Editura Evenimentul si Capital

NEREGULI la Spitalul Sf. Maria: infecții nosocomiale, lipsă laborator și medic infecționist. Narcis Copcă desființează raportul Inspecției Sanitare trimise de Vlad Voiculescu: "Dacă au găsit atâtea nereguli, cum de nu au aplicat nicio amendă?"

Spitalul Sf. Maria
Autor: | | 17 Comentarii | 1739 Vizualizari

Inspecția Sanitară a anunțat că a găsit mai multe nereguli la Spitalul Sfânta Maria din București, printre care lipsa unui laborator de specialitate, lipsa unui medic infecționist și insuficiente puncte de igienizare. De asemenea, inspectorii au constatat că incidența infecțiilor nosocomiale au crescut și că spitalul nu a implementat procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale. În replică, managerul spitalului, unitate medicală unde a fost acreditat singurul centru de transplant pulmonar din România - combate, punct cu punct, „neregulile” descoperite de inspectorii sanitari.

Narcis Copcă: „Să le luăm pe rând - 1. Cum să susții că n-avem laborator propriu de analize? Păi, chiar avem! Să veniți să-l vedeți. E la subsol, funcționează de 17 ani non-stop, 24 de ore din 24! Normal, e un laborator deținut de o firmă - MED-AS -cu care colaborăm. Trebuia să ne descurcăm cumva, pe bani mai puțini. Important este că putem face analize 24 de ore din 24”.

2. „Apoi, n-avem medic infecționist? Ba avem! Este angajat la noi încă de anul trecut, din februarie! Și voi dovedi cu acte acest lucru”.

3. „Avem și stație de sterilizare. N-avem, în schimb, lift pentru pacienți, lift pentru lucruri murdare, lift pentru veselă etc. Nicăieri în lume nu există lift special pentru transportul pacienților care urmează să fie sau au fost transplantați”.

4. N-avem puncte de igienizare a mâinilor chirurgilor? Sau n-avem suficiente? Eu vă spun că avem puncte de igienizare în fiecare sală de operație. Cum să nu existe puncte de igienizare? Dar cum funcționam până acum? Ne spălam pe mâini acasă, apoi veneam să operăm? E o absurditate! Luni voi susține o conferință de presă. Ziariștii și toată lumea interesată vor avea permisiunea să vadă și laboratorul de analize, și stația de sterilizare, și lifturile, și sălile destinate transplantului pulmonar, tot ce vor. Nu mă feresc, n-am nimic de ascuns. Oare cum am reușit să facem până acum transplant de ficat sau de pancreas? Așa, pe vorbe? Să fim serioși!”.

5. „Legat de infecțiile nosocomiale, care, știe toată lumea, sunt în toate spitalele... Astea vin din afară, odată cu pacienții, nu le putem controla noi. E adevărat că avem datoria să le depistăm, să le raportăm și să rezolvăm situația. Ceea ce am și făcut, de fiecare dată”.

„Ministerul Sănătății a luat fraze din raportul inspectorilor sanitari și le-a contextualizat convenabil. Dacă au găsit atâtea nereguli la Sfânta Maria, cum de nu au aplicat nicio amendă? Pentru că n-am primit nici măcar un leu amendă! Cred că e singura inspecție în urma căreia s-au găsit, chipurile, nereguli, dar n-a fost aplicată nicio amendă!”, a declarat Narcis Copcă pentru Evenimentul zilei.


Ce spune Inspecția Sanitară

„Inspecția Sanitară de Stat a finalizat controlul la Spitalul Sf. Maria din București. Conform punctului 2 din Anexa 2 a Ordinului 860/2013 privind acreditarea centrelor de transplant, pentru ca o unitate medicală să fie acreditată pentru transplantul de organe, infrastructura de transplant trebuie să aibă “unitate specializată de laborator, acreditată pentru activitatea de transplant, cu personal care să asigure disponibilitatea laboratorului 24 ore din 24.” În cazul Spitalului Sf. Maria inspectorii au constata că, deși în structura organizatorică a spitalului este un laborator de analize medicale, acesta nu există în realitate. Serviciile sunt externalizate către o firmă privată (Centrul Medical MED-AS) și alte patru unități sanitare publice (Institutul de Hematologie, Spitalul Fundeni, Spitalul Matei Balș și Centrul de Transfuzii București). În privința respectării condițiilor igienico-sanitare, inspectorii au constat că blocul operator al spitalului dispune doar parțial de circuite corespunzătoare, iar punctele pentru igiena mâinilor din unitatea medicală sunt insuficiente. Astfel, criteriile de acreditare din Ordinul 860-2013 care prevede “circuite corespunzătoare pentru pacienţii transplantaţi”nu sunt îndeplinite. Mai mult, inspectorii au mai constat că aceleaşi ascensoare şi căi de acces sunt folosite pentru toate activităţile: personal, pacienţi, lenjerie curată, lenjerie murdară, alimente, deşeuri. În plus, liftul de mare capacitate cu care sunt transportați pacienții din sala de operații în secția de anestezie și terapie intesivă este folosit și pentru transportul lenjeriei murdare. În privința sterilizării, inspectorii au constatat că nu există nicio stație centrală de sterilizare, iar spațiile existente pentru această activtate nu au nici ele circuite corespunzătoare. La momentul controlului, din structura spitalului lipseşte medicul infecţionist. La Spitalul Sf. Maria, comparativ cu anul trecut, numărul infecțiilor nosocomiale depistate şi raportate este cu 50% mai mare. Cazuri de infectare cu Kelbsiella, Pseudomonas, Acinetobacter, Citrobacter și Clostridium Difficile au fost înregistrate pe secțiile de chirurgie, anestezie și terapie intensivă, ORL și medicină internă. În cadrul unităţii nu este implementată Procedura de comunicare internă a infecţiilor nosocomiale, informările fiind doar verbale. În perioada 2015 – 2016 nu au fost înregistrate focare de infecție nosocomială. După ce Primăria Generală a Municipiului București își va da acordul şi va nominaliza un reprezentant al instituţiei în echipa de control, Corpului de control al ministrului Sănătății va începe verificările, care vor viza, printre altele, achiziţiile publice efectuate de spital. Comisia internaţională de experţi solicitată de Ministerul Sănătăţii va însoţi echipa Corpului de control în datele de 8 şi 9 decembrie 2016”, se arată într-un comunicat trimis de Ministerul Sănătății

 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Social

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 16:01 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 12:03 CONTROVERSE după trecerea în neființă a Stelei Popescu. Putea fi evitată MOARTEA acesteia? Un cunoscut medic vorbește STAREA ACTRIȚEI la ultima ieșire 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate