Editura Evenimentul si Capital

Editorial de Dan Andronic: NEAMȚUL, BULDOGUL ȘI CIOLANUL

13-12/RZV_3956-465x390
Autor: | | 129 Comentarii | 8449 Vizualizari

Mărturisesc că în cursul zilei de ieri am dat telefoane în toate părțile, încercând să înțeleg ceva. Plecasem doar de o săptămână și mi se părea că m-am întors după șase luni. Aveam o realitate politică schimbată cu totul. Tot ceea ce se negase anterior (fuziunea PNL-PDL, trecerea PNL la Popularii Europeni, candidaturile lui Klaus Iohannis și poate mi-au scăpat câteva!) se întâmpla cu o viteză amețitoare. Poate că am dat dovadă de naivitate atunci când în emisiunile EvZ de la B1TV pe care le-am avut cu Iohannis și Antonescu am crezut în afirmațiile lor, ce dezmințeau cu multă tărie și ușoară indignare tot ceea ce avea să se întâmple peste o săptămână.

Poate că de la Crin Antonescu trebuia să mă aștept, dar Klaus Iohannis m-a lăsat fără replică. Când te privește cu ochii săi mari, albaștri, profund, având aerul că este un copil ușor emoționat, dar serios, statura sa de uriaș contrastând cu aparenta fragilitate a vorbelor, parcă ai vrea să-l ocrotești.

Să-l scoți pe acest copil mare aruncat în jungla politicii plină de crocodili dâmbovițeni, să-l duci de mână înapoi în Sibiu, pentru că locul său este într-un alt peisaj, pastoral! Cred că asta a simțit, în prima fază, și Crin Antonescu. S-a considerat un fel de tutore pentru primarul Sibiului, un părinte spiritual ce avea să-l ocrotească până după alegerile prezidențiale, nutrind speranța secretă că va fi suficient de abil încât să pară că-i face un serviciu uriașului "copil".

Numai că socoteala de la București nu s-a potrivit cu cea de la Sibiu, iar Klaus Iohannis s-a dovedit un politician mult mai abil decât Crin Antonescu. Ba chiar și mult mai dâmbovițean. Nu mă credeți?

13 Martie 2014 - Klaus Iohannis: "Candidatul PNL pentru Preşedinţie este clar Crin Antonescu, pe care-l voi sprijini şi care va fi preşedintele României".Întrebat ce va face dacă îi vor cere colegii din PNL să candideze pentru Preşedinţie, Iohannis a răspuns: "Nu mi se va cere şi nu voi candida". 2 Iunie 2014 - Klaus Iohannis: "Nu m-a rugat nimeni să fac aşa ceva (n.a. să candideze la președinția României), dar eu i-am rugat pe colegii din partid să dezbată în organizaţiile lor această chestiune, după care probabil vom avea intern o fază de armonizare şi congresul poate ajunge în situaţia să ia o decizie.(...)

O opinie pur personală, pot să vă spun. În cazul în care cineva îmi propune aşa ceva sunt dispus să fac acest lucru (n.a. să candideze la președinția României)". La fel de nemțește a procedat și în cazul declarațiilor privind candidatura sa la președinție PNL. În 2013 nu vroia să discute ipoteza că i-ar putea lua locul lui Antonescu, acum candidează din postura de președinte interimar.

Ce vreau să dovedesc cu aceste exemple? Că de fapt, Klaus Iohannis ar putea fi cel mai bun politician răsărit la București în ultimii ani. Este foarte bun tocmai pentru că nu arată ca unul din aceia cu care ne-am obișnuit, deși are toate atributele unui ins deprins cu răul și neajunsurile politicii. Iar dacă pentru jurnaliști Iohannis constituie o surpriză, fiți convinși că efectul este mult mai mare în rândul oamenilor mult mai puțin preocupați de talk-show-uri. Culoarul care i-a fost deschis lui Iohannis de Crin Antonescu este defrișat cu entuziasm de Vasile Blaga.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate