Editura Evenimentul si Capital

Nicio scuză pentru Iliescu. Ne-a distrus viitorul politrucul sovietic comunist până în măduva oaselor

Jurnalistul Malin Bot.
Autor: | | 165 Comentarii | 13813 Vizualizari

Timp de 25 de ani ni s-a spus că România se dezvoltă greu pentru că românii nu sunt la fel de deştepţi, harnici sau oneşti ca cei din alte tări foste socialiste, care au reuşit să avanseze mai mult după căderea comunismului. Eu cred că adevărul este cu totul altul.

Cred că principalul vinovat pentru sărăcia de acum este Ion Iliescu. Mentalitatea politrucului sovietic care a anexat România laURSS în 1989 este motivul pentru care acum nu trăim la fel ca polonezii, cehii sau ungurii.

Cateva stenograme ne ajută să înţelegem foarte bine răul pe care l-a generat Ion Iliescu asupra României în ultimii 25 de ani. Una este cea a discuţiilor dintre Iliescu, Roman şi Evgheni Tiajelnikov – ambasadorul URSSla Bucureşti, din 27 decembrie 1989. Iliescu punea la cale anexarea economiei Româneşti la interesele URSS.

Şi-a explimat clar dorinţa de a bloca orice mişcare capabilă să ducă România, economic şi politic, către capitalism, către Vest.

Iata ce îi spunea lliescu ambasadorului sovietic, în 27 decembrie  1989:

”Acum trebuie lucrat individual, ca să evităm împingerea spre dreapta a proceselor, a problemelor sociale de la noi. Şi eu cred că, din punct de vedere politic, preocuparea principală a celor câţiva care suntem aici este de a contribui la o dezvoltare sănătoasă, pe calea revoluţionară, şi să frânăm posibilitatea elementelor de dreapta de a prelua comanda, tendinţe care se manifestă şi în alte ţări socialiste.”

În declaraţia aceasta este explicaţia pentru tot decalajul economic dintre România şi alte ţări foste socialiste care acum au economii capabile să ofere cetăţenilor lor un trai mult mai bun decât cel din România, servicii publice mai bune, infrastructură modernă şi un stat mai puţin corupt.


 

 Situaţia este chiar mai revoltătoare pentru că, teoretic, România putea să fie acum chiar în faţa acestor ţări, având în vedere că era singurul stat care intra în democraţie fără nicio datorie externă. Aveam condiţii ideale pentru un viitor excelent, fapt sesizat şi în stenogramele prezentate săptămâna aceasta de ambasada Poloniei la Bucureşti, cu analize ale serviciilor speciale poloneze din 1989 despre România.

Iată un pasaj elocvent din aceste stenograme:

”Asupra direcţiei politice, o mare influenţă o poate avea Vestul, pentru care România – fără datorii si cu nevoi enorme de modernizare – devine un partener foarte interesant”.

Problema românilor este că Iliescu nu avea nicio intenţie să deschidă şara către Vest. Mai mult chiar, cereau cu insistenţă  ca URSS să trimită trupe militare în România.  

”În numele Frontului Salvării Naţionale, I. Iliescu şi S. Brucan au solicitat ajutor militar Ambasadei URSS”, se mai arată în stenogramele prezentate de Ambasada Poloniei în 22 decembrie 2014.

Unii îi caută astăzi scuză lui Ion Iliescu şi spun că sistemul communist, poporul sau contextul internaţional sunt de vină pentru că Romania a ratat startul în democraţie şi economie de piaţă, în 1990.  Este un argument fals.

Sistemul comunist era în degringoladă totală în 1989. Toate ţările din jur erau eliberate de comunism şi era un context internaţional extraordinar pentru democratizare şi schimbări economice majore. Nimic nu stătea în calea României către Vest, ba chiar avea toate uşile deschise, după cum au remarcat încă din 1989 cei care au analizat situaţia noastră şi au redactat stenogramele prezentate de Ambasada Poloniei.  

Totul, dar absolute totul, a pornit de la viziunea, educaţia, mentalităţile şi stăpânii celui care a preluat puterea. La Ion Iliescu a fost direcţia ţării.


 

 Dacă avea viziune către democratie şi economie de piaţă, aşa cum au fost liderii care au condus alte ţări socialiste ieţite din comunism, Romania era acum în rând cu acele ţări sau chiar mai în faţă, având în vedere că ţara nu avea nicio datorie.

Din nefericire pentru fiecare dintre noi Ion Iliescu, un politruc communist sovietic până în măduva oaselor, a fost plasat în fruntea Romaniei de URSS. Omul nu a avut nicio intenţie să se rupă de comunismul drag lui, cu atât mai mult să ducă România către Vest, unde eram aşteptaţi cu braţele deschise.

De aici pleacă tot răul din ultimii 25 de ani. Nu de la sistem, nu de la vreun alt context fără faţă.  Faţa răului care ne afectează pe fiecare dintre noi, în fiecare zi, este Ion Iliescu. Politrucul sovietic comunist până în măduva oaselor este cel care a provocat şi răul care a alungat milioane de români din ţară.

România nu este întârziată pentru că românii sunt mai proşti, mai leneşi sau mai hoţi, aşa cum ni s-a tot spus în ultimii 25 de ani.

Trăim mai rău decât cehii, polonezii sau ungurii pentru simplul fapt că în 1989 am avut ghinionul să reuşească URSS să-şi plaseze politrucul la putere.

În 1990 şi ani de zile după aceea Iliescu ne-a tras frâna de mână cu gândul la comunismul atât de drag lui şi la Morcova tinereţii lui. Mulţi şmecheri au profitat de mentalitatea tovarăşului Iliescu şi sub umbra ei au furat pe rupte hălci întregi din economie. Au distrus sute de mii de locuri de muncă şi activităţi economice care puteau să ne ofere acum resurse pentru infrastructură sau servicii publice mai bune.  

Astfel, în loc sa fie rapid privatizate cu companii puternice, care aveau pieţe de desfacere şi tehnologii, multe industrii cu viitor au ajuns pe mâna unor securişti, activişti, bişnişari care habar nu aveau cum funcţionează acele industrii, dar erau bine ancoraţi în piramida comnistoidă pe care Iliescu a pus-o peste România din decembrie 1989. Faceţi un exerciţiu simplu. Priviti Dacia.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate