Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIVITATE. „Nimeni nu se gândea că se umple pușcăria de intelectuali!” Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor, INTERVINE în SCANDALUL condamnaţilor care scapă de ÎNCHISOARE scriind CĂRŢI

Nicolae Manolescu
Autor: | | 10 Comentarii | 4461 Vizualizari

Președintele Uniunii Scriitorilor din România Nicolae Manolescu are o reacție cu dublă „fațetă” în ceea ce privește fenomenul „lucrărilor științifice” scrise în penitenciare: amărăciune și un bun simț al umorului.

„Am întrebat și eu mai întâi cine a avut această idee, e lege, nu am știut. Cineva mi-a spus că la origine ideea era bună, în sensul că fiecare, acolo, în închisoare poate face ceva, dacă nu stă cu ochii în tavan: tâmplărie, ceva. Apoi s-a spus <>. Că nimeni nu se gândea că se umple pușcăria de intelectuali! Riscul ăsta nu era previzibil. Numai că, deodată, e vorba de circa 100 de nume și de 400 de titluri! Totul a început de la acel domn care, la un moment dat, credea că poate controla și poliția, și justiția, și armata, Voicu Cătălin. El a fost primul autor”.

Apoi vine umorul: „E și o parte amuzantă aici. Eu am văzut lista publicată pe site. Acolo se vede foarte clar că unii dintre ei au scris cărți exact pe tema care i-a dus în pușcărie! Și mă întrebam, oare fac recomandări și altora să ajungă după gratii!? Păi cum scrii despre managementul nu știu cum, tu, care ai fraudat, tocmai din punctul ăsta de vedere. Păi ceva e în neregulă!”.

Și iar amărăciune: „Nu e numai problema lor, sigur că  au profitat de ocazie. Trebuie să fii prost să nu profiți! Problema este a celor care au dat avizele pentru edituri. Editurile… fericite că ăștia și-au cumpărat tot tirajul! Până deunăzi, culmea, instanțele nu au permis accesul la aceste cărți. Nu s-a știut nimic până s-a schimbat ministrul. Au plătit bine, au înhățat tot tirajul, editurile foarte fericite. Dar profesorii univeristari în mare majoritate, care au făcut referate favorabile? Dintre care foarte mulți binecunoscuți! Le-am și spus și s-au supărat pe mine. Și m-au sunat și mi-au spus nu, eu nu am făcut referat”, spune Nicolae Manolescu. 

Umorul final: „Am văzut cartea aceea a lui Becali, pe sport. E ca pentru copii, de desene animate. Niște poze mari, așa, și câte un rând. Unul care zice <>, altul care zice <>. Ăsta e tot textul. Sau MM Stoica, care pe blogul lui scrie cu greșeli de ortografie și de exprimare, dar are pretenția că a făcut o carte. Dintr-un anumit punct de vedere eu sunt liniștit. Deci nu vom avea niciun candidat la Uniunea Scriitorilor. Unii au scris șapte-opt cărți din astea, dar statutul cere doar două!”, încheie președintele Uniunii Scriitorilor din România.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate