Negoiță privatizează spațiile verzi din jurul blocurilor și locurile de joacă. Marile parcuri le-a dat deja ilegal. Zeci de milioane de euro se vor achita pentru panseluțe și iarbă

Negoiță privatizează spațiile verzi din jurul blocurilor și locurile de joacă. Marile parcuri le-a dat deja ilegal. Zeci de milioane de euro se vor achita pentru panseluțe și iarbă

Pe motiv că nu mai poate întreține parcurile de cartier și zonele verzi de pe marginea drumurilor, edilul PSD a decis să angajeze firme private. Ele vor fi plătite pentru plantarea panseluțelor, văruirea copacilor, greblarea și tăierea ierbii. Contractul a fost estimat la 66,6 milioane de euro.

Aleșii locali ai sectorului 3 al Capitalei au aprobat ieri propunerea edilului Robert Negoiță de a delega serviciul de amenajare și întreținere a spațiilor verzi din Sectorul 3 al Municipiului București (zonele II și III), adică cele de pe marginea străzilor și cele din jurul blocurilor.

Licitația ar urma fie organizată în septembrie, potrivit alesului local Victor Tărtăcuță, iar valoarea contractului care ar urma să se încheie pe opt ani este estimată la nu mai puțin de 66,6 milioane de euro. În timp ce aleșii locali PSD, PNL și PPDD au votat pentru „privatizarea zonelor verzi”, aleșii PDL nu au votat. Tărtăcuță a explicat că nu este normal ce se întâmplă și că edilul PSD mai are un pic și privatizează tot sectorul. 

Edilul PSD a stabilit și zonele care urmează să fie date la privat, pentru a fi administrate:

Ne puteți urmări și pe Google News

ZONA II delimitată astfel: Str. CÂMPIA LIBERTĂŢII, B-dul. BASARABIA, Str. DUDEȘTI - PANTELIMON, Șos. GĂRII CĂȚELU, Str. DRUMUL ÎNTRE TARLALE, B-dul. THEODOR PALLADY*, B-dul. 1DECEMBRIE 1918 (B-dul. THEODOR PALLADY - Str. LIVIU REBREANU)*, Str. LIVIU REBREANU (B-dul. 1 DECEMBRIE 1918 – Str. CÂMPIA LIBERTĂŢII)

ZONA III delimitată astfel: B-dul CAMIL RESSU ( Str. L. REBREANU – Str. FIZICIENILOR), Str. FIZICIENILOR, B-dul ENERGETICIENILOR, Str. RELEULUI, Str. SPAIUL DUDEŞTI, Str. NICOLAE TECLU, B-dul THEODOR PALLADY, B-dul 1DECEMBRIE 1918, Str. L. REBREANU( B-dul 1 DECEMBRIE – Str. CÂMPIA LIBERTĂŢII) Sector 3, București, RO321 - București

Vrea să transforme parcurile și străzile în SRL-uri

Edilul PSD vrea să transforme parcurile și străzile în SRL-uri, în care mai multe firme private să gestioneze domeniul public. Potrivit unui document, taxele percepute vor ajunge, în mare parte, în buzunarele societăților comerciale.

Mai mulți consilieri locali i-au trimis prefectului Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, acum două luni, o adresă prin care îi cer să ia măsuri pentru a stopa privatizarea „ilegală” a sectorului 3. Asta, după ce edilul Robert Negoiță (PSD) a decis să concesioneze străzi, spații din școli și chiar marile parcuri.

Consilierii susțin că „afacerea privatizării sectorului” a fost bine pusă la punct de Robert Negoiță. Primul pas a fost trasarea zonelor unde se poate face comerț, adică unde se pot amplasa tonete, terase sau chioșcuri. Asta, după ce în perioada 2008- 2012 au fost rase toate chioșcurile, tonetele și terasele ilegale din parcurile și de pe străzile sectorului 3.

A stabilit zonele de comerț cu carioca

Primarul sectorului 3 nu a apelat la specialiști ca să întocmească o hartă. Zonele unde se poate face comerț au fost stabilite cu două carioci: marile parcuri, intersecții, străzile importante și trotuare. Ele au fost trasate cu o cariocă de culoare verde și una de culoare galbenă, ne-au dezvăluit surse din Primăria condusă de edilul PSD. „Pentru ca treaba să pară serioasă, s-a întocmit un raport de specialitate pentru zonele colorate, ca la grădiniță”, spun aceleași surse.

Mai apoi, Negoiță a propus aleșilor locali ca patru parcuri mari - Titan, Titanii, Alexandru Ioan Cuza și Gheorghe Petrașcu - să fie concesionate unei firme private: SC Cris Garden SRL. „Firma va încasa chiriile sau redevențele percepute în aceste parcuri pentru orice activitate de comerț sau agrement, iar administrația locală va plăti în continuare pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Și, din toți banii încasați, privații vor da Primăriei minimum 29.500 de lei, adică 6.500 de euro pe an”, au explicat, pentru EVZ, surse din Primăria Sectorului 3.

Vrea să concesioneze și străzile

Edilul Negoiță se pregătește să „privatizeze” și străzile, și trotuarele. Astfel, cu votul aleșilor PSD, PNL și PPDD, el a primit undă verde să concesioneze serviciul de administrare și de întreținere a străzilor. O singură firmă sau un consorțiu de firme ar urma să răspundă atunci când sunt gropi în asfalt. Privații vor primi bani tot din vistieria Primăriei Sectorului 3 pentru a întreține străzile, iar ei vor încasa chiria sau redevența pe care o achită comercianții care fac afaceri pe domeniul public. În următoarea perioadă se va stabilili cât la sută din taxele încasate va mai ajunge în bugetul administrației locale și cât în buzunarele privaților.

Citeste si: