Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Nimic nou sub soare: „Ceea ce lipsește României nu e economia de piață, ci Statul!” | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 6 Comentarii | 3395 Vizualizari

De-a lungul celor 26 de ani ai carierei mele de martor în scris al actualității postdecembriste, m-am ocupat în dese rînduri de o realitate tipică prin esența sa capitalismului sălbatic românesc:

 Nu sunt bani de spitale, de autostrăzi, de viața milioanelor de români care trăiesc de pe o zi pe alta. Sunt însă bani pentru vile, pentru yahturi, pentru mașini de lux, pentru vacanțe de vis cu ibovnica. Într-un cuvînt, nu sunt bani pentru cei mulți și amărîți. Sunt însă bani pentru cei puțini și bogați.

Într-un comentariu publicat joi, 3 septembrie 1989, în Cotidianul, ziar al cărui director și editorialist eram la vremea respectivă, găseam explicația acestei situații într- un Adevăr:

Ceea ce lipsește României nu e economia de piață, ci Statul!

Îl reproduc aici, convins că multe adevăruri, inclusiv cel despre înlocuirea unei clientele politice cu alta, sunt valabile și azi. Dacă nu vor fi valabile și mîine.

”Proza dedicată crizei din Rusia riscă să ia proporțiile unei biblioteci. Toate marile gazete ale lumii, publică de vreo lună încoace, număr de număr, editoriale, eseuri, anchete, interviuri, în efortul de a pricepe ce se întîmplă în adîncurile imperiului de la Răsărit. Își dau cu părerea analiști, redactori-șefi, reporteri, politicieni, simpli cititori. Enormul dezavantaj al multora constă în necunoașterea specificului rusesc. De aici, impresia, puternic lăsată și de intervențiile unor condeieri dîmbovițeni, de dat cu presupusul. M-au amuzat astfel copios declarațiile unor politicieni și opiniile unor jurnaliști potrivit cărora dezastrul din Rusia și are cauza în întîrzierea reformelor. Evident, o asemenea interpretare e un fel de a bata șaua să priceapă iapa. Altfel spus, băgăreții pe fir din România găsesc în criza din Rusia un nou prilej de a fredona melodia veche, răgușită de cîte ori a fost pusă la patefon, a necesității de a trece România prin aventura liberalismului sălbatic.

Pentru a înțelege criza de la Moscova, trebuie să fii specialist în Rusia. De acest avantaj se bucură Hélène Carrère d’Encausse, autoarea cîtorva cărți despre avatarurile de veacuri ale colosului de la Răsărit. În „Le Figaro” din 31 august 1998, autoarea pune punctul pe i în dezbaterea privind situația din Rusia. Ea vede cauza de fond a dezastrului nu în lipsa de radicalitate a măsurilor de reformă, nu în păstrarea mentalităților comuniste, ci în inexistența autorității de stat. În sistemul comunist – susține autoarea – statul era Partidul Comunist. O dată partidul dispărut, a dispărut și acea autoritate absolut necesară desfășurării unei adevărate economii de piață. Cum s-a ajuns la actuala catastrofă? Prin incapacitatea statului rus de a colecta impozite. Un punct de vedere împărtășit și de Laurent Joffrin în „Liberation” din 1 septembrie 1998: „Ceea ce lipsește Rusiei nu e economia de piață, ci statul”. Asemenea altor analiști, cei doi surprind cu acuitate aventura la capătul căreia a stat dezastrul de azi de la Moscova. În absența unui stat puternic, mai precis a unor instituții ale statului de drept, care n-au reușit să ia locul, în planul forței și al eficienței, instituțiilor statului comunist, s-a creat nu o economie de piață reală, o economie care face învingător pe cel inteligent, pe cel strîngător la pungă, ci o economie subterană, care dă cîștig de cauză escrocului de talie, celui care refuză să respecte nu numai legea, dar și regula jocului concurențial. Iar acest escroc s-a recrutat și se recrutează în Rusia din rîndurile clientelei celor ajunși la putere. În timp ce oamenii de afaceri cinstiți, participanți la economia de piață reală, au fost storși de taxe și impozite, escrocii, aparținînd clientelei politice, și-au văzut în voie de jefuirea avuției naționale, de evaziune fiscală. În aceste condiții, era normal să se ajungă la sărăcia vistieriei naționale cu efectele sale: incapacitatea de a asigura minima protecție socială, reducerea drastică a banilor pentru sectoarele bugetare. În aceste condiții, era normal ca rușii, care au luat în serios economia de piață reală, să falimenteze, în timp ce practicanții economiei subterane, marii gangsteri cu protecție politică, să se îmbogățească și, mai grav, să risipească banii într-o viață deșănțată.

Dacă instituțiile statului de drept ar fi funcționat în Rusia s-ar fi creat o adevărată economie de piață. Aceasta deoarece numai un stat puternic în măsură să lichideze corupția, să spulbere economia subterană, să asigure climatul de afirmare a omului inteligent, dar cinstit, e în măsură să colecteze impozitele, să umple visteria din care urmează să se alimenteze sectoarele bugetare.

Văzută astfel, criza din Rusia se constituie într-o severă lecție pentru România de azi. La ora actuală, guvernul Radu Vasile se zbate să reducă drastic banii pentru sectoarele bugetare. S-a ajuns în această situație deoarece, ca și în Rusia, statul nu există din punct de vedere practic. Oamenii de afaceri cinstiți își plătesc taxele și impozitele, ba chiar uneori, sînt pur și simplu jefuiți de către organele fiscale. Escrocii sînt însă lăsați în pace. Radu Vasile constata, într-un recent interviu acordat „Europei libere”, că deși nu există bani pentru Sănătate, pentru Învățămînt, numărul vilelor construite recent și a obiectelor de lux cumpărate crește de la o zi la alta.

Cine sînt beneficiarii acestei bunăstări dubioase în România de azi?

Un cerc restrîns de îmbogățiți nu prin înscrierea în bătălia tipică economiei de piață reale, ci prin practicarea economiei subterane. Acest cerc aparține clientelei politice a noii Puteri, care, după ce a acuzat vechea putere, timp de șase ani, de a fi favorizat corupția, nu numai că n-a lichidat-o, dar, mai mult, a încurajat-o. Evident, cei lăsați să jefuiască averea publică, să nu-și plătească impozitele, sînt oamenii de afaceri ai noii Puteri, cei care au sponsorizat campania electorală a Președinției și a partidelor ajunse la putere în noiembrie 1996. Cînd președintele Emil Constantinescu a declarat, în urmă cu un an, că fosta Opoziție a cucerit doar puterea politică, mulți n-au priceput unde bate proaspătul chiriaș de la Cotroceni. Acum, ne dăm seama ce-a vrut să spună. Candidatul CDR anunța o politică ale cărei rezultate vor duce direct la crearea unei crize ca în Rusia. Clientelei politice a lui Ion Iliescu și a PDSR urma să-i ia locul clientela lui Emil Constantinescu și a CDR. În timp ce oamenii de afaceri cinstiți falimentează pe capete, supuși crîncenei jefuiri prin taxe și impozite, clientela noii Puteri e ocolită de organele fiscale.

S-a tot vorbit, în ultimul timp, fie de albanizarea, fie de bulgarizarea României. Judecînd după visteria goală a țării, cred că putem vorbi mai degrabă de o rusificare a României.

Pentru că la fel ca în Rusia, Ceea ce lipsește României nu e economia de piață, ci Statul!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:09 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 21:43 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate