Noi dezvăluiri despre fabrica de doctorate. Personaje controversate din „contingentul” lui Mihai Tudose de la Academia SRI

Noi dezvăluiri despre fabrica de doctorate. Personaje controversate din „contingentul” lui Mihai Tudose de la Academia SRI

Profesorul Constantin Onișor, cel care i-a coordonat lucrarea de doctorat premierului Mihai Tudose, a îndrumat, în perioada 2010-2015, 22 de doctorate în cadrul controversatei Academii SRI. Printre doctoranzii săi îi regăsim pe Gabriel Vlase, deputat PSD, generalul Dumitru Dumbravă, autorul conceptului „Justiția, câmp tactic pentru SRI”, Nițu Ionel, fost ofi țer SRI care acum conduce un ONG apropiat de servicii și în care este coleg cu Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara unde și-a susținut doctoratul Laura Codruța Kovesi

Constantin Onişor este cel mai vechi coordonator de doctorate din cadrul Academiei SRI, activând în această structură din 1996. Unul dintre cele mai controversate personaje care șiau făcut lucrările de doctorat sub îndrumarea lui Onișor este Romeo Oiță, angajat al SPP între 1990 și 2000. Oiţă, apropiat al lui Mitică Iliescu şi Cătălin Voicu, a plecat în 2000 din SPP şi a ajuns să conducă timp de trei ani firma de securitate Group 4 Falk România. În 2006 a absolvit Colegiul Superior de Securitate Naţională, iar în 2011 a devenit doctor al Academiei SRI.

FOTO: Romeo Oiță

Ne puteți urmări și pe Google News

Doctor SRI implicat în vânzarea de armament

În 2009, Oiță a fost implicat într-un scandal imens după ce s-a spus că i-a atras ca asociați într-o firmă de securitate pe Mircea Băsescu, fratele fostului președinte, Sandu Ion Eftimie, locțiitor al Departamentului Armamanet din MApN până la începutul anului 2009, dar și pe Maria Cazacu, fiica unui director din Ministerul Economiei în acea perioadă. Se pare că Oiţă încerca să vândă conceptul Grifon, un vehicul inteligent care poate fi folosit atât în domeniul militar cât şi în cel civil, atât Ministerului Apărării, dar şi Romarmului, aflat în subordinea Ministerului Economiei. După izbucnirea scandalului, atât Mircea Băsescu cât şi fiica lui Cazacu s-au retras din firmă.

FOTO: Dumitru Dumvravă

A trecut de la SRI în societatea civilă

Un alt personaj important care şi-a făcut doctoratul sub coordonare lui Onişor este Ionel Niţu, care între 1996 şi 2012 a fost ofiţer SRI. Între 2009 şi 2012, anul în care şi-a luat şi doctoratul, a fost șeful Departamentului de Analiză SRI. Din 2011 este lector universitar la Academia SRI. Dar partea cu adevărat interesantă în biografia lui Niţu apare în 2015, când lansează un think-thank numit New Strategy Center, unde este coleg, printre alţii, cu Mihaela Nicola, cea despre care se vorbeşte că a fost PR-ul SRI şi al Laurei Codruţei Kovesi. Dar legătura cu Kovesi nu se opreşte aici. Din Consiliul Ştiinţific al ONG-ului face parte şi Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, unde a obţinut controversatul doctorat Laura Codruţa Kovesi. „Această structură civilă de dezbatere este un laborator de idei şi proiecte strategice, care îşi propune să fie locul unde să se iniţieze şi să se urmărească marile proiecte ale acestei naţiuni”, spunea Niţu, în 2015, la lansarea proiectului. Şi ca proiectul să fie clar, în ianuarie anul acesta chema oamenii la revolte în Piaţa Victoriei. De altfel, Niţu este considerat un apropiat al fostului director adjunct al SRI, Florian Coldea, aceştia fiind colegi de cameră în timpul studiilor. Tot în 2015, el a devenit acţionar al firmei Intelseco, o companie care se pare că este abonată la contractele cu statul.

Doctorul care a pus pe butuci o companie națională

Un alt personaj abonat la funcţii bune în administraţia Statului care şi-a făcut doctoratul sub îndrumarea lui Onişor este Dumitru Nancu. Acesta şi-a obţinut doctoratul în 2015, iar de-a lungul timpului a fost director al Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, în timpul Guvernului Ponta, dar şi subsecretar de stat în Ministerul Economiei, între 2009 şi 2013. Nancu este acum preşedintele Consiliului de Administraţie al Aeroportului Mihail Kogălniceanu, dar este şi şeful Radionav, Compania Naţională de Radiocomunicaţii. Dumitru Nancu a reuşit să bifeze la Radionav câteva recorduri greu de atins, chiar şi pentru companiile de stat. Un raport al Corpului de Control al fostului pre mier Dacian Cioloş a scos în evidenţă o multitudine de nereguli: creşterea abuzivă a salariilor pentru o parte din conducere (cu 182% în cazul său - în septembrie 2015 câştiga aproape 25.000 lei pe lună, cu 196% a membrilor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi cu 607% a membrilor CA); cumpărarea ilegală în 2014 a trei autoturisme în valoare de 61.000 euro, fără TVA, prin negociere directă; efectuarea unor plăţi nelegale de 300.000 lei din contul Direcţiei Hidrografice Maritime (DHM), structură a MApN cu care Radionav are contract de prestări servicii, ceea ce constituie deturnare de fonduri; funcţionarea continuă pe pierderi de la preluarea mandatului, în condiţiile în care activitatea Radionav este subvenţionată de stat în proporţie de 99%. În 2015, sub conducerea lui Nancu, Radionav a avut pierderi de 3,3 milioane de lei.

Omul a cărui plăcere era să trimită oameni la pușcărie

Şi Dumitru Dumbravă, fostul şef al Direcţiei Juridice din SRI, a devenit doctor, în anul 2012, tot sub îndrumarea lui Constantin Onişor. Acesta a absolvit Facultatea de Drept a Universității „Al. I. Cuza” din Iași în 1996, a avut o scurtă perioadă în care a activat ca procuror, după care a ajuns să lucreze în cadrul SRI. Cu prilejul absolvirii unui curs minimal de iniţiere în domeniul de activitate al SRI, tânărul, pe atunci, căpitan Dumitru Dumbravă şi-a uimit şi consternat profesorii, chiar şi pe cei care serviseră regimul comunist în temuta Direcţie a VI-a ( C e r c e - tări Penale) cu modul în care şi-a declarat crezul său profesional: „Cea mai mare satisfacţie a mea este să arestez şi să trimit la puşcărie!“. Pregătirea care i-a fost asigurată pentru noul domeniu de activitate nu avea nicio tangenţă cu arestările şi nici cu trimiterile la puşcărie. Dumbravă a fost în ultimii ani identificat ca responsabil pentru dirijarea câmpului tactic din Justiţie al SRI. A şocat în ultimii ani cu ceea ce trimitea Parchetelor, sesizări ale SRI care semănau izbitor cu actele de urmărire penală pe care le făceau, ulterior, procurorii. Vrând parcă să arate că nu a renunţat la gândirea de la începutul carierei, Dumbravă a mai făcut o afirmaţie ciudată în urmă cu câţiva ani, în faţa Comisiei de Tehnologie a Informaţiilor şi Comunicaţilor din cadrul Camerei Deputaţilor: „Computerele personale conectate la magistrala informatică trebuie să primească numere de înmatriculare, iar utilizatorii carnete de deţinători”. Acesta a fost schimbat în 2016 de la conducerea Direcţiei Juridice a SRI.

Fără noroc la ANI, bun la SRI

Un alt doctor al Academiei SRI sub coordonarea lui Onişor este Petre Platon, care a devenit celebru în 2015 când a candidat fără succes pentru conducerea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Platon este absolvent al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Vasila Goldiş din Arad, iar în 2009 şi-a luat masterul la Academia SRI. În 2012 a ajuns angajat la Ministerul Justiţiei, iar din 2015 este manager în Ministerul Dezvoltării.

Doctorat la SRI pentru un șef din Transporturi

În 2011, Dan Marcel Bărbuţ devenea doctor al Academiei SRI sub îndrumarea lui Constantin Onişor. În timpul Guvernului Ponta a fost director al Organismului de Licenţiere Feroviare Român, din cadrul Ministerului Transportului. Originar din Teleorman, în 2007 a reuşit să doneze PSD, partid în care este membru, 25.000 de lei. Şi soţia sa este o apropiată a PSD şi momentan este directoarea Direcţiei pentru Cultură, Educaţie şi Sport din oraşul Roşiori de Vede.