Editura Evenimentul si Capital

Nimic nou sub soare: „Ceea ce lipsește României nu e economia de piață, ci Statul!” | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 6 Comentarii | 3410 Vizualizari

De-a lungul celor 26 de ani ai carierei mele de martor în scris al actualității postdecembriste, m-am ocupat în dese rînduri de o realitate tipică prin esența sa capitalismului sălbatic românesc:

 Nu sunt bani de spitale, de autostrăzi, de viața milioanelor de români care trăiesc de pe o zi pe alta. Sunt însă bani pentru vile, pentru yahturi, pentru mașini de lux, pentru vacanțe de vis cu ibovnica. Într-un cuvînt, nu sunt bani pentru cei mulți și amărîți. Sunt însă bani pentru cei puțini și bogați.

Într-un comentariu publicat joi, 3 septembrie 1989, în Cotidianul, ziar al cărui director și editorialist eram la vremea respectivă, găseam explicația acestei situații într- un Adevăr:

Ceea ce lipsește României nu e economia de piață, ci Statul!

Îl reproduc aici, convins că multe adevăruri, inclusiv cel despre înlocuirea unei clientele politice cu alta, sunt valabile și azi. Dacă nu vor fi valabile și mîine.

”Proza dedicată crizei din Rusia riscă să ia proporțiile unei biblioteci. Toate marile gazete ale lumii, publică de vreo lună încoace, număr de număr, editoriale, eseuri, anchete, interviuri, în efortul de a pricepe ce se întîmplă în adîncurile imperiului de la Răsărit. Își dau cu părerea analiști, redactori-șefi, reporteri, politicieni, simpli cititori. Enormul dezavantaj al multora constă în necunoașterea specificului rusesc. De aici, impresia, puternic lăsată și de intervențiile unor condeieri dîmbovițeni, de dat cu presupusul. M-au amuzat astfel copios declarațiile unor politicieni și opiniile unor jurnaliști potrivit cărora dezastrul din Rusia și are cauza în întîrzierea reformelor. Evident, o asemenea interpretare e un fel de a bata șaua să priceapă iapa. Altfel spus, băgăreții pe fir din România găsesc în criza din Rusia un nou prilej de a fredona melodia veche, răgușită de cîte ori a fost pusă la patefon, a necesității de a trece România prin aventura liberalismului sălbatic.

Pentru a înțelege criza de la Moscova, trebuie să fii specialist în Rusia. De acest avantaj se bucură Hélène Carrère d’Encausse, autoarea cîtorva cărți despre avatarurile de veacuri ale colosului de la Răsărit. În „Le Figaro” din 31 august 1998, autoarea pune punctul pe i în dezbaterea privind situația din Rusia. Ea vede cauza de fond a dezastrului nu în lipsa de radicalitate a măsurilor de reformă, nu în păstrarea mentalităților comuniste, ci în inexistența autorității de stat. În sistemul comunist – susține autoarea – statul era Partidul Comunist. O dată partidul dispărut, a dispărut și acea autoritate absolut necesară desfășurării unei adevărate economii de piață. Cum s-a ajuns la actuala catastrofă? Prin incapacitatea statului rus de a colecta impozite. Un punct de vedere împărtășit și de Laurent Joffrin în „Liberation” din 1 septembrie 1998: „Ceea ce lipsește Rusiei nu e economia de piață, ci statul”. Asemenea altor analiști, cei doi surprind cu acuitate aventura la capătul căreia a stat dezastrul de azi de la Moscova. În absența unui stat puternic, mai precis a unor instituții ale statului de drept, care n-au reușit să ia locul, în planul forței și al eficienței, instituțiilor statului comunist, s-a creat nu o economie de piață reală, o economie care face învingător pe cel inteligent, pe cel strîngător la pungă, ci o economie subterană, care dă cîștig de cauză escrocului de talie, celui care refuză să respecte nu numai legea, dar și regula jocului concurențial. Iar acest escroc s-a recrutat și se recrutează în Rusia din rîndurile clientelei celor ajunși la putere. În timp ce oamenii de afaceri cinstiți, participanți la economia de piață reală, au fost storși de taxe și impozite, escrocii, aparținînd clientelei politice, și-au văzut în voie de jefuirea avuției naționale, de evaziune fiscală. În aceste condiții, era normal să se ajungă la sărăcia vistieriei naționale cu efectele sale: incapacitatea de a asigura minima protecție socială, reducerea drastică a banilor pentru sectoarele bugetare. În aceste condiții, era normal ca rușii, care au luat în serios economia de piață reală, să falimenteze, în timp ce practicanții economiei subterane, marii gangsteri cu protecție politică, să se îmbogățească și, mai grav, să risipească banii într-o viață deșănțată.

Dacă instituțiile statului de drept ar fi funcționat în Rusia s-ar fi creat o adevărată economie de piață. Aceasta deoarece numai un stat puternic în măsură să lichideze corupția, să spulbere economia subterană, să asigure climatul de afirmare a omului inteligent, dar cinstit, e în măsură să colecteze impozitele, să umple visteria din care urmează să se alimenteze sectoarele bugetare.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate