Nicusor Constantinescu rămâne arestat la domiciliu şi în dosarul în care ar fi prejudiciat CJ Constanţa cu 8 milioane de euro

Nicusor Constantinescu rămâne arestat la domiciliu şi în dosarul în care ar fi prejudiciat CJ Constanţa cu 8 milioane de euro

Tribunalul Constanţa a menţinut, astăzi, măsura arestului la domiciliu în ultimul dosar în care Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, împreună cu productorul general al TVR Cristian Zgabercea, pentru mai multe fapte de abuz în serviciu şi conflict de interese. Procurorii DNA au clasat, însă, infracţiunile de corupere a alegătorilor şi o tentativă de abuz în serviciu, din acelaşi dosar.

Pe lângă menţinerea, sau nu, a arestării pe o perioadă de 30 de zile, Nicuşor Constantinescu a formulat şi o cerere de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar. În acest ultim dosar, el  este judecat pentru plăţi nelegale în valoare de 8 milioane de euro, împreună cu producătorul general al TVR, Cristian Zgabercea, şi cu Florentina Carmen Vasile, actuală Oproiu, care între timp a devenit consultant în TVR, ambii foşti directori în CJ Constanţa la data comiterii faptelor. „Am înaintat cererea având în vedere că faţă de domnul Constantinescu s-a dispus săptămâna trecută, în baza aceloraşi considerente, înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar în dosarul Centrului Militar Zonal”, a explicat avocatul Marius Mocanu. Tribunalul a respins cererea, putând fi atacată la Curtea de Apel.

Nicuşor Constantinescu susţine că dosarele în care este cercetat penal au la bază rapoartele Curţii de Conturi pe 2014, aferente anului 2013, atacate în contencios administrativ de CJ Constanţa. „De abia atunci când se termină, definitiv şi irevocabil, procesele în contencios cu cei de la Curtea de de Conturi, poţi vorbi de fapte penale. Poţi să spui, da domnule, suma aia despre care a zis instanţa că e cheltuită nelegal, cine e vinovat? Nicuşor. Du-te în instanţă. Dar mulţi dintre judecători şi avocaţi nu ştiu legea administraţiei locale. Că tocmai de aia e legea contenciosului administrativ. De aia exisă şi instanţe specializate pe contencios”.

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, se consideră nedreptăţit, arătând cu degetul către SRI care, prin interceptările telefonice, ar fi încălcat legislaţia în vigoare. „O decizie CSAT, dată la un moment dat, într-o conjunctură, nu înseamnă că înlocuieşte legile promulgate şi publicate în Monitorul Oficial. Ori dacă luaţi legea SRI, ce atribuţii au, nu au nicio legătură cu cercetarea penală, li se interzice în mod expres, în text, cercetarea penală  şi folosirea aparaturii de cercetare penală” a comentat Nicuşor Constantinescu, înainte de a intra în sala de judecată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singura excepţie în care SRI ar avea atribuţii de interceptare ar fi  cazurile de siguranţă naţională. „Păi eu sunt caz de siguranţă naţională? Eu sunt cercetat pentru abuz în serviciu pentru că am dat bani la sport, ce treabă am eu cu siguranţă naţională? Nici măcar nu sunt cercetat pentru luare de mită, sunt acuzat de abuz în serviciu care nu e faptă de corupţie. E asimilată de DNA ca şi  perioadă de condamnare” a spus, indignat Nicuşor Constatinescu. El nu înţelege de ce DNA a trecut în rechizitoriu discuţiile purtate cu câţiva ziarişti, explicând că discută prin telefon cu toţi jurnaliştii care îl contactează.  

Nicuşor Constantinescu susţine că nu a ascuns nimic şi nu s-a ferit să vorbească.  „Să pui în rechizitoriu că am vorbit cu ziariştii? De ce  trebuia să apară acolo numele lui Ciutacu ? L-am băgat eu acolo? Că de ce am vorbit cu Monalisa Popa (director al ziarului Telegraf). Păi am lucrat cu ea, am fost colegi 10 -12 ani. Cu ea, cu Sorin Strutinsky, cu Radu Mazăre. Dar culmea e că în dosarul ăsta nici măcar nu e vorba de Telegraf, este TV Neptun, că i-am făcut plăţi după ce m-am întors la CJ Constanţa. Acele contracte erau neplătite din luna mai, anul trecut. Ce vină am eu că nu-şi luau oamenii salariile? Că au câştigat un contract, care e problema? Au difuzat materiale”.