NetCity, primii 12 km

NetCity, primii 12 km

Primii kilometri din reţeaua metropolitană de fibră optică a Capitalei au fost puşi, de ieri, la dispoziţia operatorilor de cablu.

Zona-pilot a reţelei NetCity cuprinde bulevardele Unirii, Decebal, Mihai Bravu (între Piaţa Hurmuzachi şi Calea Dudeşti), Calea Dudeşti (între şoseaua Mihai Bravu şi bulevardul Burebista) şi Burebista. Lungimea acesteia este de 12 km (ambele trotuare) şi are branşamente pentru 56 de clădiri. Firmele care doresc să încheie contract de închiriere a reţelei subterane pentru transmisie de date pot obţine informaţii de pe site-ul www.net-city.ro.

Planul de îngropare a reţelelor aeriene într-o structură subterană unitară a fost lansat de Primăria Capitalei în toamna lui 2006, în cadrul proiectului de construire a Reţelei metropolitane de fibră optică a Municipiului Bucureşti - NetCity. Costurile estimate se ridică la 202 milioane de euro, pentru o lungime cumulată de 1.427 de kilometri. Contractul pentru realizarea reţelei NetCity a fost semnat pe 2 iunie 2008, între primărie şi UTI Systems alături de NetCity Telecom, firme care vor obţine beneficii din închirierea reţelei timp de 49 de ani. Până în 2012, însă, cei doi parteneri trebuie să finalizeze construcţia reţelei în tot oraşul. Potrivit directorului NetCity Telecom, Nicolae Ghioca, în 2009 se vor da gata încă 500-600 de km de canalizare.

Operatorii de telefonie, cablu şi internet, care şi-au dezvoltat până acum reţelele uzând de stâlpii de electricitate din oraş, sunt obligaţi să închirieze reţeaua subterană de la firma UTI, contra sumei de 85 de euro/lună/km.

Ne puteți urmări și pe Google News