Netcity - Investiție de 300 de milioane de euro, stopată de hățișul administrativ

Netcity - Investiție de 300 de milioane de euro, stopată de hățișul administrativ

Blocaje de ordin legislativ, dar și administrativ, împiedică una din cele mai importante investiții să continue, proiectul Netcity, de creare a rețelei metropolitane de fibră optică pentru București

Proiectul a fost lansat în 2008. Atunci, UTI Systems și societatea afiliată Netcity Telecom SA au semnat cu Primăria București contractul de concesiune pentru executarea rețelei de fibră optică. În 2009 -2013, Netcity a proiectat și executat prima etapă- peste 900 de km de rețea și 12.000 de clădiri, printr-o investiție exclusiv privată în valoare de 45 de milioane de euro. În perioada de vârf a implementării primei faze, existau 100 de șantiere deschise, a câte 30-40 de oameni fiecare, un număr semnificativ de locuri de muncă, a declarat pentru EVZ Adrian Florea, director general Netcity. Fazele ulterioare ar ridica valoarea investiției la 300 de milioane de euro. „Este o încercare de a face un PPP într-un domeniu absolut necesar”, spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România.

Încă 1.000 de kilometri

Faza a doua, care ar presupune construirea a încă 1.000 de km de rețea, nu poate fi însă realizată din cauza unui blocaj legislativ generat de lipsa normelor de aplicare a Legii 154/2012. Mai mult, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a emis în 2013 un aviz conform pentru proiectul Netcity, indicând condiții comerciale care conduc la nesustenabilitatea investiției pentru băncile finanțatoare dar și pentru acționari, spune Adrian Florea. Consiliul Concurenței a publicat, de asemenea, un raport preliminar în care susține raportul ANCOM. „Capitalul românesc nu poate investi și ne uităm la investitorii străini care nu vin”, a comentat Florin Pogonaru, președintele AOAR. Concret, spune Adrian Florea, în raportul Consiliului se indică un tarif ce ar trebui aplicat de Netcity, care face investiția nesustenabilă. „Nu poate spune Consiliul Concurenței ce fel de tarif să am. Asta e treaba ANCOM. Și nici ANCOM nu poate să spună că am poziție dominantă, asta este treaba Concurenței, iar realitatea din teren arată că există o concurență evidentă. Autoritățile s-au încurcat unele pe altele. De aici blocajul”, ne-a declarat Florea. Opinia e împărtășită și de Prof. Dr. Gheorghe Oprescu, șeful catedrei de Economie din Universitatea Politehnica: „Netcity are o acoperire de circa 10% din București. Serviciile de comunicații electronice sunt furnizate în toată Capitala. Deci există alternative la NT”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Șeful Netcity spune că multe din aspectele semnalate de ANCOM și Consiliul Concurenței în avizul și raportul emise provin din necunoașterea particularităților domeniului. „Legea s-a publicat în noiembrie, iar ei în aprilie au dat drumul la aviz, încălcând multe principii”. În prezent, Netcity poartă un dialog instituțional atât cu ANCOM și Concurența Concurenței. „Ne așteptăm ca, spre toamnă, Consiliul să emită un nou raport, îmbunătățit”, a mai spus Florea.