„Nimeni nu m-a ajutat să-l opresc pe fiul meu să se alăture ISIS”

„Nimeni nu m-a ajutat să-l opresc pe fiul meu să se alăture ISIS”

Familiile jihadiștilor străini, care luptă în Siria, vor să sprijine programul de deradicalizare a tinerilor din Europa

Saliha Ben Ali este mama unuia dintre tinerii care au murit ca „un martir” pentru ISIS. Povestea acestor oameni care s-au radicalizat brusc, deși locuiau cu familiile de mulți ani, poate de o viață întreagă, în Europa, a fost relatată pe larg de publicația britanică The Guardian.

Saliha a vorbit cu jurnaliștii britanici despre fiul ei, Sabri, și le-a arătat o fotografie cu un băiețel de doar trei ani, care stătea în brațe la Moș Crăciun. Lângă ei mai stătea un băiat. „Când te gândești că ei au fost singurii copii care s-au speriat de Moș Crăciun în acea zi”, își amintește Saliha, adăugând că ambii sunt acum morți.

Kohler a lucrat cu tinerii de extrema dreaptă din Germania. Programul este un „pod” între psihologi, profesori și agenți secreți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sabri a murit în Siria, la doar 19 ani, luptând pentru Statul Islamic, între august și decembrie 2013, când un bărbat necunoscut i-a telefonat soțului lui Saliha și i-a spus că tânărul a fost ucis. Femeia se declară încă bântuită de amintirea celor 10 secunde, cât a durat convorbirea la telefon, în care i s-a spus doar atât: „Felicitări, fiul vostru este un martir”.

Amintiri din copilărie

Bilal, băiatul care stătea alături, în fotografie, cu care fiul lor a mers mai târziu la școală în Bruxelles, a murit în Paris, în 13 noiembrie 2015. El a fost jihadistul care s-a detonat în fața stadionului de fotbal, în timpul acelei nopți pline de atrocități. „Am fost înmărmurită, șocată, când Sabri a făcut ce a făcut”, povestește Saliha Ben Ali. „Am văzut semnele înainte, că ceva nu mergea cum trebuie, că era manipulat, dar nu am avut pe nimeni care să mă ajute. Apoi când am văzut ce a făcut Bilal, pur și simplu nu mi-a venit să cred”. Mama lui Bilal, Fatima Hadfi, l-a descris pe fiul ei de 20 de ani, comportîndu-se ca o „bombă cu ceas”, în săptămânile de dinaintea atacului terorist. Dar nici ea nu a știut unde și cui să ceară ajutor. „A aflat ce a făcut fiul ei când l-a văzut la televizor, la două zile după producerea atentatelor din Paris”, a povestit Ben Ali. Femeia (44 de ani) este asistentă socială în Belgia, dar nici cu o astfel de slujbă nu a reușit să-l salveze. Discuțiile au avut loc la o întâlnire între familii, la Berlin, dedicată celor ce doresc să primească consiliere, pentru a-i recupera pe tinerii care se află în plin proces de radicalizare.

Cel care conduce cursul respectiv, Daniel Kohler, consideră că deradicalizarea este o parte importantă, subestimată, a luptei antiteroriste. El este unul dintre puținii experți din domeniu, care a fondat Institutul German pentru Studiul Radicalizării, în Berlin. „Consilierea familiilor este unul dintre instrumentele cele mai eficiente, aceasta este o sursă inestimabilă de a crea idei, povești, emoții cu care să lucrezi cu cei care sunt atrași de ideile radicale, jihadiste”, explică el.

Mame pentru viață

O altă mamă care participă la acest atelier este Christianne Boudreau, al cărei fiu, Damian Clairmont, de 22 de ani, a plecat din Canada pentru a lupta în Siria, alături de ISIS, în 2012. A aflat despre moartea lui, pe Twitter, în ianuarie 2014. Karolina Dam, cetățean danez, născută în Noua Zeelandă, și-a pierdut fiul de 18 ani, Lukas, acum un an, când a fost omorât la granița siriană, în orașul Kobani, în timpul unui atac aerian al coaliției conduse de SUA. Femeile formează rețeaua „Mame pentru viață”, și-au pierdut copiii rețelelor jihadiste și au decis să consilieze alte familii, pentru a nu ajunge în aceeași situație tragică.