Editura Evenimentul si Capital

Nedespărțite daruri

Horia Bernea -„Peisaj rural românesc”
Autor: | | 0 Comentarii | 383 Vizualizari

Galeria Romană propune publicului o expoziție cu o temă mai rar abordată de galeriile de artă: acuarele, desene și picturi ale marilor arhitecți români

Expoziția poartă titlul „Nedespărțite daruri” și va avea vernisajul marți, 22 martie, la ora 18.30, la Galeria Romană, situată pe Bd. Lascăr Catargiu, numărul 1, Piața Romană. „Nedespărțite daruri” con ține lucrări de desen, acuarelă, pictură, realizate de arhitecți din toate generațiile, pornind de la Ion Mincu. Despre acest demers ne-a vorbit doamna arhitect Militza Sion. De ce „Nedespărțite daruri”? „Pentru că există o străveche legătură între pictori și arhitecți. Arhitectura, prin natura ei, este și știință și artă, în același timp, și asta îi dă o largă deschidere către pictură. Și, în același timp, ceea ce unește aceste două profesii este desenul”, spune arhitectul. Expoziția prezintă o selecție de lucrări. „Această expoziție, într- un fel, este limitativă pentru arhitecți. Arhitecții și desenul specific arhitecților este studiul și se referă, în special, la real și la concret. Deci asta e însăși natura arhitecturii, care se referă la real și concret. Drumul care este foarte lung și care ne duce către pictură și către artă este acela al trecerii de la real și concret, la imaginar și abstract. Mulți arhitecți ies, la un moment dat, din canoanele acestea ale realului-concretului și merg către imaginar, către transfigurare și intră în domeniul artei. Noi nu aceasta am arătat aici. Am vrut să arătăm specificitatea acestor două profesii. Una înseamnă, cu alte cuvinte, studiu real-concret, și veți vedea că lucrările au fost selecționate în acest sens – sunt peisaje, în special imagini de monumente, ansambluri, arhitectură în peisaj, arhitectură urbană, schițe de călătorie. Aceste teme sunt specifice”.

Legende ale arhitecturii și ale artei

Criteriul principal de selecție al celor mai mulți expozanți a fost alegerea arhitecților care au profesat sau profesează și au fost preocupați permanent, în paralel, de desen și pictură, model reprezentat de George Matei Cantacuzino. În expoziție sunt prezenți câțiva pictori importanți, care au urmat studii de arhitectură și pe care le-au abandonat, ulterior, în favoarea picturii: Horia Bernea, Horia Damian, Aurel Cojan, Dragoș Morărescu și Sorin Ionescu. Alături de ei, este expus Marcel Iancu, pictor și arhitect în egală măsură. Sperăm ca expoziția „Nedespărțite daruri” să înfățișeze studiul prin desen și pictură ca o completare firească a profesării în arhitectură.

Expoziție îngrijită de: Paul Gherasim, Militza Sion, Marius Pandele. La vernisaj vor vorbi despre „Nedespărțitele daruri” criticul și istoricul de artă Ioana Beldiman și arhitecta Militza Sion.

Maestrul Paul Gherasim: „Ceea ce îi unește este desenul”

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate