Negriţoiu, ING: NU putem vira cu exporturile spre Rusia. Dacă nu eşti competitiv în UE, nu eşti nici în afara Uniunii

Negriţoiu, ING: NU putem vira cu exporturile spre Rusia. Dacă nu eşti competitiv în UE, nu eşti nici în afara Uniunii

Soluţia virării spre alte pieţe de export decât cele din Uniunea Europeană, pieţe cu o economie în continuă creştere, pentru a revigora exporturile locale, nu stă în picioare, consideră Mişu Negriţoiu, director general al ING Bank România.

"Nu cred că putem vira spre Rusia pentru a vinde mai mult. Rusia cumpără de la producători competitivi. Nu poţi să te specializezi pe exporturi în afara UE, dacă nu eşti bun în UE. Prioritatea este să creşti competitivitatea în Uniune. În afara UE te baţi cu UE", a spus astăzi Mişu Negriţoiu.

Presiuni pe euro

Referindu-se la criza europeană şi la influenţa acesteia pe piaţa locală, directorul general al ING a spus că vor exista presiuni pe euro nu doar din cauza Greciei, ci şi din cauza ţărilor din sudul Europei".

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a mai spus că "norii nu se vor ridica după ce vor avea loc alegerile din Grecia".

La nivelul Europei, sănătatea ar urma să revină treptat. "Toată revenirea este legată de disponibilitatea UE de a evolua în dezvoltarea instituţională", a mai spus şeful ING.

În cazul în care unele bănci, fie acestea cu capital grecesc sau nu, vor avea probleme, Negriţoiu nu crede că vor exista clienţi pentru o achiziţie. "Nu am văzut multă disponibilitate pe piaţă pentru cumpărare de active. Mă refer la situaţia din toată lumea".

Potrivit acestuia, BNR probabil că se gândeşte deja cum să pună lichiditate în piaţă, dacă băncile greceşti de la noi ar avea probleme.

ING Bank România a înregistrat în primul trimestru un profit brut de 65 de milioane de lei, care indică o creştere anuală de 36%.

Numai în primul trimestru activele băncii au crescut cu 20%, la peste 17 miliarde de lei.