Editura Evenimentul si Capital

Pus sub control judiciar de procurorii DNA, Gigi Nețoiu a fost scăpat de judecători

Gigi Netoiu
Autor: | | 0 Comentarii | 314 Vizualizari

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au admis o plângere depusă de Gigi Nețoiu și a revocat controlul judiciar impus de procurorii DNA. Decizia este definitivă. Condamnat în martie 2014 la 3 ani și 11 luni în dosarul ”Transferurilor din fotbal”, Nețoiu (57 de ani) a fost eliberat condiționat în decembrie anul trecut.

Omul de afaceri a fost pus sub control judiciar pe 6 octombrie de procurorii DNA, într-un dosar legat de dobândirea frauduloasă de la ADS a unui teren de 692 hectare plantat cu viţă-de-vie. În acest dosar instrumentat de DNA, Dan Mihai Marian, la data faptei deputat şi preşedinte al Biroului politic teritorial al PNL - Filiala Vaslui, este acuzat de abuz în serviciu, iar Gheorghe Neţoiu şi Luchi Georgescu sunt acuzaţi de instigare la abuz în serviciu, instigare la complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu, spălare de bani.

Tot în acest dosar, sunt urmăriţi penal Vasile Cătălin Cupşan, la data faptei secretar general al Prefecturii Vaslui şi secretar al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui; Gabriela Luca (fostă Stan), funcţionar în Prefectura Vaslui; Daniel Prunilă, la data faptei membru al Comisiei Judeţene de Fond Funciar Vaslui, respectiv de director al OCPI Vaslui; Tudor Stafie, fost primar al municipiului Huşi; Emanuela Mocanu (fostă Mardare), reprezentant punct de lucru Huşi al unei societăţi viticole.

Procurorii susţin că, în cursul anului 2007, o societate viticolă controlată de Gheorghe Neţoiu a dobândit în proprietate, în mod fraudulos, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa totală de 692,685 ha plantată cu viţă-de-vie, situată pe amplasamentul fostelor plantaţii ale SC Vidişamp SA Huşi, judeţul Vaslui, teren aflat în administrarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). În primăvara anului 2006, Gheorghe Neţoiu, în înţelegere cu Luchi Georgescu, fosta sa parteneră de viață, ar fi căutat şi identificat o modalitate ilicită prin care să dobândească în proprietate, la preţuri sub valoarea de piaţă, suprafaţa de teren în cauză. Anchetatorii spun că demersurile au fost făcute în contextul în care Gheorghe Neţoiu cunoştea că, potrivit legislaţiei în domeniul fondului funciar, suprafeţele de teren în cauză, aflate în proprietatea privată a statului şi administrate de ADS, nu ar fi putut intra în proprietatea societăţii decât prin plata unor sume de bani, la valoarea de piaţă, către foştii proprietari ce deţinuseră suprafeţe de teren pe amplasamentul respectiv, iar cele care nu făceau obiectul solicitărilor de reconstituire a dreptului de proprietate nu puteau fi înstrăinate de către stat, ci doar concesionate.

Dan Mihai Marian, omul ”din umbră” Astfel, Gheorghe Neţoiu i-ar fi cerut deputatului Dan Mihai Marian ca, în schimbul unor foloase materiale, să determine persoane cu funcţii "cheie" în procesul decizional legat de retrocedări (printre care se aflau şi Vasile Cătălin Cupşan, Daniel Prunilă şi Tudor Stafie) să îl ajute în acest demers. Procurorii susţin că funcţionarii respectivi urmau să găsească, să deruleze şi să se implice într-o procedură ilicită care, sub aparenţa unei activităţi legale de retrocedare către persoane îndreptăţite la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri din judeţul Vaslui, să aibă ca rezultat obţinerea în proprietate, de către societatea viticolă controlată Gheorghe Neţoiu, a celor 692,685 ha cu viţă-de-vie. DNA mai spune că Dan Mihai Marian a controlat "din umbră" procesul de retrocedare, implicându-se pe fiecare etapă (validare de către Comisia Judeţeană de Fond Funciar Vaslui, predare de către ADS, emitere titluri de proprietate) şi cunoscând că activitatea este contrară legislaţiei aplicabile în materia fondului funciar (documentele aflate la dosarele de retrocedare întocmite la nivelul comisiei judeţene sunt incomplete, necorespunzătoare situaţiei de fapt şi contrare actelor normative incidente în cazurile respective de retrocedare).  

Pagina 1 din 2
Tag-uri: DNA NetoiuStirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate