Editura Evenimentul si Capital

Nicolicea, despre solicitarea urmării penale a Rovanei Plumb: „Din 1999 și până acum, Parlamentul a încălcat legea” | Exclusiv EVZ

Autor: | | 13 Comentarii | 4958 Vizualizari

Președintele Comisiei juridice, deputatul PSD Eugen Nicolicea, a spus, miercuri, într-un interviu acordat în exclusivitate EVZ, că „din 1999 până în prezent”, în toate cazurile în care Parchetul a trimis Parlamentului solicitări privind începerea urmăririi penale a unui ministru, „Camera Deputaților și Senatul au încălcat legea”. El a adăugat că forul juridic al Camerei va respecta litera legii și va face o anchetă în cazul ministrului Rovana Plumb, pe numele căreia DNA a cerut urmărirea penală, aceasta fiind acuzată de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul „Belina”.

EVZ: În ce va consta ancheta Comisiei juridice, înainte să dea un raport în cazul ministrului Rovana Plumb?

Eugen Nicolicea: „Ancheta este făcută în baza articolului 13 din Legea 115/1999, cea a răspunderii ministeriale. Din 1999 și până în prezent, de câte ori am avut o astfel de solicitare, Camera Deputaților și Senatul au încălcat legea. Nu au aplicat acest articol 13. În calitatea mea de președinte al Comisiei juridice, spun că totul se va face conform legii. De aceea, aplicând art. 13, Comisia juridică va efectua o anchetă. Modalitatea de a face anchetă există prevăzute în Regulament și în statutul parlamentar. Poți să inviți anumite persoane la audieri, poți să soliciți acte. Rămâne ca această comisie să stabilească dacă este nevoie de astfel de proceduri, adică să inviți oameni la audieri și să soliciți acte.”

EVZ: Deci nu știți dacă vor fi făcute solicitări în acest sens?

Eugen Nicolicea: „Colegii noștri au dreptul să studieze dosarul. Le-am oferit acest drept imediat ce am primit dosarul de la Parchet, sub supravegherea unor persoane care au în grijă dosarul, totul pentru a termina lucrurile cât mai repede. În urma studierii dosarului, colegii vor veni cu propuneri, pentru că raportul Comisiei noastre se face prin propunerile colegilor. Nu vine cineva cu un raport gata făcut și altcineva, respectiv Opoziția să fie un fel de CTC, să spună că e bun sau nu. Toți colegii din Comisie trebuie să participe cu idei la redactarea acestui raport.”

EVZ: În cazul în care Comisia va face solicitări și Parchetul sau instituțiile respective nu vor da curs cererilor, cum va afecta acest lucru ancheta? Ce se va întâmpla și care va fi finalitatea?

Eugen Nicolicea: „Ancheta trebuie să se finalizeze în termenele prevăzute. În ceea ce privește cazul nostru, noi avem o solicitare din partea Parchetului. Atunci când cineva face o solicitare, atașează tot ce consideră necesar pentru convinge pe cel care aprobă sau respinge solicitarea de adevăr. Întotdeauna, când cineva face o cerere depune act ca să convingă pe cel care aprobă sau respinge de faptul că are dreptate. În momentul în care nu furnizezi suficiente date, în momentul în care refuzi să pui la dispoziția celui care aprobă date care să arate că ai dreptate, este pe riscul tău. În ceea ce ne privește, corespondență prea îndelungată cu instituțiile noi nu putem să facem, pentru că termenul este foarte scurt și deci după 8 zile ancheta s-a încheiat pe baza documentelor sau mărturiilor pe care le avem până la data respectivă.”

EVZ: Pe baza a ceea ce v-a trimis Parchetul?

Eugen Nicolicea: „Și ceea ce se va întâmpla de atunci încolo. Avem 8 zile în care să desfășurăm această anchetă. Nu putem să anticipăm că nu ne răspunde sau că nu obținem și alte date din alte părți.”

EVZ: Când va veni doamna Rovana Plumb ca să-și exprime un punct de vedere în Comisia juridică a Camerei Deputaților?

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X