dragoș Tudorache – considerat mâna dreaptă a premierului Cioloș - a primit un apartament, deși avea o locuință în București. Ceea ce nu știe opinia publică este că absolut toți membrii Guvernului sunt îndreptățiți la decontarea cheltuielilor de cazare – inclusiv plata utilităților și întreținerea locuinței – în limita unui plafon de 4.000 de lei pe lună sau 48.000 de lei pe an. În cazul secretarilor de stat, plafonul este de 7.500 de lei la trei luni.

Nu m-am așteptat ca guvernul Cioloș să răstoarne munții – nici acum, nici în următoarele luni – dar speram ca măcar să se abțină de la astfel de mizerii meschine. Sperai ca acești funcționari prăfuiți aduși din birocrația bruxelleză să păstreze măcar aparențele. Dimpotrivă. Întâmplarea face că, în aceeași zi în care s-au împărțit casele, guvernul postează pe site un set de angajamente pionierești intitulate pompos „priorități strategice și planuri de acțiune ale ministerelor”. Ministerul Agriculturii își propune, de exemplu, „un management performant al resurselor specifice” și „stabilirea unei strategii pentru crearea unui sistem modern de irigații”. Te-ai fi așteptat la chestiuni mai clare și mai concrete pe un domeniu pe care premierul Cioloș îl cunoaște foarte bine. Celelalte ministere au planuri de acțiune la fel de vagi, încărcate de lozinci. Ministerul Energiei nu spune însă nici un cuvânt despre îndeplinirea angajamentelor din memorandumul Rompetrol-Kaz- MunaiGaz. Cuvântul „Oltchim” nu apare pe lista de priorități a ministerului Energiei.

Cel mai sensibil subiect, cel al acuzațiilor de plagiat la adresa demnitarilor, a fost și el bine băgat sub preș: a fost desființat Consiliul Național de Etică, iar sarcina verificării doctoratelor va reveni universităților. Ce credibilitate are o verificare întreprinsă de o instituție militară de învățământ superior, în special atunci când cel controlat face parte dintr-o structură de conducere? Guvernul Cioloș nu înțelege că lumea s-a schimbat și nu mai are răbdare. Mandatul popular – dacă a fost unul – a fost să nu mai repete hoțiile predecesorilor, mai mari sau mai mici, cu acoperire legală sau nu. Câteva fotografii frumoase cu premierul Cioloș în mijlocul copiilor nu pot substitui buna guvernare, iar până acum nu am văzut nimic în acest sens. Sunt câțiva oameni buni în acest Guvern, care chiar par că ar vrea să schimbe ceva. Nu vor fi lăsați. Poate ar trebui să se întrebe dacă nu cumva se compromit stând alături de „tehnocrații” USL.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate