Editura Evenimentul si Capital

Nevăzătorii, paravan pentru fraudă cu fonduri europene

În proiect s-au făcut plăți totale de 4.844.000 de lei, iar termenul de finalizare a expirat în 2013
Autor: | | 1 Comentarii | 639 Vizualizari

Procurorii DNA au făcut ieri percheziții în București și Buzău într-o anchetă care vizează felul în care a fost pus în practică un proiect UE pentru persoane cu dizabilități.

Frauda cu bani europeni a ajuns în curtea organizațiilor care se ocupă de persoanele cu dizabilități. O anchetă a DNA arată cum persoanele cu handicap au fost folosite drept paravan pentru ilegalități chiar de cei aleși să le apere interesele.

În ancheta desfășurată de procurorii DNA sunt vizați membrii echipei de management al proiectului „Integrarea pe piața muncii și incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități vizuale printr-un program practic de formare în domeniul TIC”, respectiv: Sergiu Ruba, preşedinte la Asociaţia Nevăzătorilor din România, Emil Dragomirescu, manager de program în cadrul SC SIVECO România SA, Mircea Bucur, preşedinte al Fundaţiei „Cartea Călătoare”, cu sediul în Focşani şi Gabriela Mârze, contabil SIVECO.

Potrivit anchetatorilor, aceștia au întocmit documente care atestă cheltuieli fictive în scopul obț i n e r i i ilegale a rambursării sumei de 2.800.000 de lei din fonduri europene și de la bugetul de stat, sumă aferentă unor activități care, în fapt, nu au avut loc.

Plăți de 5 milioane de lei

Proiectul beneficia de o finanțare nerambursabilă în valoare totală de 9.270.700 de lei, în urma unui contract semnat în anul 2010 de Organismul Intermediar POSDRU regiunea Sud-Est Brăila cu Asociaţia Nevăzătorilor din România. El prevedea realizarea unui program de formare a persoanelor cu dizabilități la care să participe 500 de oameni care să fie inițiați în utilizarea computerului și alte 900 de persoane pentru utilizarea unor tehnolo g i i specifice TIC. Această din urmă activitate însă care presupunea editare şi administrare conţinut pentru Internet, dezvoltarea de pagini de web şi testare şi evaluare aplicaţii web, fiecare pentru 300 de cursanţi, nu a mai fost desfăşurată.

Până în prezent, în cadrul proiectului s-au realizat plăţi în valoare totală de 4.844.000 lei, iar termenul de finalizare al acestuia a expirat în 30 septembrie 2013.

Procurorii DNA mai spun că potrivit obligaţiilor asumate prin contractul de finanţare, SIVECO trebuia să achiziţioneze şi să instaleze trei servere, prin intermediul cărora să fie derulate trei cursuri online.

În realitate, cele trei servere instalate la sediul ANR au funcționat efectiv până în luna iunie 2013, timp în care au fost instruiți aproximativ 50 de cursanți în loc de 900. În luna iunie 2013, din cauza condiţiilor improprii de instalare acestea au fost dezafectate, situaţie în care se află şi în prezent.

Interceptări din dosar

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 11:15 Stela Popescu. Marele ADEVĂR CUTREMURĂTOR despre moartea artistei. Atenţie, urmează DETALII ce vă POT AFECTA EMOŢIONAL 11:14 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 11:01 Stela Popescu. DEZVĂLUIRI DE ULTIM MOMENT ale primului soţ. Plănuiseră ceva, dar... 10:49 Lori despre Stela Popescu:”A fost și va rămâne regina comediei romanesti!” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător 10:25 MOARTEA Stelei Popescu anchetată de polițiști. CE A FĂCUT ÎN ULTIMELE CLIPE 09:26 CE SE ÎNTÂMPLĂ acum cu Ion Iliescu: „Aştept să-mi vină rândul…” NEWS ALERT! 07:54 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 22:40 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 19:54 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 19:50 ANUNȚ de ultimă oră în cazul morții Stelei Popescu! Detalii de la PARCHET ȘI POLIȚIE. Breaking News! 19:50 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 19:44 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 18:11 Stela Popescu A MURIT. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 18:07 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 17:33 Stela Popescu A MURIT. O carieră marcată de numeroase succese artistice. Cele mai importante roluri ale marii actrițe 17:14 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 17:05 Stela Popescu A MURIT. Angela Similea, PRIMA REACȚIE după moartea cunoscutei actrițe: „Sunt şocată...”

Articole salvate