Niţă, despre OLTCHIM: Nu ne obligă nimeni să o PRIVATIZĂM cu orice preţ

Niţă, despre OLTCHIM: Nu ne obligă nimeni să o PRIVATIZĂM cu orice preţ

Fostul ministrul al Economiei, Constantin Niţă, urmăreşte modul în care evoluează societatea Oltchim SA., iar vânzarea cominatului pe bucăţi este o mare greşeală, consideră acesta.

 „Îmi pare bine să aud că anul 2016 se va încheia cu un profit net de aproximativ 5 milioane de euro. În acelaşi timp, din păcate, se pare că procesul de privatizare va continua pe sistemul împărţirii patrimoniului pe “bucăţi” care vor fi vândute ca atare. Mare greşeală! Sper ca noul guvern să nu aprobe o asemenea procedură de vânzare pe “bucăţi”. Această platformă funcţionează ca un întreg şi trebuie să rămână ca atare. Nu ne obligă nimeni să o privatizăm cu orice preţ”, a scris pe blogul personal fostul ministru Constantin Niţă, potrivit Capital. 

Potrivit acestuia, compania trebuie listată la bursă prin majorare de capital, iar sumele obţinute pot fi investite în retehnologizarea unor secţii/sectoare de producţie.

„Nu este posibil ca, la procesul de privatizare, să participe firme care se ocupa de tăierea fierului vechi. De aceea, cea mai potrivită variantă este găsirea unui partener serios, cu experienţă în domeniu, sau listarea pe bursă. „Ministrul Economiei trebuie să se implice foarte serios pentru a încerca salvarea Oltchim şi păstrarea locurilor de muncă de aici. Voi urmări situaţia companiei şi voi reveni cu noi puncte vedere”, a conchis Niţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a fost scos la vânzare prin nouă pachete de active, iar fostul ministru al Economiei, Costin Borc, se aștepta ca, până la finele anului, compania să aibă o ofertă angajantă, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Presat de forurile europene, Ministerul Economiei voia să privatizeze de urgență combinatul de la Vâlcea, fără a mai pune bariere de preț. 

Intrat în insolvență încă de la începutul lui 2013, Oltchim a trecut până acum prin mai multe încercări eșuate de privatizare. Rușii, ungurii, investitorii locali, chinezii și azerii s-au bătut pentru Oltchim, dacă era să dai crezare administratorilor judiciari. Dar planul de vânzare al autorităților (care cuprindea integrarea cu rafinăria Arpechim) era utopic, greu de realizat, iar prețul cerut puțin cam mare pentru un combinat care nu a fost pe profit nici când economia duduia, în 2008.

Combinatul petrochimic Oltchim Râmnicu Vâlcea a obţinut, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 16,15 milioane de lei, faţă de pierderile de 15,77 milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. Rezultatul favorabil este unul contabil