Editura Evenimentul si Capital

Nedespărțite daruri

Horia Bernea -„Peisaj rural românesc”
Autor: | | 0 Comentarii | 368 Vizualizari

Galeria Romană propune publicului o expoziție cu o temă mai rar abordată de galeriile de artă: acuarele, desene și picturi ale marilor arhitecți români

Expoziția poartă titlul „Nedespărțite daruri” și va avea vernisajul marți, 22 martie, la ora 18.30, la Galeria Romană, situată pe Bd. Lascăr Catargiu, numărul 1, Piața Romană. „Nedespărțite daruri” con ține lucrări de desen, acuarelă, pictură, realizate de arhitecți din toate generațiile, pornind de la Ion Mincu. Despre acest demers ne-a vorbit doamna arhitect Militza Sion. De ce „Nedespărțite daruri”? „Pentru că există o străveche legătură între pictori și arhitecți. Arhitectura, prin natura ei, este și știință și artă, în același timp, și asta îi dă o largă deschidere către pictură. Și, în același timp, ceea ce unește aceste două profesii este desenul”, spune arhitectul. Expoziția prezintă o selecție de lucrări. „Această expoziție, într- un fel, este limitativă pentru arhitecți. Arhitecții și desenul specific arhitecților este studiul și se referă, în special, la real și la concret. Deci asta e însăși natura arhitecturii, care se referă la real și concret. Drumul care este foarte lung și care ne duce către pictură și către artă este acela al trecerii de la real și concret, la imaginar și abstract. Mulți arhitecți ies, la un moment dat, din canoanele acestea ale realului-concretului și merg către imaginar, către transfigurare și intră în domeniul artei. Noi nu aceasta am arătat aici. Am vrut să arătăm specificitatea acestor două profesii. Una înseamnă, cu alte cuvinte, studiu real-concret, și veți vedea că lucrările au fost selecționate în acest sens – sunt peisaje, în special imagini de monumente, ansambluri, arhitectură în peisaj, arhitectură urbană, schițe de călătorie. Aceste teme sunt specifice”.

Legende ale arhitecturii și ale artei

Criteriul principal de selecție al celor mai mulți expozanți a fost alegerea arhitecților care au profesat sau profesează și au fost preocupați permanent, în paralel, de desen și pictură, model reprezentat de George Matei Cantacuzino. În expoziție sunt prezenți câțiva pictori importanți, care au urmat studii de arhitectură și pe care le-au abandonat, ulterior, în favoarea picturii: Horia Bernea, Horia Damian, Aurel Cojan, Dragoș Morărescu și Sorin Ionescu. Alături de ei, este expus Marcel Iancu, pictor și arhitect în egală măsură. Sperăm ca expoziția „Nedespărțite daruri” să înfățișeze studiul prin desen și pictură ca o completare firească a profesării în arhitectură.

Expoziție îngrijită de: Paul Gherasim, Militza Sion, Marius Pandele. La vernisaj vor vorbi despre „Nedespărțitele daruri” criticul și istoricul de artă Ioana Beldiman și arhitecta Militza Sion.

Maestrul Paul Gherasim: „Ceea ce îi unește este desenul”

Maestrul Paul Gherasim: „Legătura dintre pictor și arhitect este veche. Ceea ce-i unește, de la început, este desenul. Desenul, ca disciplină a unei școli care și-a păstrat numele de Școala de Arte Frumoase. Cel mai potrivit exemplu este arhitectul Ion Mincu care, așa cum se vede la începutul acestui catalog, a studiat în această școală care se află și astăzi la Paris. Așadar, desenul este temeiul legăturii despre care vorbim. Totuși, avem în vedere că s-au conturat în timp două discipline profesionale, iar asta nu înseamnă slăbirea vechii legături. De fapt, această legătură este cu mult mai adâncă și se numește poezia. În desenul pictorului vibrează culoarea. Pictura este scriere, linia caligrafiază suprafața unei pagini de hârtie sau a unei pânze albe”. Înregistrare din 7 martie 2016, realizată de Marius Pandele.


FOTO: Horia Creangă, acuarelăTransfigurare

O prezență deosebită este Horia Bernea. „Horia Bernea, care e un mare pictor, care a făcut studii serioa se de arhitectură, vreo trei ani, a avut totdeauna aplecare și simț pentru arhitectură, în tot ceea ce a făcut se vede acest lucru, are aici o lucrare care se cheamă «Peisaj rural românesc». Aceasta este o arhitectură pe care el, cumva, a creat-o. Are un sens istoric, o arhitectură care reprezintă ultimele secole – se vede în acea pictură peisajul românesc. Pe când noi am abordat niște teme de monumente concrete de studiu. O să vedeți sate care există, monumente care există. Pe când el ce-a făcut? El a transfigurat totul și a creat o arhitectură care reprezintă arhitectura românească și rurală și sătească în urmă cu niște secole. Adică a făcut o istorie. Acesta este aportul artei. Te trece dincolo, este transcendentă”, spune Militza Sion.

Casa dacă, un moment emoționant

Afișul expoziției are la bază un desen simplu, realizat din câteva linii. De aici, de fapt, pornește povestea. Desenul face parte dintr-un studiu de desene al arhitectului Nicolae Lupu, care a fost profesor de arhitectură clasică. În anul 1935, când era la studii în Italia, la Roma, a făcut o serie de desene după Columna lui Traian, pe fragmente. „Există foarte multe desene din care noi am selecționat câteva. Aceste mulaje ale Columnei existau la o bibliotecă din Roma, unde el a stat mult timp și a studiat întreaga Coloană cu acest desen foarte simplu, foarte sincer. Pe mine, cel puțin, m-a emoționat. Eu nu am știut, pe vremea când eram eleva lui, că a făcut acest lucru minunat. Această Columnă vorbitoare despre istoria noastră”. Interesant este că aceste desene au fost descoperite acum, cu ocazia organizării expoziției de la Galeria Romană.Expoziţia este deschisă în perioada 22 martie – 9 aprilie 2016. Programul de vizitare este de luni până vineri între orele 10.00 - 18.00 şi sâmbăta între 10.00 - 15.00.
Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate