UPDATE. NATO și-a ales viitorul SECRETAR GENERAL |VIDEO

UPDATE. NATO și-a ales viitorul SECRETAR GENERAL |VIDEO

Fostul premier norvegian Jens Stoltenberg a fost ales secretar general al NATO, după încheierea mandatului danezului Anders Fogh Rasmussen, potrivit BBC News.

Potrivit sursei citate, el va prelua funcția de lider al Alianței cu 28 de membri, în 1 octombrie 2014, după ce Rasmussen își încheie mandatul, la summitul NATO din Țara Galilor.  Stoltenberg era prim-ministru al Norvegiei când Anders Breivik a comis atentatul din 2011. Breivik a ucis atunci 77 de oameni, când a amplasat bombe în clădirile guvernamentale din Oslo și a tras asupra unor tineri din tabăra de vară a tinerilor laburiști. Consens asupra candidaturii Aliaţii NATO sunt de acord ca fostul premier norvegian Jens Stoltenberg să fie viitorul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit unor surse diplomatice citate de agenţia Reuters.

„Există un consens asupra candidaturii sale”, a declarat o sursă din cadrul NATO, precizând că se va face în scurt timp un anunţ oficial.

Conform procedurii de selecţie, secretarul general NATO trebuie să fie un politician cu experienţă provenit obligatoriu dintr-unul din statele membre ale Alianţei şi este numit la conducerea acesteia pentru un mandat de patru ani. Alegerea sa are loc în finalul unor consultări diplomatice informale între statele membre, care propun candidaţi. Până nu se ajunge la un consens asupra viitorului titular al postului, nu este confirmată nicio numire.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod tradiţional, secretarul general NATO este un european. La finalul celor patru ani, mandatul secretarului general în funcţie poate fi prelungit cu încă un an. În prezent, titularul acestui post este fostul premier danez, Anders Fogh Rasmussen, care l-a preluat pe 1 august 2009. <iframe src="//www.youtube.com/embed/Xq7LTnwS7Bs" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>