Nicuşor Constantinescu: „Nimeni nu mai votează pentru bani europeni. De groază!”

Nicuşor Constantinescu: „Nimeni nu mai votează pentru bani europeni. De groază!”

Curtea de Apel Bucureşti a rămas în pronunțare cu privire la contestația la executare formulată de fostul „baron” de Constanța în dosarul subfinanțării Centrului Militar Zonal (CMZ), în care a fost condamnat la 5 ani de închisoare.

Nicuşor Constantinescu a fost adus, ieri, în fața unui judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, care a luat în discuție apelul formulat de acesta la decizia Tribunalului Bucureşti din data de 22 iunie, prin care i s-a respins ca inadmisibilă contestația la executare. De data aceasta, Nicuşor Constantinescu a acceptat să participle la proces, deşi în toate celelalte cauze pe care le are pe rolul instanțelor fostul şef al CJ a formulat, înainte de fiecare termen, cerere de judecare în lipsă. Introdus de un mascat în boxa arestaților, Nicuşor Constantinescu le-a făcut cu ochiul celor doi copii ai lui, Smaranda şi Ştefan, care au venit să-l susțină la proces.

Avocații cer eliberarea

Pentru susținerea apelului, Nicuşor Constantinescu şi-a angajat doi avocați, care au pledat pentru trimiterea cauzei spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti, pe motiv că judecătorul ori nu a înțeles ce au invocat ei în contestație, ori a fost „deranjat că l-a avut în față pe preşedintele Consiliului Județean Constanța”. Apărătorii au susținut că magistratul a considerat greşit că solicitarea a fost formulată pe acelaşi temei juridic pe care s-a întemeiat o altă cerere, respinsă de Tribunalul Ialomița, şi a catalo gat-o ca inadmisibilă. „Admiteți con testația la executare, desființați sentința şi trimiteți cauza spre rejudecare. În subsidiar, să admiteți contestația împotriva sentinței penale şi pe fond să dispuneți punerea în libertate”, a solicitat unul dintre avocați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Avocații lui Nicuşor Constantinescu au invocat de ci zia 405 a Curții Constitu ționale, care a definit abuzul în serviciu, mai precis cum trebuie înțeleasă sintagma „îndeplinirea defectuoasă” a atribuțiilor de serviciu. În esență, Nicuşor Constantinescu susține că a fost condamnat pentru subfinanțarea CMZ, fără să-şi fi încălcat atribuțiile ce țin de legislația primară, aşa cum a statuat CCR prin decizia 405. În schimb, procurorul a susținut că decizia CCR nu este una care dezincriminează abuzul în serviciu, ci precizează doar că „defectuos” înseamnă „cu încălcarea legii”.

DNA a băgat groaza în edili

În ultimul cuvânt, fostul şef al CJ Constanța a vorbit tare şi răspicat: „Stăteam şi-l ascultam acum (n.r. – pe procuror), aşa cum îl ascult de zece ani. Au fost 25 de achitări printre care şi eu (n.r. – pentru abuz în serviciu, în dosarul lui Radu Mazăre, privind retrocedarea plajelor). Anul trecut, în plin proces, CCR mi-a admis excepția de neconstituționalitate în acest dosar pentru că nu am încălcat nicio atribuție expresă prevăzută de legislația primară. La ora asta niciun preşedinte de Consiliu Județean, niciun primar nu are curajul să voteze (n.r. – pentru accesarea de fonduri europene) de frică, de groază de ce mi s-a întâmplat mie şi lui Radu Mazăre! De un an şi ceva nimeni nu mai votează pentru bani europeni. De groază! Dispuneți încetarea măsurilor penale acum, imediat, pentru că nu am încălcat nicio atribuție prevăzută de legislația primară!”