Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător și fost membru CSM: Sistemul judiciar este EȘUAT, CONFISCAT și pus ÎN AFARA DEMOCRAȚIEI (II) | Puterea cuvântului

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător și fost membru CSM: Sistemul judiciar este EȘUAT, CONFISCAT și pus ÎN AFARA DEMOCRAȚIEI (II) | Puterea cuvântului

Multe din aspectele de astăzi ale justiției de zi cu zi sunt „monstruoase”, o spune tranșant avocatul Adrian Toni Neacşu, și subliniază că judecătorii sunt acum „mai vulnerabili ca oricând”. Într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, fostul judecător vorbește și despre implicarea serviciilor secrete în justiție, dar și despre frica cea mai mare a avocaților, o breaslă căreia i s-a alăturat după ce a fost mazilit din CSM printr-un dosar DNA. Pe lângă aspectele mărunte, care țin de modul dezorganizat în care funcționează instanțele, cel mai greu i-a fost „să mă obișnuiesc cu judecătorii foarte tineri care abuzează de poziția lor și instituie o dictatură în sala de judecată”.

Prima parte a interviului: Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător și fost membru CSM: „Implicarea serviciilor secrete în Justiție echivalează cu o catastrofă pentru democrație” | Puterea cuvântului

-Cei care lucrează în autoritatea judecătorească sunt oameni detaşaţi de politic?

-De multă vreme, mulți dintre cei aflați la vârful sistemului judiciar sunt numiți și controlați politic. În ultima vreme, controlul politic a lăsat locul controlului de altă natură, a cercurilor de putere și de interese economice. Cu atât mai mult trebuie lămurită definitiv implicarea serviciilor secrete în susținerea și protejarea unor poziții cheie ale sistemului judiciar.

Ne puteți urmări și pe Google News

-Ce impresie vă face prezentul?

-O impresie proastă. Pentru a mă referi la Justiție, cred că suportăm consecințele unui sistem judiciar eșuat. El a fost confiscat, cel puțin în mare parte, și pus să lucreze în slujba unor interese care nu au nimic de-a face cu democrația și statul de drept, în care fiecare cetățean se bucură de drepturi și libertăți intangibile. Mă sperie ura unei părți din populația României împotriva altei părți a populației.

-Rapoartele de ţară menţionează tentaţia politicienilor de a controla magistraţii. Pe dumneavostră obişnuiau să vă sune oameni politici?

-Controlul magistraților de către politicieni este supraevaluat. Dacă un judecător nu se lasă controlat, nimeni nu are ce să-i facă. Deci e strict o problemă personală. Sunt convins că am avut în timp judecători și procurori care au răspuns unor comandamente politice, dar aceasta ca urmare a propriei lor decizii, consimțit, ca să zic așa. Mult mai gravă mi se pare situația judecătorilor care în prezent sunt obligați să procedeze într-o anumită direcție. Judecătorii forțați, șatajați, conduși forțat către o anumită conduită. Iar asta nu o fac politicienii, vă asigur. -Și în ceea ce vă privește? -Întânirile și discuțiile mele cu politicienii au fost publice și asumate. Vin dintr-un județ complicat, Vrancea, și multă vreme am fost perceput, de exemplu, ca un călau virtual pentru președintele Consiliului Județean de acolo, domnul Marian Oprișan, doar fiindcă eram perceput, pe vremea aceea, nu fără temei de altfel, ca apropiat de ministrul Justiției Monica Macovei și de DNA. Politicienii puterii de atunci m-au sunat, am discutat cu ei și am avut întâlniri pe care, spre satisfacția jurnaliștilor locali, am avut tupeul să le anunț public. Nu există motive pentru ca Marian Oprișan sămi poarte altceva decât respect pentru modul cum mi-am exercitat funcția. Asumarea unei conduite publice e una și măsluirea unor dosare e altceva.

-Aţi fost vreodată speriat sau ameninţat?

-Am fost amenințat, nu și speriat. Am fost amenințat în nenumărate rânduri ca judecător. Un articol din presa locală din Vrancea, după o soluție care nu era pe placul unor policieni pe atunci, spunea chiar că sunt un venetic, că am culoarea robei nepotrivite pentru acest județ, și că trebuie să fiu dat afară din Justiție. Eram însă judecător, nu mă speria nimic.

-Câtă încredere aveți acum în justiția românească?

-În Justiție, văzută impersonal, nu am deloc încredere și aici văd lucrurile similar cu majoritatea clienților mei. Am însă încredere în judecători, luați individual, pentru că știu că ei sunt ultima redută împotriva confiscării totale a Justiției.