Noi PERCHEZIȚII la Clinica de Chirurgie Vasculară unde medicii lăsau pacienții să aștepte în timp ce PUNEAU SILICOANE

Noi PERCHEZIȚII  la Clinica de Chirurgie Vasculară unde medicii lăsau pacienții să aștepte în timp ce PUNEAU SILICOANE

Luni dimineață procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș au început o nouă rundă de percheziții, care vizează activitatea medicilor de la Clinica de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean din Timișoara. În frunte cu șeful clinicii, doctorul Mihai Ionac, medicii sunt acuzați că lăsau pacienții clinicii să aștepte pe liste de așteptare în timp ce ei realizau operații estetice sau ginecologice pe bandă rulantă, deși acestea nu erau pe profilul unității medicale.

Potrivit procurorului Mihaela Pop de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, luni dimineața la ora 10,00 au început perchezițiile electronice. ”Se fac perchezițiile electronice la unitățile de calculator ridicate în timpul primelor percheziții”, a declarat procurorul de caz.  Pe 24 aprilie au fost ridicate 4 calculatoare, 6 harddiskuri, 4 laptopuri și 12 stick-uri de  memorie, fie de la Clinica de Chirurgie Vasculară, fie de la șeful clinicii, dr. Mihai Ionac, de acasă, sau de la sediul asociațiilor medicale pe care acesta le patronează și care aveau sediul tot în spital.

De asemenea, anchetatorii au solicitat mai multor bănci acces la conturile celor vizați de anchetă pentru a vizualiza tranzacțiile efectuate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta procurorilor urmează unui control al Curții de Conturi, care a avut loc la începutul anului. Potrivit concluziilor din raportul Curții de Conturi, la Clinica de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic de Urgență Judeţean Timişoara s-au efectuat operaţii estetice pe bandă rulantă, unele decontate, deși nu ar fi trebuit, prin programele naționale de sănătate dedicate chirurgiei vasculare.

Controlul a vizat perioada 2008 – 2014. Deși nu aveau nicio legătură cu specificiul Clinicii de chirurgie vasculară, la Timișoara femeile și-au putut trata celulita, au fost operate de noduli mamari (conform decontărilor cerute  la CJAS), altele s-au internat cu probleme de sterilitate. Reprezentanții Curții de Conturi au descoperit și consumuri de medicamente de zeci de mii de lei, scoase din farmacia spitalului în baza unor documente parafate de șeful clincii, prof. dr. Mihai Ionac, deși pacientele nu erau internate. De asemenea, auditorii externi au stabilit și că s-au efectuat operaţii de mărire de sâni pentru care, bazându-se că nimeni nu verifică documentele, s-a solicitat decontarea de către CJAS Timș. Pentru astfel de practici, Clinica de Chirurgie Vasculară din cadrul Județeanului timișorean, a fost amendată de CJAS cu aproape 370.000 de lei, respectiv 1% din valoarea decontărilor nelegitime solicitate, ceea ce a adus prejudicii bugetului întregului Spital Județean Timișoara.

Auditori au descoperit și că medicii îi obligau pe pacienți să își cumpere medicamentele de la o anume farmacie – Remedia, care aparține unei rude a doctorului Ionac, dar și că pacientele făceau donații către asociațiile profesionale girate de acesta.

Prof. dr. Mihai Ionac a fost audiat în acest dosar luna trecută, în ziua perchezițiilor care au fost efectuate atât la domiciliul său, cât și în birourile de la spital. El nu a fost pus încă sub acuzare, ca de altfel nimeni din cei vizați în acest dosar. Profesor la Universitatea de Medicina și Farmacie din Timișoara, șef de clinică, doctor în medicină la o  prestigioasă Universitate din Germania, prof. dr. Mihai Ionac este una dintre figările de marca ale medicinei românești. În 2010 a fost recompensat de Colegiul Medicilor din cu premiul național pentru inovație medicală.