Negocierile de pace de la Minsk, AMÂNATE. Situația din estul ucrainean, tot mai CRITICĂ

Negocierile de pace de la Minsk, AMÂNATE. Situația din estul ucrainean, tot mai CRITICĂ

Kievul speră ca negocierile de pace cu separatiștii proruși ce ar fi trebuit să fie organizate vineri la Minsk, cu participarea Rusiei și OSCE, dar care au fost amânate din cauza unor neînțelegeri, să aibă loc sâmbătă, în contextul în care confruntările violente din estul Ucrainei au atins niveluri critice, cel puțin 19 civili fiind uciși în ultimele 24 de ore.

Fostul președinte ucrainean Leonid Kucima, care reprezintă Kievul la aceste negocieri, a declarat, potrivit Interfax-Ukraina, că este posibil ca la discuțiile de sâmbătă din capitala belarusă să fie semnat un nou armistițiu care să întărească memorandumul de pace semnat în septembrie, infoemează Agerpres.

Anterior declarației făcute de Leonid Kucima, reprezentanții separatiștilor au afirmat că negocierile ce urmau să demareze vineri au fost anulate, din cauza absenței părții ucrainene, și că ei părăsesc orașul Minsk. Ulterior, separatiștii din Donețk și Lugansk au dat publicității un comunicat în care au amenințat că își vor continua ofensiva în caz de eșec al negocierilor.

Purtătorul de cuvânt al diplomației ucrainene, Evgheni Perebiins, a declarat însă pentru AFP că nu dispune de informații privind o anulare a negocierilor. El a subliniat totodată că Ucraina insistă ca la Minsk să fie prezenți liderii republicilor separatiste Donețk și Lugansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, cei care au semnat acordurile de pace din septembrie, și nu emisarii lor, așa cum s-a întâmplat vineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Discuțiile de pace de la Minsk au fost anunțate joi după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a făcut apel la negocieri de urgență pentru un nou armistițiu în estul separatist al Ucrainei, unde situația a devenit din ce în ce mai critică, provocând îngrijorare în rândul mai multor lideri occidentali.

În acest context, cancelarul german Angela Merkel a avut vineri o convorbire prin telefon cu președintele Poroșenko, cei doi lideri subliniind necesitatea de a se ajunge la "o încetare imediată a focului ".

Și la Paris, președintele francez Francois Hollande și premierul polonez Ewa Kopacz au făcut apel la "încetarea imediată a focului ", cerând în același timp Rusiei să oprească 'orice formă de susținere pentru separatiști'.

Situația din estul ucrainean a fost discutată vineri și la Moscova, președintele Vladimir Putin convocând membrii permanenți ai Consiliului rus de Securitate.  "Au avut loc discuții intense în legătură situația din sud-estul Ucrainei, care continuă să se agraveze ", a anunțat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al șefului statului.

Pe teren, confruntările continuă pe toată linia frontului, inclusiv în jurul orașului strategic Debalțevo, ce leagă cele două "capitale" separatiste — Lugansk și Donețk. În ultimele 24 de ore, 19 civili au fost uciși în regiunea Donețk, unul din cele mai grave bilanțuri zilnice de la începutul acestui conflict care a făcut în cele nouă luni de confruntări peste 5.000 de morți.