Editura Evenimentul si Capital

Noi, kafkangiii | ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 544 Vizualizari

„Toate-s praf... Lumea-i cum este... şi ca dânsa suntem noi.” – zice Poetul la 20 de ani. ... Ne permitem să-i adăugăm lumii, fiindcă a trecut ceva vreme din 1870 până acum, şi alte însuşiri: şuie, prost aşezată, schimonosită, cocoşată, şchioapă, bâlbâită, cu albeaţă pe un ochi, surdă, başca dusă cu capul un pic, dacă nu chiar mai mult.

Tocmai de aceea, paradoxurile ei, contradicţiile, găselniţele ei geniale sunt aşa de gustoase, de-a dreptul savuroase, incitante şi fermecătoare. Oameni, fapte, întâmplări, pe care le bănuiam a fi fost într-un anume fel, ni se înfăţişează acum, netam-nesam, taman pe dos, au contraire. Pe invers. Adică „viţăvercea”! Bolnavul pe care-l credeam muribund e, de fapt, un simulant (NOTĂ: Doctorul la raportul de gardă e informat cu nouăţile, de către asistenta-şefă: „Dom’ doctor, ischemia de la salonul 12 s-a mai diminuat, febra de la 10 a dispărut, emfizemul de la 16 e staţionar, în rest, nimic…aaah, ba nu! mai e ceva: simulantul de la 9 a murit!”). Deci, bolnavul e simulant, neprihănita e curvă, virtuosul detracat, devotatul delator, serviabilul escroc, harnicul leneş, şi, bineînţeles, câteodată, subnutritul obez. Ca să vedeţi!...

Una dintre cele mai prestigioase publicaţii culturale m-a rugat să particip la o anchetă cu un subiect provocator: să comentez o însemnare din Jurnalul lui Franz Kafka, datată 2 august 1914 (eu o ştiam de mai multă vreme, fiind subliniată deja în cartea din biblioteca mea!). Care suna aşa: „Germania a declarat astăzi război Rusiei. După-amiază, am mers la înot”.

Acum, îl ştiţi şi dvs. pe domnul Franz. Numai când te uiţi la fotografia lui, îţi dai seama că era un asteno-depresiv, un anxios, un fragil, un bolnăvicios, un hipersensibil şi un nevricos. Fraza absolut aiuritoare, compusă din două părţi (una terifiantă, în debut, contrabalansată la final de o alta, perfect anodină), nu e în realitate decât o ruptură logică între două informaţii pe care un suferind universal le-a trecut în jurnalul său. Sigur, e vorba, cum spuneam, de un bolnav expresiv de depresiv, care, închizând în sipetul sufletului ferecat cu şapte peceţi o fire total dizarmonică şi oximoroncănoasă, alătură una de alta – cu o voioşie concesivă total justificat-nesănătoasă – două feţe contradictorii ale aceluiaşi duh. Una zguduitoare, cealaltă manfişistă. Una întunecată, cealaltă luminoasă. Una cumplită, celalată placidă.

Singura salvare ar fi ca nota din jurnal să dea, la general, senzaţia unei neutralităţi cu un uşor parfum de urzică, fiindcă ea îmi pare că pluteşte cu nonşalanţă între o indiferenţă molatecă, de domniţă leneşă pe canapea şi o împunsătură maliţioasă şi stridentă ca o durere de dinţi. Citită în această cheie fluidă, semantica ei îşi pierde din aura misterioasă a opoziţiei logice şi cele două secvenţe apar într-un inedit raport de consecuţie. Astfel că ne întoarcem la absurdul tipic kafkian, pe care însă autorul îl face de râs. „Dumnezeule, am intrat în război cu Rusia!... Bun – şi care-i problema? Tocmai de aceea, eu nu vreau să pierd ora de înot..

Astăzi, la aproape un secol de la această notă de jurnal, care, pe noi, toţi moftangiii cu Kafka-n cap (deci, kafkangiii de profesie!), ne coboară în măruntaiele fetide ale unui absurd de neocolit, constatăm că războiul civilizaţiei cu Rusia nu s-a terminat.

Cât despre bazinul de înot, e demult în paragină. Iar crocodilii din el sunt deja poşete!
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 23:51 Tudose, ATACAT fără MILĂ de presa internațională: „Dragnea pierde din popularitate chiar dacă...” 22:39 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 20:03 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni

Articole salvate