Editura Evenimentul si Capital

Se pregătesc NOI RESTRICȚII pentru supermarketuri și hipermarketuri

Noi restricții pentru supermarketuri și hipermarketuri
Autor: | | 11 Comentarii | 1946 Vizualizari

Ministerul Agriculturii a comunicat parlamentarilor care doresc să inițieze noi legi privind amplasarea supermarketurilor, hipermarketurilor și centrelor comerciale că susține modificarea legislației astfel încât amplasarea acestora să fie în zone comerciale, în afara centrului orașelor și în zone cu densitate redusă a populației.

Astfel de proiecte în pregătire stabilesc pentru supermarketuri o distanță de cel puțin 1 kilometru față de o piață, iar pentru hipermarket-uri scoaterea în afara orașelor mari, potrivit profit.ro.

Ministerul Agriculturii răspunde, astfel, la un proiect de lege aflat în lucru care are în vedere și  modificarea regulamentului general de urbanism, care să cuprindă, la secțiunea amplasării construcțiilor comerciale, rubrici distincte pentru supermarketuri, centre comerciale și hipermarketuri.

Conform unui document oficial, printre prevederile avute în vedere se numără cea ca supermarketurile să nu poată fi localizate în centrul unei localități și să fie situate la cel puțin 1.000 de metri față de piețele agroalimentare. În privința centrelor comerciale, proiectul propune ca acestea să poată fi amplasate doar în zonele de interes comercial, fără a se învecina cu aeroporturile și cu industriile „nocive”.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Pentru hipermarketuri, propunerea este să poată fi amplasate în zonele cu densitate comercială redusă, după criterii geografice specifice: la cel mult 5 km de limita administrativ-teritorială a localității cu populație de peste 500.000 locuitori, la cel mult 3 km în cazul localitățiilor cu populație de peste 250.000 locuitori și la cel mult 1 km la unitățile administrativ teritoriale cu populație mai mică de 250.000 locuitori.

Alte reguli avute în vedere sunt ca examinarea și autorizarea funcționării supermagazinelor să fie pe baza unei autorizații de funcționare, eliberată de primăria localității, care să țină cont de mai multe prevederi: încadrarea în planurile de urbanism general și zonal existente la momentul solicitării; respectarea localizării în conformitate cu distanța față de hotarul administrativ-teritorial al localității; existența unei infrastructuri de transport care să răspundă creșterii estimate a traficului rutier si a necesităților de transport public de persoane pe termen mediu; prevederea unor căi de acces pentru vehicule și circulația pietonală; stabilirea unui număr de locuri de parcare suficient pentru potențialii consumatori; prezența racordurilor, utilităților și alte capacități necesare pentru rețele tehnico-edilitare. 

Proiectul de lege ar urma să mai prevadă că, de la momentul intrării în vigoare, supermarketurile, centrele comerciale și hipermarketurile care nu respectă condițiile de amplasare mai pot funcționa pe amplasamentele existente o durată limitată, de doi ani de exemplu.

Parlamentarii au în vedere însă ca societățile comerciale care nu respectă condițiile de amplasare să aibă drept de preemțiune pentru achiziționarea sau concesionarea de terenuri care corespund acestor norme și aflate în domeniul privat al unității teritorial administrative pe raza căreia își desfășoară activitatea la momentul intrării în vigoare a legii. Dreptul de preemțiune ar urma să înceteze însă după doi ani de la data publicării legii în Monitorul Oficial. În cazul în care aceste prevederi vor fi aprobate în Parlament, primarii municipiilor, orașelor și comunelor vor trebui să actualizeze documentațiile de urbanism, iar consiliile locale să le aprobe într-un interval de câteva luni.

Pagina 1 din 1Loading...

Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 19:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ

Articole salvate