Noile măsuri fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie

Noile măsuri fiscale intrate în vigoare de la 1 ianuarie

Începem cu contribuţiile sociale care au trecut în sarcina angajaților. Astfel, CAS (contribuția socială la pensii), în procent de 25%, se reține din venitul angajatului.

CASS (contribuția la asigurările de sănătate), în procent de 10% din venit e datorat tot de angajat, și va fi plătită inclusiv pentru dividende, dobânzi, activități independente, etc. (care până acum erau scutite de această contribuție).

Angajatorul a rămas cu o contribuție

Astfel, în total, angajatorul va reține 35% (CAS de 25% și CASS de 10%) din salariul brut al angajatului, bani pe care are obligația să-i vireze la timp la buget (altfel este deturnare de fonduri).

Ne puteți urmări și pe Google News

La angajat mai rămâne o singură reținere: Contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) în procent de 2,25%, baza de calcul fiind fondul brut de salarii. Din aceste contribuții vor fi acoperite riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale, etc.

Totuși, pentru condițiile deosebite de muncă, angajatorii plătesc suplimentar la contribuția pentru asigurări sociale – pensii, un procent de 4%, iar pentru condiții speciale de muncă procentul este de 8%.

Pe lângă toate acestea, românii care desfăşoară activităţi independente (medicii, avocaţii, jurnaliştii, scriitorii, artiştii etc.) nu mai plătesc contribuţii sociale raportate la sumele obţinute din aceste activităţi, ci la nivelul salariului minim pe economie. 

Nu în ultimul rând, impozitul pe venit s-a redus, de la 1 ianuarie, de la 16% la 10% pentru salariaţi, pensionari cu pensie de peste 2.000 de lei, persoane fizice autorizate și cei care lucrează în contracte pe drepturi de autor.

Alte modificări aplicate deja

● Tot de la 1 ianuarie, a fost schimbat și regimul de impozitare pentru microîntreprinderi, care vor plăti un impozit de 1% la venituri, dacă au afaceri de până la un milion de euro (până acum pragul de impozitare era la 500.000 la un milion de euro). ● De asemenea, cheltuielile cu dobânzile față de împrumuturi de la întreprinderi asociate vor fi deductibile limitat, întro sumă de maxim 200.000 euro. ● A fost introdusă o regulă antiabuz privind deductibilitatea TVA. Autoritățile fiscale au dreptul să anuleze deducerea de TVA la societatea ce efectuează achiziția, doar dacă au probe „dincolo de orice îndoială” că această societate știa sau ar fi trebuit să știe că furnizorul este implicat într-o procedură de fraudare a TVA. ● A fost majorat cu 7%, impozitul datorat la bugetul local pentru autovehiculele de transport de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone. ​● În domeniul produselor accizabile se introduce o nouă contravenție. Astfel, se vor confisca echipamentele, cisternele și recipientele în care se găsesc produse accizabile supuse marcării (țigarete și unele sortimente de băuturi alcoolice), fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false și, în plus, se mai aplică și amendă de la 20.000 lei la 100.000 lei.