Editura Evenimentul si Capital

Nimic nou sub soare: Repetabila și inutila victorie împotriva guvernării cu girofar | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 7 Comentarii | 2154 Vizualizari

3 noiembrie 1996. La o participare de 76,01%, alegerile parlamentare aduc victoria CDR. Împreună cu PD, aliat pînă atunci în Opoziție, CDR poate face o majoritate confortabilă în amîndouă Camerele.

De fapt, dacă mă gîndesc bine și mai ales dacă recitesc textele mele publicate pe prima pagină a Evz despre rezultatele alegerilor parlamentare și prezidențiale, a fost vorba mai degrabă de înfrîngerea PDSR decît de victoria CDR. Din acest punct de vedere, semnificativ mi se pare comentariul iscălit de mine în numărul din 11 noiembrie 1996, la mai mult de o săptămînă de la alegerile parlamentare.

Titlul Victoria împotriva guvernării cu girofar anunță într-un fel conținutul:

Demonstrarea adevărului că la 3 noiembrie 1996 s-a votat împotriva unui fel de a face politică.

La vremea comentariului meu mai împărtășeam iluzia că noul regim va promova un alt fel de politică, așa cum promisese.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

N-a promovat.

Au urmat, de 20 de ani, alte și alte regimuri.

Toate făgăduind în alegeri un altfel de politică.

Și toate făcînd după alegeri același fel de politică!

„Se împlinește azi, 11 noiembrie 1996, un an de la moartea unuia dintre cei mai mari bărbați politici ai României acestui secol: Corneliu Coposu. Aflînd că vreau să scriu despre acest subiect, cîțiva colaboratori din redacție au sărit să-mi sugereze titlul: Victoria lui Corneliu Coposu. De ce să-i zic așa? m-am interesat eu, nițel pieziș față de formulare, ce mi se părea mirosind a clișeu. Pentru că alegerile au fost cîștigate de către CDR! mi s-a răspuns. În acel moment, i-am întrerupt pe interlocutorii mei. Știam ce avea să urmeze. Știam asta din marfarele de comentarii închinate momentului de la 3 noiembrie 1996 de către presa străină și băștinașă. Victorie a anticomunismului în România! Înfrîngerea neo-comuniștilor! Forțele de centru- dreapta au ajuns la putere! Stînga, umilită la scrutinul din 3 noiembrie! Cu astfel de așchii ale noului limbaj de lemn se poate încinge oricînd un foc din care să se nască, prin prelucrare la cald, o teză în genul celei despre victoria CDR ca o victorie de dincolo de mormînt a lui Corneliu Coposu.

După sfielnica mea părere, însă, nu în aceasta constă adevărata victorie a lui Corneliu Coposu. Da, la 3 noiembrie 1996, CDR-ul a cîștigat alegerile! Da, la 3 noiembrie 1996 PDSRul a fost înfrînt. Numai că în această victorie și-n această biruire nu și-au spus cuvîntul nici anticomunismul invocat de unii, nici nevoia de reforme radicale presupuse de alții. N-a cîntărit așa de greu, cum s-ar putea crede, nici nevoia românilor de a trăi mai bine. A jucat un rol decisiv, devastator prin forța sa măturătoare, voința românilor de a fi conduși altfel decît pînă acum. De zeci de ori am scris, în acest colț de pagină, că fatala slăbiciune a PDSR nu trebuie căutată nici în încetinirea ritmului reformei, nici în măsurile nepopulare, nici măcar în imaginea de gașcă de corupți. Cancerul partidului de guvernămînt a constat în felul de a guverna. Amicul meu, Dinu Săraru, mi-a permis să-i folosesc aici sintagma sa preferată pentru a desemna formula prin care a fost condusă țara timp de șapte ani: guvernarea cu girofar. Liderii PDSR, în frunte cu Tutankamonul lor de la Cotroceni, Ion Iliescu, au dreptate cînd vorbesc de greutățile fatale ale tranzacției. Se înșeală însă amarnic în clipa în care pun erodarea imaginii PDSR, a Guvernului și a Președinției pe seama incapacității românilor de a le suporta. Nu-i adevărat că românii nu-și dau seama de caracterul legic al unor dificultăți. Nu-i adevărat că ei nu sînt dispuși la strîngerea curelei. Nu-i adevărat că ei au votat, la 3 noiembrie 1996, pentru că opoziția le-a promis mai mult decît PDSR-ul, care vezi Doamne! apucat de o pîntecăraie a sincerității, le-a spus alegătorilor în față că ei nu-și pot permite astfel de promisiuni.

Românii sînt mult mai deștepți decît îi crede Baba Dămăroaia de Brucan. Ei sînt dispuși la toate sacrificiile. Nu mai sînt însă dispuși să aibă în fruntea țării politicieni în stilul celor de pînă acum. Politicieni bolnavi de aroganța ciocoiască, sfidătoare, față de oamenii simpli. Politicieni care se înfoaie ca niște curcani beți în fața națiunii. Politicieni care sînt în stare de orice mîrșăvie pentru a rămîne la putere. Politicieni ai căror pantofi, luați de la Paris, au uitat de mult gus-tul caldarîmului orășean și al uliței rurale. Politicieni care nu pot coborî în mijlocul celor mulți, decît înconjurați de o armată de hăndrălăi (plătiți din buzunarul contribuabului), care lovesc fără milă pe cei ce nu se apleacă să pupe papucul sultanilor postdecembriști. Politicieni incapabili să vină în fața alegătorilor și să recunoască sincer, omenește, că vremurile sînt grele, și că ele nu pot fi trecute decît dacă ei, cetățenii simpli, le dau o mînă de ajutor. Politicieni care cer poporului să strîngă cureaua, în timp ce ei și-o lărgesc pe a lor, pentru a da voie burții crescînde să se desfete pe nesăturate.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 10:22 BREAKING NEWS! Programul OFICIAL al funeraliilor Regelui Mihai I al României 09:05 Impresiile infirmierei care l-a îngrijit pe Regele Mihai: „Era adorabil...” 18:28 REGELE MIHAI a fost ULTIMUL MOȘTENITOR AL BIZANȚULUI, EPISCOP și membru pe viață al SINODULUI BOR 18:27 VIITORUL statut al CASEI REGALE a fost explicat PE ÎNŢELESUL TUTUROR de un avocat cunoscut 18:23 Înmormântarea Regelui după apusul soarelui este perfect ortodoxă 17:26 Principesa Margareta, ATACATĂ EXTREM de un politician: „Cucoană, opreşte-te” Sursa criticilor? BANII 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ 13:25 A fost Regele Mihai șantajat de ruși? România lui Cristoiu 12:06 DECIZIA Casei Regale ESTE CLARĂ. Nu există ALTĂ VARIANTĂ 19:32 ANUNȚ de la Principele Nicolae. Cum va participa la înmormântarea bunicului său, Regele Mihai. Încă așteaptă...

Articole salvate