„Nimeni nu trebuie să aibă ÎNCREDERE în Putin. Nu este o ființă UMANĂ!”

„Nimeni nu trebuie să aibă ÎNCREDERE în Putin. Nu este o ființă UMANĂ!”

Crimeea a fost anexată, Donețkul a încăput și el pe mâinile rușilor, trupele rebelilor pro-moscoviți par să covârșească armata ucraineană. Vă prezentăm mai jos un interviu realizat de Le Point cu scriitorul Andrei Kurkov, autorul „Jurnalului de Maidan” despre ce s-a ales din Revoluția de la Kiev.

- Ați scris un jurnal al revoluției. Ce a mai rămas din Maidan?

- Locul și-a pierdut orice funcție festivă - înainte se serba aici Anul Nou - iar strada pe care au fost uciși majoritatea oamenilor este acum închisă. Cât despre mine, am luat o pauză de la scrisul la acest jurnal. Scriu din când în când, însă nu pentru acum, ci pentru mai târziu, pentru copiii mei, nu ca să public.

- Putin a ocupat Donețk. Poți să ai încredere în el?

Ne puteți urmări și pe Google News

- Nimeni nu trebuie să aibă încredere în Putin. Nici eu însumi n-aș avea încredere în mine, dacă aș fi Putin. Nu este o ființă umană, este o entitate politică. Ceea ce înseamnă, și eu sunt 100% convins, este că nu se va schimba, că va rămâne pe pozițiile actuale. Un singur lucru ar putea schimba lucrurile: izolarea lui Putin. Zvonuri și anumite articole de presă spun că unii oligarhi se îndepărtează de el și că cercul celor ce-l susțin se împuținează. Dacă pierde sprijinul alegătorilor și banii oligarhilor, atunci situația s-ar putea schimba la graniță, ar putea fi făcut responsabil pentru situația negativă a Rusiei și pentru primul conflict armat al secolului XXI.

Progresele Ucrainei se datorează șantajului lumii civilizate

- S-a terminat tranziția politică în Ucraina?

- Nu, și drumul va fi lung. Asupra guvernului ucrainean se exercită două feluri de presiuni. O presiune internă, militară, din cauza războiului în curs, care continuă să provoace tragedii. Ultima, zeci de morți la Mariupol în acest weekend. Și o presiune externă, mai ales din partea Europei și a Statelor Unite, care afirmă că vor susține Ucraina doar dacă reformele progresează. Atunci se fac reforme, iar guvernul încearcă să le accelereze, pentru că sunt foarte importante pentru moralul populației. Trebuie ca oamenii să vadă că țara și politica culturală se schimbă și că guvernul acționează. De exemplu, acum se face reforma în poliție. Este condusă de o femeie strălucită, georgiana Eka Zguladze. Toată lumea înțelege că dacă nu se fac reforme, sau se fac prea încet, nu mai primim ajutor din exterior. De altfel, cred că toate progresele Ucrainei în ultimii 20 de ani au fost rodul șantajului lumii civilizate. Acum avem o ultimă, adevărată șansă să reunificăm țara. Trebuie să știm să profităm de ea. Dacă nu, ne vom întoarce sub jugul puterii rusești multă vreme de-acum încolo.