Editura Evenimentul si Capital

Noblețe și nobilime. Ochi de persan. Reflexul de CULTURĂ

Autor: | | 1 Comentarii | 966 Vizualizari

La finalul unui volum pe care l-a vrut un fel de opera magna (de aceea l-a și intitulat, pretențios și vast-sistemic ”Explicarea omului”), la care a lucrat în vremea războiului al doilea mondial și care a apărut în 1946, Mihai Ralea depune un efort intelectual considerabil pentru a argumenta o teză care mi se pare extrem de importantă astăzi: ”noblețea nu este același lucru cu aristocrația, dimpotrivă”.

Sigur, Ralea a fost unul dintre puținii marxiști inteligenți ai epocii sale, așa că șarja anti-aristocratică poate fi ușor trecută în contul luptei ideologice și poate fi, în consecință, ignorată. Dar opiniile sale despre noblețe, nu. Să zăbovim puțin asupra lor sau, măcar, asupra celor ce mai pot rămîne din teoria lui Ralea după ce îndepărtăm învelișul ”revoluționar” care îl cuprinde adesea, mai ales în acea epocă. La începutul raționamentului său, Ralea examinează două teze despre noblețe. Prima, nietzscheeană, consideră noblețea ca pe o excelență biologică. După Nietzsche, nobil este omul puternic și natural, sănătos, aspru, nemilos, omul plasat ”dincolo de bine și de rău”: eroul miturilor germanice. A doua, a lui Nicolai Hartmann, care consideră că noblețea nu este o valoare în sine, ci forma excepțional de înaltă a altei/altor valori. Critica pe care Ralea o face acestor două concepții este convingătoare nu doar pentru că e coerentă și bine articulată, ci și pentru că e scrisă cu cert talent în vervă.

Dintre toate determinările epistemologice ale profilului său de mare cărturar, cea mai influentă a fost, fără îndoială, cea de sociolog. Pentru Ralea, societatea este nu doar cel mai important, ci singurul mare vector care fasonează personalitatea umană, societatea este cea care produce tot – nimic din ceea ce e omenesc nu există fără societate sau complet rupt de ea. Probabil de aici și predispoziția lui spre marxism. Ralea, însă, e mult mai inteligent decît marxiștii de toată mîna și înțelege că societatea este un corp cu mult mai complex decît o sumă de clase sociale a căror poziție în raport cu mijloacele de producție definește și explică orice. Acesta este marxismul pentru troglodiți – Ralea nu putea fi un asemenea marxist. Prin urmare, analizele sale în general, și cea a nobleței în cazul nostru, sînt plurivalente și sofisticate. Noblețea, zice Ralea, echivalează cu generozitatea pură, fără scop, unilaterală, neprovocată și lipsită cu totul de temei tactic. Dacă ar fi avut vînă creștină, Ralea ar fi echivalat perfect noblețea cu caritatea. De aici, Ralea examinează precondiția nobleței: un prea-plin, o supra-abundență.

Sigur, totul trebuie înțeles în sens metaforic, cam cum am citi un text filozofic în care fiecare cuvînt își descarcă polisemiile dintr-odată. Astfel, și săraci pot fi nobili, dar numai în măsura în care consideră să sărăcia lor le este, de fapt, prea mult. Noblețea nu e sacrificiu, nu este ”îmi dau viața mea pentru tine” – acela e eroism, aliat al nobleței, dar nu chiar noblețe. Mai departe, noblețea este a visătorilor, a ”distraților”, a celor care stau prost cu pragmatismul. Pragmaticul investește atent abundența, surplusul – idealistul își permite să fie nobil. Nu în ultimul rînd, noblețea poate aparține și oamenilor slabi – nu este deloc, cum credea Nietzsche, apanajul exclusiv al celor puternici.

Înarmat cu aceste reflecții, caut noblețe în jurul meu. Nu prea găsesc. Pînă acum credeam că dintre toate calitățile, inteligența lipsește cel mai mult. Dar nu e așa – penuria de noblețe este absolută. Am cîteva cunoștințe care pretind ”sînge albastru”. Vorba unui amic, dacă ar fi să iei de bune pretențiile de prinți, prințese, boieri și boieroaice din sectorul 1, istoria României ar fi expandată cu cel puțin încă pe-atîta boierime pe cît a avut. Confuzia aristocrație – noblețe (favorizată și de vocabular, căci echivalentul românesc pentru aristocrație este nobilime) ne duce pe un drum, neîndoilenic, greșit. Nu știu dacă Ralea are dreptate cînd adaugă ”dimpotrivă” la teza lui că aristocrația nu e același lucru cu noblețea. Adică, spune marxistul român Mihai Ralea în 1946, noblețea nu e de găsit la aristocrați tocmai pentru că aparțin acestei ”clase sociale”. Acesta este un tip de derapaj neplăcut cititorului de azi – fără el, teza lui Ralea e perfectă și utilă, cu acest ”dimpotrivă”, e propagandă.

Altfel, cartea lui Ralea nu e rea deloc. Poate fi citită și azi cu plăcere, dacă ești avertizat și știi să nu te lași dus de alunecările ideologice, ci să te lași fermecat doar de argumentul intelectual. „Explicarea omului”, de altfel, a plăcut atît de mult lui Eugen Ionescu (care îl admira pe Ralea), încît a tradus-o imediat în franțuzește – așa a apărut, în 1949, ediția franțuzească a acestei cărți. Fără să fie neapărat vreo legătură – sau, poate, este, dar nu o identific eu – după ”Explicarea omului”, îmi cade în mînă un volumaș scos de Societatea Română de Radiodifuziune în 2005, în care sînt grupate, sub titlul ”Cultura în criză”, 25 de conferințe pe care Ralea le-a susținut la Radio pe parcursul deceniului al treilea al secolului trecut (prima în 1932, ultima în 1940). Atașat volumului, firește, există și un cd cu înregistrarea acestor conferințe.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2
Tag-uri: noblete, nobilimeStirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:13 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 22:30 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 22:19 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate