Noi informații bombă au fost scoase la iveală. Ce spune Chris Terhes despre situația actuală a președintelui Iohannis

Noi informații bombă au fost scoase la iveală. Ce spune Chris Terhes despre situația actuală a președintelui Iohannis

Președintele Coaliției Românilor împotriva Curupției din SUA, Chris Terhes analizează situația delicată în care a fost pus președintele țării după plângerea penală îndreptată împotriva premierului Viorica Dăncilă de către lideru PNL Ludovic Orban (preluare de pe Facebook).

”Sică Zongorașul nu doar că și-a detonat propria carieră politică, dar face la fel și cu prezidențiatul lui Iohannis. Să va explic:

Toți habotnicii Noii Securității o dau înainte că dacă DIICOT începe urmărirea penală contra lui Dăncilă, Iohannis o poate suspenda. Și aici intră deja scenarita cu Horodniceanu, care a fost delegat de Lazăr pe încă 6 luni la DIICOT, iar Horodniceanu deja dăduse prime semnale de șantaj cu plângerea făcută de Sică. Omul dădea semnale de slugărnicie să se facă util șefului.

Teoretic, da, Iohannis o „poate” suspenda pe Dăncilă DACĂ urmărirea penală însă e deja începută.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să se înceapă urmărirea penală în cazul lui Dăncilă, însă, în situația de față, acest lucru trebuie CERUT de Iohannis, nu de Sică.

Iată ce spune Constituția: „Numai Camera Deputaților, Senatul și Președintele României au dreptul SĂ CEARĂ urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvarsite în exercițiul funcției lor.

Dacă s-a CERUT urmărirea penală, Președintele României POATE dispune suspendarea acestora din funcție. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcție. Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justitie”, spune art. 109 alin. (2) din Constituție.

Să le luăm pe rând:

1. Dăncilă nu e membru al Parlamentului României, astfel că începerea urmăririi penale trebuie cerută de Iohannis. Dacă era membru în Parlament, urmărirea ar fi fost cerută de camera din care ar fi făcut parte. Ce a făcut Sică e doar un act de sesizare sub formă de denunț. Acel denunț a ajuns acum la DIICOT și conform procedurii de regularizare din noul Cod de procedura penală, un procuror se uită la ea, își verifică competența și face o analiză sumară dacă sesizarea întrunește elementele de formă pentru a se putea începe urmărirea penală.

În cadrul acestei analize va constată că nu poate începe urmărirea penală până când această nu e cerută de Președinte.

Aici procurorul are 2 opțiuni: fie (a) clasează denunțul, fie (b) începe procedura pentru a cerere de la Președinte începerea urmăririi penale.

În cazul (a) totul se termină în biroul procurorului, însă va crea ură și revoltă în rândul habotnicilor, cu efect negativ direct contra lui Iohannis.

În cazul (b), însă, procurorul nu poate el, de capul lui, să trimită cererea la Președinte. Procurorul de caz face un referat, îl da mai sus, la Horodniceanu, Horodniceanu face la rându-i referat pe care îl trimite la Lazăr, și abia Lazăr trimite solicitarea lui Iohannis pentru cererea de începere a urmăririi panale.

Adică Horodniceanu și Lazăr trebuie să-și pună semnătura pe documentul respectiv, în care să explice de ce Israelul e inamicul României, ca Dăncilă să fie acuzată de „înaltă tradare”.

Va dați seamă în ce situație sunt puși Horodniceanu și Lazăr să semneze așa ceva. Pe scurt, Sică i-a nenorocit.

2. Să zicem că ajunge solicitarea de la Lazăr la Iohannis.

Iohannis acum trebuie să evalueze argumentele lui Sică, ale procurorului de caz, a lui Horodniceanu și a lui Lazăr și să decidă el la final dacă cerere sau nu PÎCCJ începerea urmăririi penale contra lui Dăncilă. Evident, decizia trebuie motivată.

Și aici avem 2 variante:

a) Iohannis decide că nu e justificat să ceară urmărirea penală contra lui Dăncilă. S-ar salva el, dar îl termină pe Sică și își întoarce toți habotnicii contra sa.

b) Iohannis decide să ceară începerea urmăririi penale contra lui Dăncilă, ca apoi tot el să o poată suspenda. În cazul acesta Iohannis e terminat.

Există un precedent în 2006, când Băsescu l-a suspendat pe ministrul Apărării de atunci Teodor Atanasiu, în contextul în care acesta ceruse retragerea militarilor români din Irak.

În cazul respectiv împotriva lui Atanasiu au fost depuse două plângeri penale pentru abuz în serviciu, una făcută de către Adriana Saftoiu, purtător de cuvânt al lui Băsescu la acea vreme, și o altă făcută de deputatul PSD Eugen Bejinariu. PÎCCJ nu a putut porni din start urmărirea penală, ci i-a solicitat lui Băsescu să decidă dacă cere sau nu începerea urmăririi penale. Băsescu nu a decis de unul singur, ci a făcut o comisie prezidențială care a analizat plângerile contra lui Atanasiu și apoi a decis să ceară. Odată cerută începerea urmăririi penale contra lui Atanasiu l-a și suspendat din funcție, pentru că a „putut”, urmărirea penală fiind începută tot la cererea sa.

Oare Iohannis va face și el comisie prezidențială să analizeze dacă sunt temeinice acuzațiile de „înaltă trădare” contra lui Dăncilă?

Pe scurt, în nebunia lui, Sică Zongorașul a plasat o bombă la vârful statului român care oricum va fi dezamorsată, pentru el și PNL nu dă bine deloc. Avocata Elenina Nicuț, comentând despre plângerea lui Sică, a zis o vorba de duh și sunt perfect de acord cu ea: „când te mănâncă în cur, mai bine te scarpini pur și simplu. E omenește”.”