Negocieri PNL-PSD pentru guvernul propus de Năstase

Negocieri PNL-PSD pentru guvernul propus de Năstase

Premierul Tăriceanu şi liberalii s-au întâlnit din nou cu liderii PSD pentru a-şi negocia un viitor comun. La întrevederea cu Năstase, Iliescu şi Geoană, liberalii s-au arătat deschişi la o colaborare, însă doar după alegeri. Proiectul unui guvern PSD-PNL este în continuare discutat între liderii celor două formaţiuni politice. Premierul Tăriceanu şi câţiva lideri liberali s-au întâlnit vineri seară, la solicitarea lui Adrian Năstase, cu o delegaţie a conducerii PSD pe tema unui viitor comun.

La întâlnire au participat, din partea PSD, Adrian Năstase, Mircea Geoană, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Miron Mitrea şi Titus Corlăţean, iar de la liberali, Tăriceanu, Dan Motreanu, Teodor Meleşcanu şi Ludovic Orban.

La propunera lui Adrian Năstase de a se relata presei câteva aspecte din discuţii, Tăriceanu a insistat ca întrevederea şi conţinutul ei să fie ţinute secret. Ceea ce nu s-a întâmplat. Unul dintre cei care au deconspirat întrevederea a fost Marian Vanghelie. Acesta a recunoscut public că Tăriceanu s-a întâlnit cu Năstase şi Ion Iliescu, dar nu a dat amănunte. Potrivit unora dintre participanţi, liderii PSD i-au tatonat pe liberali în privinţa unei colaborări guvernamentale postelectorale.

Surse liberale susţin că Adrian Năstase ar fi propus ca această colaborare să fie anunţată înainte de alegeri, pentru a se da semnalul unei majorităţi postelectorale. Liberalii consideră că oficializarea unei asemenea relaţii înainte de alegeri i-ar dezavantaja din punct de vedere electoral şi, din acest motiv, nu au ajuns la nicio înţelegere cu PSD Liberalii năşesc frăţia anti-PDL de după alegeri

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderii PNL s-au arătat de acord pentru angajarea unei colaborări postelectorale cu PSD, în vederea formării unui executiv. Planul lor este acela de a ţine PDL în opoziţie. Această ideea a fost exprimată public de Teodor Meleşcanu, unul dintre participanţii la întrevederea cu PSD. „Un lucru este clar: în funcţie de rezultatele care vor fi la alegeri, noi considerăm că va trebui construită o majoritate care să facă din PDL cel mai important partid de opoziţie în perioada 2008-2012“ a declarat Meleşcanu la Suceava, sâmbătă, a doua zi după discuţiile cu PSD.

Aflată lângă el, Norica Nicolai a întărit: PNL exclude o colaborare de guvernare cu PDL. Pentru ideea alianţei cu PSD a pledat şi vicepreşedintele PNL Crin Antonescu. „PSD nu mai este duşmanul natural al liberalilor“, a declarat ieri Antonescu, la Realitatea TV. Acesta a spus că o astfel de alianţă este „posibilă“ şi că adversarul liberalilor a devenit între timp PDL. REPLICĂ Stolojan critică „majoritatea mocirloasă“ Ideea unei alianţe PSD-PNL-PC nu este nouă. Ea mai fost exprimată şi de Ion Iliescu. Acesta a propus recent formarea unei „coaliţii pentru izolarea lui Băsescu“. De asemenea, şi Dan Voiculescu, preşedintele fondator al PC, a avansat în mai multe rânduri ideea formării unei coaliţii care să-i lase pe dinafară pe Traian Băsescu şi PDL. În replică, liderul democrat-liberal Theodor Stolojan a calificat această alianţă drept „majoritatea mocirloasă“.

„De fapt, pentru mine acest lucru nu este o surpriză. M-am confruntat exact cu aceleaşi propuneri venite exact din partea aceloraşi oameni, ca în 2004, după alegerile locale, să trădăm atunci Alianţa Dreptate şi Adevăr, să batem palma cu PSD. Propunere făcută de gruparea Patriciu în mod deschis, în cadrul unei Delegaţii Permanente a PNL de la vremea respectivă, eu am respins-o atunci. Acum dânşii nu fac decât să continue acelaşi gen de politică. De aceea spun că ne creează îngrijorare formarea unei asemenea alianţe, pentru că este o alianţă împotriva intereselor cetăţenilor României şi a României“, a afirmat Stolojan citat de Mediafax. (Anca Simina)

Cititi si:

VIDEANU: „Dacă va fi turul doi în Capitală, lupta se va da între PDL şi PNL“