Editura Evenimentul si Capital

Nicu Alifantis: „Am picat de două ori la Conservator, cu nota 1, pe motiv că n-am ureche muzicală!” | EXCLUSIV

Nicu Alifantis
Autor: | | 4 Comentarii | 4812 Vizualizari

În mijlocul acestei toamne împlinite, într-o capitală fără primar și cu trotuarele învelite în frunze calde, l-am întâlnit pe omul Nicu Alifantis. „Teatrul Excelsior, ora 11, ba nu, 12!”, a sunat propunerea stăpânului de scenă. E calm, luminos și mă dojenește din ochi când îl întrerup. Privit dinăuntru, pare rotund ca o sferă, fără nici un colț de care să-l apuci. Și, totuși, amintirile lui și tăcerile mele se împletesc repede, strâns, precum codițele unui boboc de fată.

Cum ați plecat de acasă, domnule Alifantis?

Am vrut să mă fac artist de București, așa că am luat viața în piept. Se întâmpla în ’76... De fapt, aventura mea a început în ’72, la Teatrul Maria Filotti din Brăila, unde am și debutat făcând muzică de teatru. Acolo mi-am făcut ucenicia. După un an, am urcat și pe scenă – cântăcios. Am participat la concursul TeleTop, de la TVR. Cum stătea treaba? Publicul vota și, dacă reușeai să te menții pe primul loc trei ediții la rând, câștigai. Am mers umăr la umăr cu Ion Nicolescu – el cânta piesa Eternitate, iar eu Romanță -, iar la ultimul asalt, la Târgu Mureș, l-am bătut. A urmat armata, în ’74, și să vezi ce-am mai tras de pe urma brumei mele de celebritate.

Cum așa?

Păi, în dormitoare se mai dădeau filmulețe de la concurs și când s-au prins ăștia, m-au luat imediat pe bombeu: . La sector însemna de fapt la spălat veceuri. Am băgat, ce era să fac... dar mi-a prins bine. Am făcut un an și patru luni armata, la Buzău, la Transmisiuni. Într-o permisie, mi s-a schimbat însă viața. Prin Alexandru Tocilescu, i-am cunoscut pe Gabriel Encec, Gelu Colceag, Ioana Crăciunescu și Ștefan Sloboda, care activau în Cenaclul Flacăra. Ei mi-au propus să intru și am acceptat.

Ce a urmat?

O ascensiune fulminantă! Nu-mi explic nici acum, habar n-am cum... Cert e că nu terminasem încă armata, săream gardul și fugeam la spectacole. Până ce comandantul Pană s-a prins și m-a pus la punct: . A fost un om deosebit. Până la urmă, îmi dădea el drumul, cu acte, frumos. Interesant e că, la vreo 2-3 ani distanță, tot acolo a făcut armata și Ioan Gyuri Pascu. Lui i-au pus placa nouă, cu Alifantis (râde). Gata cu slujitul țării! Să vă spun cum m-am pomenit, la presiunile părinților, că mă pregătesc să dau la Medicină!

 Prima dragoste a fost muzica de teatru

Și ați făcut-o?

Sigur, chiar de două ori, dar fără tragere de inimă. S-a întâmplat înainte de armată și am făcut-o doar așa, pentru ai mei. Îmi propuseseră două meserii: inginer sau doctor. Erau oameni simpli, se gândeau la viitorul meu. Nu credeau în ruptul capului că pot trăi din muzică. N-a fost însă să fie. Mai bine! Am continuat să cânt în Cenaclu și să fac muzică de teatru. De la Maria Filotti am ajuns la Teatrul Mic, unde am stat 11 ani, apoi la Excelsior – aici tot 11 ani am compus - , iar în final la Toma Caragiu din Ploiești. 8 ani și în orașul lui Nichita. Vă spun cu mâna pe inimă că muzica de teatru a fost prima mea dragoste artistică, căreia i-am rămas fidel. Din ’72, când am realizat muzica pentru furtuna lui Ostrovski, până în prezent, am compus arii pentru 118 spectacole. Este o sumă impresionantă, dar mai importante sunt întâlnirile pe care mi le-a facilitat un astfel de mediu. Începând cu Teatrul Mic, am cunoscut lumea intelectuală a Bucureștiului, o inepuizabilă sursă de învățăminte și de energie culturală. Toate mi-au slujit ulterior în cariera mea de artist. Practic, așa m-am modelat.

Revenind la Brăila, orașul copilăriei și al adolescenței, n-a contat la formarea artistului Alifantis și cadrul acestui oraș atât de cosmopolit pe atunci?

Brăila - of – loc special, drag inimii mele. Pe atunci era un oraș de oameni. Acum s-a ales praful, ca în multe alte orașe din România! Doamne, Dunărea! Îți lasă ceva în suflet. Normal că m-au influențat acei ani fericiți. I-am luat cu mine peste tot. Tata era grec, iar mama machedoancă. Până la cinci ani, în casă am vorbit grecește! Doar la joacă, noi, copiii, ne înțelegeam în română. N-aveam răbdare. Păi, vecinii mei erau evrei, machedoni, italieni, greci, armeni, turci... Noi stăteam pe strada cu greci, așa locuiam, pe neamuri, pe etnii. Acest multiculturalism și-a pus amprenta, îți dai seama.

Tot la Brăila ați deprins tainele chitarei...

Stai să asculți cum a fost. Pe la șapte ani, mi-am dorit niște tobe, dar ai mei s-au înspăimântat când au auzit. Așa că, mi-au luat un acordeon. Pe care l-am urât! De ce? Am avut un profesor prost. Ăsta, timp de un an, mă învățase doar Trandafir de la Moldova, de ajunsesem să fac crize de nervi doar când auzeam numele cântecului. Noroc că a venit moda chitarelor, unde părinții mi-au pus un profesor deosebit – Angelescu. El mi-a deschis apetitul pentru chitară. În fine, am crescut, am ales cariera artistică și, când mi-am dat seama că mă prinsese rău de tot asta cu muzica pentru teatru și cântările la Cenaclu, am decis să plec la București.

 A activat 6 ani în Cenaclul Flacăra

Cum era la acea vreme Cenaclul Flacăra?

Devenise un fenomen tocmai pentru că nu existau prea multe alternative culturale. Pentru fiecare artist bun care a activat în această mișcare a fost însă un exercițiu extraordinar de impact cu publicul. Ușor-ușor, din păcate, Cenaclul a intrat în atenția autorităților și a căpătat alte conotații. Am făcut parte din Flacăra din 1974 până-n 1980, când am părăsit mișcarea. Nu mai făceam față, prins între Adrian Păunescu și Dinu Săraru, director la Teatrul Mic. Am optat pentru teatru, îmi plăcea mai mult. Oricum, mă deranjează că, după 1990, s-a pus atât de ușor ștampila unor artiști valoroși. Am fost sau n-am fost comuniști ? Am fost sau n-am fost creațiile unei stupide ideologii politice? Toți avem dreptul să ne spunem părerea, dar e ușor să înjuri, mai ales când nici nu te pricepi... Să lăsăm răutățile. Pe mine mă preocupă ceva mai important – cum să-mi mulțumesc publicul care vine la concertele mele, care mă iubește și-mi admiră munca. Oamenii care vin să mă asculte sunt Dumnezeu pentru mine. Sunt Dumnezeul meu pus deoparte. Nu este o declarație pompoasă, ci un moment de maximă sinceritate.


FOTO: Reporterul EVZ l-a descusut de secrete pe Nicu AlifantisReușiți să umpleți de fiecare dată sălile. Aveți vreo rețetă secretă?

Nu. Eu nu lucrez cu șabloane, nu fac croitorie și nici lucruri de sertar. Și nici nu-mi schimb drumul muzical. Am muncit 42 de ani și nu pot să dau cu piciorul. Totuși, ca să reușești, trebuie să-ți placă ceea ce faci și să ai încredere în tine. Muzica e musai să fie un produs vandabil. Și nu pentru ca artistul să se îmbogățească imediat. Nu! Ci pentru ca ea să poată ajunge la public, să iasă în lume, să devină cunoscută. Altceva? Muncă, foarte multă muncă. Ah, și să te ferești de succesele rapide. Te pot păcăli. Eu am trăit astfel de clipe, m-am bucurat, dar a doua zi am pus imediat osul la treabă. Succesul te obligă. Ce-ar mai fi? Să nu copiezi pe nimeni. Bine, și eu m-am visat la un moment dat Baniciu, dar mi-a trecut. Trebuie să iei de la fiecare om valoros din jurul tău tot ce are mai bun. Gata și cu rețeta secretă.

Intertitlu: Și-a pus cercel la insistențele fetelor și a soției

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate